Gündem Geç likidite penceresi nedir?

Geç likidite penceresi nedir?

24.05.2018 - 16:28 | Son Güncellenme:

Ekonomi dünyası her gün yeni bir yenilikle gelişmeye ve değişmeye devam eder. Bu yenilikler arasında likidite kavramı önemli bir yer taşımaktadır. Türkiye Merkez Bankası ise geç likidite penceresinin imkânlarından yararlanır. Peki likidite nedir? Geç likidite penceresi ne işe yarar?

Geç likidite penceresi nedir

Likidite nedir?

Haberin Devamı

Likidite en genel anlamıyla çok kısa sürede, paraya çevrilebilecek olan varlıklara karşılık gelen kavramdır. Ekonomi sektörü içerisinde çalışanlar için önemli bir yere sahiptir. Firmaların dışında yatırım, finans ve ticaret konuları ile ilgilenen insanların da dikkatini çeken bir kavramdır. Olası bir kriz durumunda ekonomi sektörünün üyeleri likidite değeri yüksek olan varlıkları paraya, dolayısıyla nakde çevirerek, kriz durumunu avantaja çevirmeye çalışmaktadırlar.

Bankalar ya da firmalar birbirlerine borç verdiklerinde, borç verdikleri firmanın likidite yeteneğine bakmaktadırlar. Çünkü borç veren taraf, borcun ödenmemesi durumunda, verdiği borca karşılık gelebilecek ve nakde hemen çevrilebilecek mal varlıkları, kendi güvencesi olarak görmektedir. Finansal yönetimde bu değeri yüksek varlıklara en çok sahip olan firma, borç verilebilecekler listesinde en üst sırada yer alır.

Haberin Devamı

En yüksek değere sahip olan varlığın, para olduğu finans dünyasında bilinen bir gerçektir. Ancak paranın dışında makine çevirme olasılığı yüksek olan her türlü malzeme, teçhizat, makine likidite değerlerine göre firmalar için gelir kaynağı olabilmektedir. Hatta firmalar değerlerine göre ellerindeki varlıklar arasında ayırım yapmaktadırlar. Firmalar ellerindeki varlıkların değerini kaybetmemesi için önceden hesaplamalar yapmakta ve değerlerinin düşmeleri ihtimaline karşılık önlemler almaktadırlar.

Likidite türleri nelerdir?

Finans dünyası içerisinde likidite, iki farklı başlık altında çeşitlenmiştir. Bu başlıklar gerçek ve teknik likiditelerdir.

Gerçek likidite, firmanın batması durumunda, kalan borçlarını ödeyebilmesi için nakde çevirebileceği varlıklara karşılık gelir. Biraz daha açıklamak gerekirse, batmış bir firmadan borç tahsis edilirken, kasada bulunan nakit paradan başlanarak nakde çevrilebilecek varlıklara kadar her türlü değer firmanın gerçek likidite değerini ifade eder.

Teknik likidite ise firmanın borçlarını öderken yani ödemelerini yaparken tekrar nakit olarak ödeme yapabilmesini sağlayan varlıklara karşılık gelmektedir.

Haberin Devamı

Geç likidite penceresi nedir, ne işe yarar?

Geç likidite penceresi diğer bir ifadeyle GLP gecelik ve geçici bir uygulama olarak bilinmektedir. Geç likidite penceresi, bazen bankanın elinde olmayan sebeplerden kaynaklanan bazen ise mali durumu yetersiz ve bozuk olduğu için likiditesinin tükenmesi durumunda ortaya çıkar. Uygulamanın kullanılmasının sebepleri arasında döviz kurlarının artışının hesaplanması ve TL'nin maliyetinin artması sayılabilir.