Ekonomi Geleceğimizi yeşil binalar kurtaracak!

Geleceğimizi yeşil binalar kurtaracak!

20.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin gelecek beş yılda 15 milyon metrekare yeni yeşil bina alanına ulaşması hedefinin en büyük destekçisi olan Uluslararası Mimarlık ve Ekolojik Yapılaşma Zirvesi’nde (Archisections) yeşil yapıların geleceği konuşuldu

Geleceğimizi yeşil binalar kurtaracak

Ekolojik ve insan odaklı yapılaşmaya destek vermek için çalışan mimarlar, şirketler, uzmanlar ve öğrenciler, Uluslararası Mimarlık ve Ekolojik Yapılaşma Zirvesi Archisections İstanbul’da bir araya geldi. Zirvede yapıların ekolojik sisteme uygunluğu tartışılarak, enerji ve su kaynaklarına olan etkilerine de vurgu yapıldı. Çevre dostu yapılar ve malzemelere dikkat çekerek, Türkiye’de gelecek beş yılda 15 milyon metrekare yeni yeşil bina alanına ulaşması hedefiyle yola çıkan zirve, yapılması gerekenleri ortaya koydu.

Haberin Devamı

Geleceğimizi yeşil binalar kurtaracak
‘Yeşil’le daha mutlu

Zirvenin açılış konuşmasının yapan Archisections Zirvesi Koordinatörü Yüksek Mimar Sevinç Ormancı, “Bu buluşma, şehir hayatını yeşil ve mavinin sonsuz tonları ile yaşama hakkı olan hepimize bir kez daha görevlerimizi hatırlatıyor. Doğaya destek vermek adına çevremizde her birey çevresiyle ilgili bir sorumluluk taşırsa yaşam kalitemizi ve enerjimizi doğadan aldığımız enerjiyle yükseltebiliriz. Bunun için yapılacak en önemli görev, doğaya duyarlı olarak yaşamımıza devam etmemiz. Araştırmalar da gösteriyor ki, yeşil ve maviyle iç içe yaşayan ülkeler daha mutlu ve iyi ilişkiler içinde” diye konuştu.

Dünya çapında ekosisteme faydalı ve sürdürülebilir yapıların ünlü mimarı Ken Yeang da zirveye katılarak, bu alanda hayata geçirdiği projelerden örneklerle yeşil bina ve enerji tasarruflu sistemlerini anlattı. Doğayı insan vücudu ile örnekleyen Yeang, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ekolojik tasarım; tıpkı doktorların, cerrahların yaptığı gibi, protezleri ihtiyaç duyulan yerlere yerleştirebilmek gibidir. Eğer vücut bunu kabul etmezse protez de tutmaz. Vücudun yerine doğada biyosferi koyuyoruz. Ve biyosferin yeni sistemleri kabul edebilmesi için çalışıyoruz. Fiziksel biyoentegrasyon dediğimiz sistem ile yeşil binayı uygulamaya geçirirken, sistematik biyoentegrasyon ile binanın yaşayan bir organizma haline gelmesini sağlıyoruz. Tüm bunlardan önce binanın biyolojik yapısını oluşturmak için alt yapısının da ekolojik sistemle barışık olmasını sağlamamız gerekiyor. Yeşil binalardan önce yeşil alt yapı ile sürdürülebilir bir dengeyi kurmamız lazım”

Temel sorunlar

Zirvede; İstanbul’un 10 temel sorunu ile 10 temel fırsatını anlatan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Nef olarak kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla; Şehir Plancısı /Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu ile beraber 17 Ağustos 2013 tarihinde Kentsel Vizyon Platformunu hayata geçirdiklerini hatırlattı. Platformun kentsel gelişime yön verecek 81 kente ait vizyon planı çalışmasını tamamladığını anlatan Timur, “İstanbul’un en temel sorunlarından biri açık alan yetersizliği ve kişi başına düşen yeşil alan miktarı. En öncelikli proje, yaşayanların nefes almalarını sağlamak olmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Geleceğimizi yeşil binalar kurtaracak
Doğa sesiyle şarkı söyledi

Zirvenin önemli destekçile-rinden GAD Mimarlık Ofisi ve GAD Foundation Başkanı Yüksek Mimar Gökhan Avcıoğlu da ekolojik sistemlere dikkat çekti. İnsanların ve işletmelerin karbon ayak izini düşürecek tedbirlerin, çevre dostu binaların, daha az enerji ve su kaynakları kullanılarak hayata geçirilen işletmelerin de konuşulduğu zirvede, ‘doğa sesiyle şarkı söyleyen’ ünlü sanatçı Olga Uitai da bir gösteri yaptı.

Organik malzeme

Archisections İstanbul’da doğayla iç içe ürünler geliştiren firmalar da katılımcılarla buluştu. Zirvede stant açan All About Design Kurucusu İrem Boysanoğlu, malzemelerinin yüzde 30’unun organik ürünlerden oluştuğunu belirterek, bu nedenle mimari açıdan doğaya dikkat çeken bir organizasyonda yer aldıklarını söyledi. Boysanoğlu, “Şu an yoğun olarak konut projelerine yönelik iç imari anlamında çalışıyoruz ama malzeme anlamında yüksek bir ürün gamımız var. Yerli ve yabancı olarak çok çeşitli bu malzeme gamımızı organik ürünlerle desteklemeye özen gösteriyoruz” dedi.