Gündem Gençlik, Ata’nın izinde

Gençlik, Ata’nın izinde

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 99. yılı, kurtuluş meşalesinin yandığı gün tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’de törenlerle kutlandı. Kutlamalara katılan vatandaşlar sokaklarda Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle kırmızı beyaz renk seli olup aktı.

Gençlik, Ata’nın izinde

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a çıkışının 99. yılı, tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri önceki akşam Fener Alayı ve Gençlik Festivali Yürüyüşü ile başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüş, Samsun Valisi Osman Kaymak, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen halk oyunları ekipleri, izciler, sporcular, belediye bandosu, mehteran takımları, ritim grupları ve yaklaşık 4 bin vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Eskişehir Vilayet Meydanı’nda düzenlenen tören çelenk koyma töreni ile başladı. Törende İstiklal Marşı okundu ve bayrak göndere çekildi. Eğitim-İş Sendikası GGenel Sekreteri Ebru Sungar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu’nun yanına giderek niçin saygı duruşunda bulunulmadığını sordu. Tatlısu da, programda çelenk koyma törenin ardından İstiklal Marşı’nın olduğunu, saygı duruşunun ikinci tören yeri olan Atatürk Spor Salonu’nda yapılacağını belirtti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevli şube müdürü Mithat Mutu ile Eğitim-İş Sendikası üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mutu, “İki defa saygı duruşu olmaması için burada saygı duruşu yapılmadı. Olay provoke ediliyor” dedi. Sungar ise sendika çelengini Atatürk anıtı önüne koyup, beraberindekilerle birlikte 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu, ardından da İstiklal Marşı’nı okuttu. Kendisinin beden eğitimi öğretmeni olduğunu belirten Sungar “Yıllarca bu törenleri yönettim. Burada saygı duruşu yapılmadığı için dikkatini çektik sayın müdürün, belki teknik bir hata olmuş olabilir diye düşündük. Bir art niyet, provoke etmek gibi bir niyetimiz mümkün değil olmaz. Biz Ata’mızın huzurunda hiçbir zaman, hiçbir töreni provoke etmeyiz ama doğrudan da şaşmayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gençlik, Ata’nın izinde

Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi Türk Yıldızları ile F-16 jet uçağıyla gösteri yapabilen dünyanın sayılı akrobasi timlerinden SOLOTÜRK, Samsun semalarında gösteri gerçekleştirdi.

Masa tenisi oynadılar

Hava sıcaklığının 30 derece kaydedildiği Antalya’da nem oranı ise yüzde 60’a ulaştı. Sıcak hava ve bunaltıcı nem, Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sırasında bir erkek öğrencinin baygınlık geçirmesine neden oldu. Mehter takımının gösteriler sunduğu meydandaki törenin ardından öğrencilerden oluşan kortej, Antalya Spor Salonu’na kadar yürüdü. Buradaki etkinliklerde öğrencilerin sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetleri izlendi. Vali Münir Karaloğlu ve Başkan Menderes Türel de masa tenisi oynadı.

Düzce’de fener alayı düzenlendi. Düzce Belediyesi önünde toplanan grup, İstanbul Caddesi’nden Anıtpark Meydanı’na kadar ellerindeki fener ve Türk bayraklarıyla yürüdü. Garnizon Komutanlığı’ndan bir tören mangası da fener alayına katıldı. Anıtpark Meydanı’na gelen vatandaşlar, burada Düzce Belediyesi tarafından kurulan ramazan sokağında mehter takımının gösterisini ilgiyle izledi.

Haberin Devamı

Özel sporcular

Mersin Cumhuriyet Meydanında yapılan törene, Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende özel sporcuların trambolin gösterileri ilgi gördü. Karate ekibinin gösterisi de ilgi çekti.

10. Yıl marşı

İstanbul Valiliği Cemal Reşit Rey Konser salonunda “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” etkinliği düzenlendi. Programa İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Boz ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinde oluşan bir koro ve orkestra sahne alarak Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları söylediler. Ardından 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Vali Şahin ve Orgeneral Musa Avsever verdi. Programda engelli öğrencilerin spor gösterisi, salonda bulunanlardan büyük alkış aldı. Programında sonunda, gösteri yapan öğrenciler 10 Yıl Marşı’nı söyledi, salonda bulunanlar da marşa eşlik etti.

Haberin Devamı

Dün ayrıca 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. CHP temsilcileri, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü temsilcilerinin, kendi çelenklerini bıraktıktan sonra tören alanından ayrılmalarını alkışlarla protesto etti.

Minik Efe

Muğla, Bodrum’da yapılan kutlamalarda çocukların zeybek oyunu büyük ilgi gördü. Batman’daki kutlamalarda öğrencilerin kılıç gösterisi büyük ilgi gördü. 8 yaşındaki Çınar Şinioğlu’nun zeybek oyunu da ilgiyle izlenirken, akrobatik dans gösterileri de büyük beğeni topladı. Bitlis’te ise Şehitlik Anıtı’ndan Gökmeydan’a kadar 300 metre uzunluğundaki Türk bayrağı ile yürüyüş yapıldı. Hakkari kent merkezinde Valilik binası önünde düzenlenen törenin ardından buradaki gençler, programın devam edeceği Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü önüne yürüdü. Törende şiir dinletisi ile güreş, muay thai ve judo gösterisi sunuldu, hafta boyunca yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Haberin Devamı

Gençlik, Ata’nın izinde

Bayrak ve poster açıldı

İzmir’deki kutlamalar da 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu’nun çelenk bırakmasıyla başladı. Ardından, öğrencilerin gösterilerinin yer aldığı kutlamalar aynı meydanda yapıldı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ın tören alanına gelmesiyle kutlamalara başlandı. Kutlamalara, milletvekillerinin yanı sıra çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri de katıldı. Kutlamalarda farklı okullardan ve kulüplerden öğrenciler ile gençler, jimnastik ve trambolin gösterileri sundu.

Gençlik, Ata’nın izinde

“Adım Adım Anadolu” gösterisi ve paramotor geçişinin ardından törene katılan öğrenciler alanda, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini açarak Onuncu Yıl Marşı’nı okudu. Törenden sonra alanda İzmir Marşı çalındı.

İzmir’in Çeşme ilçesinde büyük bir coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Çeşme Körfezi’ne açılan yatların görüntüsü beğeni topladı. Türk bayraklı tişörtler giyen yatçılar, yelken direklerine büyük boy Türk bayrakları asarken, bir yatın direğine de üzerinde Atatürk’ün posteri olan yelken açıldı.

Gençlik, Ata’nın izinde

Gençlik, Ata’nın izinde

Kırıkkale’de mehteran takımı eşliğinde yaklaşık 300 metrelik Türk Bayrağı ile asker ve öğrenciler yürüyüş yaptı.

Gençlik, Ata’nın izinde

Çorum’daki kutlamalara 85 yaşındaki Kore Gazisi Mustafa Çorumlugil de katıldı.

Gençlik, Ata’nın izinde

Samsun’daki fener alayına 4 bin kişi katıldı.

Gençlik, Ata’nın izinde

Samsun’da maraton

Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında 19 Mayıs Yarı Maratonu düzenlendi. Türkiye Atletizm Federasyonunca düzenlenen Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu’nda 108 erkek ve 32 kadın olmak üzere toplam 140 atlet yarıştı. Samsun Valisi Osman Kaymak’ın başlattığı yarışta kadınlarda 1.25’lik derecesi ile Dilan Atak 1’inci, 1,26’lık derecesi ile Gamze Alpdoğan 2’nci, 1.29’luk derecesi ile Büşra Gelmez 3’üncü oldu. Erkeklerde ise 1.09.14’lük derecesi ile Muzaffer Bayram 1’inci, 1.09.15’lik derecesi ile Fetene Alemu Gegasa 2’nci, 1.10’luk derecesi ile Argachew Assefa Tola 3’üncü oldu. Dereceye giren atletlere Samsun Valiliği önündeki kutlama programında madalyaları ve ödülleri Samsun Valisi Osman Kaymak ile protokol üyeleri tarafından verildi.
l Yaprak KOÇER-SAMSUN,(DHA)