Gündem GİB Vergi Sorgulamaları İle Online Vergi Borcu Sorgulama Ve Vergi Borcu Ödeme

GİB Vergi Sorgulamaları İle Online Vergi Borcu Sorgulama Ve Vergi Borcu Ödeme

26.05.2015 - 15:45 | Son Güncellenme:

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmet veren vergi borcu sorgulama işlemi pek çok vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Online uygulama ile olarak vergi borcu sorgulama işleminin yanında vergi borcu ödeme kolaylığı da bulunuyor. Vergi boru sorgulama hakkında tüm ayrıntılar haberimizde!

GİB Vergi Sorgulamaları İle Online Vergi Borcu Sorgulama Ve Vergi Borcu Ödeme

En genel tanımı ile vergi; Anayasamızda belli maddeler ile yer alan ve ülkemizde yaşayan her T.C vatandaşından talep edilen belli bir miktar ücrettir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, verginin her vatandaştan, kendi gelir seviyesine göre talep edilmesidir. Aksi takdirde, adaletsizlik ve eşitsizlik durumu meydana gelecektir.Bizler de bu haberimizde, vatandaş olarak bizlerden talep edilen bu vergilerin var ise borç durumunu nasıl öğreneceğimize yer verdik. Yani "Vergi Borcu Sorgulama" işlemlerinin nasıl yapılacağını anlattık. O zaman şimdi bakalım, vergi borcu sorgulama işlemlerimizi nasıl yapabiliyormuşuz.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Vergi Borcu Sorgulama

Eğer, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi yapma istiyorsanız, bunun bir kaç tane yolu vardır. Buna göre, vergi borcunuzun miktarını, "Vergi Dairesi"merkezlerine giderek ya da, anlaşmalı bazı bankalara başvurarak ya da, online olarak öğrenebilirsiniz. Fakat vergi borcu sorgulama işlemlerinizi en rahat şekilde, online olarak yapabilirsiniz.

Online olarak, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi şöyle yapabilirsiniz;

Bu şekilde internet üzerinden vergi borcu sorgulaması yapmak için öncelikle, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası olan, http://www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra burada, girmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasının, sağ kısmında yer alan ve "İnternet Vergi Dairesi" şeklinde hazır bulunan bölüme geliniz.

Haberin Devamı

Sonra, açılan bu yeni sayfanın alt kısmında bulunan bölümler içinden, "Borç Sorgulama"yazan bölümü işaretleyiniz ve hemen ardından, "Borç Bilgilendirme Servisi"adı ile hazır bulunan bir tabloya geleceksiniz.

Devamında, bu açılan tabloda yer alan ve "T.C. Kimlik Bilgileri İle Giriş" yazan bölümde bulunan şu alanları göreceksiniz;"T.C. kimlik numarası" /" nüfus cüzdanı seri numarası bilgileri" / " annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası"ya da" annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfi".

Bu alanları doldurunuz ve devamında son olarak, yine bu sayfada bulunan güvenlik kodunu ilgili kısma yazınız ve burada bulunan " tamam" seçeneğini işaretleyiniz.

Anlatılmış olduğu gibi bu şekilde internet üzerinden vergi borcu sorgulamanızı yapabileceğiniz gibi, yine internet üzerinden ama bu defa daha farklı yol izleyerek de, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Online olarak bir diğer şekilde yapılan vergi borcu sorgulaması işlemleri ise şöyledir;

Bu diğer yöntem ile, vergi sorgulaması işlemlerinizi yapmak için öncelikle, e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Tabi bunun da öncesinde, bir e-devlet şifreniz olmalıdır ve eğer yoksa edinilmelidir. e-devlet şifrenizi ise, herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Bu aşamadan sonra artık, şu aşamaları yaparak, vergi borcu sorgulamanızı yapabilirsiniz;

Haberin Devamı

İlk olarak, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

Hemen sonrasında, burada yer alan ve "E-Hizmetler" adı ile hazır bulunan bölüme geliniz ve ardından, geldiğiniz bu bölüm üzerinden de "Gelir İdaresi Başkanlığı" yazan bölüme ulaşınız.

Son olarak, bu gelmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünün alt başlıkları içinden, " Vergi Borcu Sorgulama"yazanalanı seçiniz.

Yazarlar