Ekonomi Gıda israfına dijital son!

Gıda israfına dijital son!

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk girişimci Olcay Silahlı, kurduğu dijital platform Fazla Gıda’yla gıda israfına savaş açtı. Silahlı, kurduğu sistemi başta Ortadoğu olmak üzere yurtdışına da ihraç edecek.

Gıda israfına dijital son

Gıda israfına dijital olarak son vermek için yola çıkan Fazla Gıda, kurduğu sistemi yurtdışına ihraç etmek için düğmeye bastı. Fazla Gıda, satılamayan gıdaların değerlendirilmesi, atıl ürünlerin ekonomiye ve çevreye kazandırılmasını sağlamak için yola çıkan teknoloji platformu. Olcay Silahlı ve Arda Eren adlı iki genç girişimci tarafından kuruldu.

Haberin Devamı

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıdanın insan tüketimi için üretilip atık olduğunu anımsatarak, kurdukları dijital sistemle perakende, toptancı, üretici, oteller ve restoran tarafında çalıştıklarını ve bu sayede bir buçuk yılda 2 bin 50 ton gıdayı geri kazandırdıklarını söyledi.

Sistemlerinde atık ve gıda dönüşümünde gıda bağışı, geri dönüşüm ve satış şeklinde seçenekler sunduklarını dile getiren Silahlı, “Türkiye gıda atık geri dönüşümünde yüzde 2’yle kötü durumda. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 70. Daha gidilmesi gereken çok yol var. Gıda atığı bağış, hayvanlara yem ya da biyogaz olarak değerlendirilebiliyor. Türkiye ve dünyadaki sorun bu seçeneklerden hepsi için farklı kurumlara başvurulması gerektiği. Biz hepsi için tek noktadan çözüm sunuyoruz. Firmalar, kurumlar ve dernekler durumlarını görerek ona göre gıda atıklarını değerlendirebiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Milyonlarca ton

Türkiye’de yılda 65 milyon tonluk gıda atığı çıktığını aktaran Silahlı, “Biz 1.5 yılda 2 bin 600 ton geri kazandırdık. Bu da 4 milyon 200 bin öğün yapıyor. Bir Ankara’yı doyuracak kadar bir gıda. Hedefimiz aylık 10, 20 bin ton atığa ulaşmak. Buna da ulaşmak hiç zor değil. Bunun zorluğu ise firmaların atık yönetim sistemini değiştirmemizde. Firmalara giderek bunu sağlıyoruz. İç prosedürlerin de değişmesi gerekiyor. Firmaların işi üretmek, pazarlamak ve satmak. Atığa odaklanamıyorlar. Biz onlardan devralıp, bu konuda eğitim veriyoruz” dedi. Olcay Silahlı, şu anda 25 ilde faaliyetleri olduğunu kısa sürede 40 ile çıkmak için de çalıştıklarını dile getirdi. Kurdukları sistemi ihraç etmek istediklerini de vurgulayan Silahlı, ilk etapta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı hedeflediklerini, dünyanın her yerine açılmak istediklerini, gıda atığının sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunu olduğunu kaydetti. Silahlı, dünyada kendilerininki kadar kapsamlı dijital bir çözüm olmadığını da iddia ederek, Çin ve Hindistan gibi nüfusu büyük ülkelerin de odaklarında olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İKİ FARKLI MELEK YATIRIMI DA ALDI

Olcay Silahlı, yatırım da aldıklarını belirterek, “Tohum öncesi ve tohum yatırımı aldık. Seri A yatırımını henüz alamadık. Şu ana kadar aldığımız yatırım tutarı 600 bin doları buluyor. Hedefimiz 1 milyon doların üzerinde yatırım almak. Yurtdışında da bu işi yapmak oralardan da yatırım almak istiyoruz. Dünyanın üçte birini destekleyeceğiz. Gıda atıklarına dijital son vermek istiyoruz” dedi.

Bağış platformu var

Fazla Gıda, tüm gıda tüketim döngüsü için çözümler sunsa da önceliği gıdaların insanlar tarafından tüketilmesine veriyor. Fazla Gıda’nın hizmet zincirinin ilk kısmı FazlaGıda Bağış Platformu. Bu platform aracılığıyla yenilebilir durumdaki fazla gıdaları ihtiyaç sahiplerine, insan tüketimine uygun olmayan ancak gıda güvenliği riski taşımayan gıdaları hayvan barınaklarına ulaştırabilmek mümkün. Ya da geri dönüşüme gidiyor.