İstanbul GİMDES’TEN KATKI MADDELİ ÜRÜNLERE İZİN YOK

GİMDES’TEN KATKI MADDELİ ÜRÜNLERE İZİN YOK

01.02.2016 - 09:38 | Son Güncellenme:

.

GİMDES’TEN KATKI MADDELİ ÜRÜNLERE İZİN YOK

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, katkı maddeli ürünlere kesinlikle izin vermediklerini söyledi.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal beslenmenin önemine vurgu yaparak katkı maddeli ürünlere kesinlikle izin vermediklerini belirtti. Yaklaşık yüz yıldan beri küresel ekonominin batı kaynaklı merkezler tarafından kontrol edildiğine dikkat çeken Büyüközer, teknoloji ile elde edilen üretim araçlarının da aynı merkezlerin kontrolü altına geçtiğini ifade etti.
Üreticiler tarafından raf ömrü uzun tutulmak istenen ürünlerde çoğunlukla katkı maddesi kullanımının daha fazla olduğunu söyleyen Büyüközer, haram ve zararlı katkı maddelerine kesinlikle izin vermediklerini belirtti. Büyüközer, "Helal, bir Müslümanın Hayat standardının olmazsa olmazını teşkil eder. Doğumundan ölümüne kadar helal dairesi içerisinde yaşamak en önemli hedefidir. Bu hedefinin en önemli halkası ise helal lokmadır" diyen Dr. Büyüközer, helalde iyiliğin, güzelliğin, temizliğin ve sağlığın olduğunu söyleyerek "Haramda çirkinlik, pislik, habislik ve hastalık vardır. Çok az istisnalarla, tüm saf ve temiz şeyler Helal kılınmıştır" dedi.
Büyüközer, helal sertifikayı şu şekilde tanımladı: "Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlar. Helal sertifikalama, Müslüman tüketici için, kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gereklidir. Bu husus dünyadaki 2 milyar Müslümanı ve de helal ürün yemeği tercih eden diğer milyonlarca insanı kapsamaktadır".
Helal sertifikalanmış ürünler için pazarın çok büyük olduğunu söyleyen Büyüközer, "Dünyadaki yaklaşık 2 milyar Müslümanı, milyonlarca Helal sertifikalanmış ürün tercih eden insanları kapsamaktadır.15 milyon Amerika’da, 50 milyon Avrupa’da, 360 milyon Afrika’da, 950 milyon Asya’da, 300 milyon Ortadoğu’da yaşamaktadır. Kaynaklar, Helal gıda pazarının yıllık potansiyel talebinin 850 milyar ABD Doları ,tüm helal ürün ve hizmetlerin 2.5 trilyon ABD Doları civarında olduğunu belirtmektedir. Ama bu pazarın, Müslümanlar tarafından, henüz yüzde 16’sı gerçekleştirilebiliyor. Çeşitli kalite ve güvenlik standartlarına uygun, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, bünyesinde fıkıh istişare heyeti, Teknik Bilim İstişare heyeti, gıda, kimya, veteriner, ziraat, biyoloji ve genetik biyoloji, işletme ve ilahiyat mezunu olarak helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından uygulama ve denetimi gerçekleştirir. Ürünün ve üreticinin küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar. Çeşitli ülkelerde açılan fuarlarda katılımına destek verir. Tüketiciye de imani bir meselesi olan, helal ve tayyib şartlarda ürün temin edebilmesine, bilinçlenmesine hizmet eder” dedi.
Helal belgesinin geçerlilik süresinin ilk alışta bir yıllık olduğunu belirten Büyüközer, “Bir yılın devamında firmanın isteğine göre iki yıllık periyodlarda devam etmektedir. Yenileme yapmayan veya majör bir uygunsuzluk sebebi ile iptal edilen sertifikalar internet sitelerimizde ve broşürlerimizde sebepleri ile birlikte ilan edilmektedir. Kontrol ve denetimlerimizin sürdürülmediği şartlar için GİMDES o ürünler için hiçbir güvence veremez. Bütün dünyada Müslümanların farkındalığının ve bilincinin artış göstermesi, helal ürün talebini yaygın bir şekilde artırmıştır. Tespitimize göre, bugüne kadar GİMDES helal sertifikalı ürünlerin 75 ülkeye ihracatı gerçekleştirilmiştir” dedi.
“12 DEFA HABERSİZ FİİLİ DENETİM YAPILIR”
Ürün çeşitlerinin hassasiyetine göre yılda en az 2, gerekirse 12 defa habersiz fiili denetim yapıldığını açıklayan Büyüközer, “Ürünlerin içeriklerinin kritik bilgileri için üretim bandından, mamul madde deposundan, market raflarından numuneler alınarak laboratuvar analizleri yaptırılır. Kesimhanelerde kamera sistemi zorunludur. Merkezimizden canlı takibi yapılır” dedi.
Helal Dünya Marketlerinin dünyadaki büyüklüğünü ve Türkiye’deki hacmini değerlendiren Büyüközer, “Helal Dünya Marketleri’nin (HDM) şubelerini açan market sahipleri “Amacımız insanları bilinen ve güvenilen bir kurum tarafından verilen helal sertifikalı ürünlerle, insanlara helal ürün satmak. Bu işin hem ticari hem de manevi özelliği var. Boğazımızdan geçmeyen bir lokmayı başkasına satmaya hakkımız yok” diyerek çalışmalarını sürdürmektedirler. GİMDES’in sertifika verdiği 500 kadar firmanın, 10 bin çeşit ürünlerinin bulunduğu marketlerde tavuk, kırmızı et ürünleri, peynir, dondurulmuş gıdalar, çikolata, unlu mamuller, baharatlar, şekerli ürünler gibi ana gıdaların yanı sıra bebe ve yetişkinler için şampuan ve diş macunu gibi kozmetikler de satışa sunuluyor. Bugüne kadar 35 şube, müteşebbis kardeşlerimiz tarafından faaliyete geçirilmiştir. Halkımızın bilinçlenme ve farkındalığı artıkça HDM alış veriş merkezlerine ilgi artmaktadır ve sayıları çoğalmaktadır” şeklinde konuştu.