Gündem ‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

30.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fındığın artık insanları doğduğu topraklarda tutamadığını belirten Giresun Belediye Başkanı Aksu, “Giresun göçü tersine döndürmelidir. Bu güzel coğrafyadan geleceğini kazanmak için gidenlerin, en azından emeklilik sonrası geri dönmelerini sağlamalıyız” dedi.

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Giresun’un en önemli sorununun işsizlik sonucu büyük kentlere ve yabancı ülkelere göç olduğunu belirten Belediye Başkanı Kerim Aksu, Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu. İstanbul’da resmi verilere göre 600 binin üzerinde Giresunlu nüfus bulunduğuna dikkat çeken Başkan Kerim Aksu, “Bizler o kadar fazlayız ki Giresun’a sığmadık. Her yerde varız. İstanbul dışında Bursa, Yalova ve Kocaeli Giresunlu nüfusun yoğun olduğu illerimiz. Bursa’nın Gemlik ilçesinde nüfusun beşte biri Giresunlu. Avrupa’da, Almanya, İtalya, Belçika, Avusturya başta olmak üzere 400 bin dolayında Giresunlu olduğu bilgisi var. Amerika’da neredeyse Yağlıdere ilçemizde yaşayanlardan daha fazla Yağlıdereli var. Bu insanlar zevk için göçmüş değil. Hepsinin ayrı hikayesi var. Bu güzel coğrafyadan kim ayrılmak ister ki? İş bulamazsanız, fındık geliri sizi geçindirmezse, geleceğinizi gurbette ararsınız. Giresunlu dünyanın neresine giderse gitsin, doğduğu yerden kopmamıştır. Geleneklerini, yemeğini, türküsünü, hiçbir zaman unutmamıştır. Giresunluların kurduğu dernekleri ziyaret edip, hemşerilerimizle sürekli iletişim halinde oluyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Nüfusa net görüş

Giresun’un 1990’lı yıllarda 500 binin üzerinde nüfusu olduğunu hatırlatan Başkan Aksu, “Son gelen 2017 verilerine göre il genel nüfusu 437 bine düşmüştür. Belediye nüfusumuz ise son 10 yılda 90 binden 112 bine yükselmiştir. Giresun kent merkezi nüfusunun yükselmesinin birçok nedeni vardır. Köyden kente olan göç, üniversite, kent yaşamının insanlar üzerindeki pozitif etkisi ve birçok etken sayılabilir. Bazı ilçeler, beldeler, hatta köyler nüfus kaydırmak için kampanyalar yapıyorlar. Bu doğru değil. Kim nerede yaşıyorsa ikametgâhı orada olmalı. Devlet bu soruna acilen el atmalıdır. Giresun Belediyesi nüfus için net bir görüş ortaya koymuştur, Kim nerede yaşıyorsa orada ikametgahı olmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Ek gelir haline geldi

Başkan Aksu, göçün nedenleri konusunda ise görüşlerini şöyle yansıttı: “Giresun’un göç vermesi tabi ki yeni değil. Ancak, 500 binlerden, 400 binlere inmek, Türkiye’de nüfusu azalan iller arasında ilk 3’te yer almak Giresun’un kaderi olmamalıdır. SEKA fabrikamız özelleştirilerek kapatıldı. Fiskobirlik’te 5 binin üzerinde çalışan vardı. Fiskobirlik işlevsiz hale getirildi. Çalışan sayısı da 150’lere düştü. Fındık artık geçim kaynağı olmaktan çıkıp, ek gelir oldu. Dünyanın en kaliteli fındığını üreten Giresunlu ödül beklerken, alın terinin karşılığını alamaz oldu. Giresun Belediyesi ne yazık ki en büyük işveren konumuna geldi. Fazla işçi aldığımız için ceza yedik. Ne yapayım, insanlar işsiz, çaresiz”

Modern ve özgür

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Giresun’un göçü tersine çevirmesi gerektiğini vurgulayan Belediye Başkanı Kerim Aksu, “Belediye olarak istihdam sağlayacak yatırımcılara her türlü desteği sağlamaya özen gösteriyoruz. Giresun Karadeniz’in hatta ülkemizin en modern ve özgür kentleri arasında ilk sıralardadır. Suç oranı oldukça düşüktür. Yeşille mavinin kucaklaştığı özgürlüğün kentidir. Bu güzel coğrafyayı bırakıp geleceğini gurbette arayan hemşerilerimizin emeklilik dönemi için geri gelmelerini bekliyoruz. Gençlerimizin iş imkânına kavuşması için iktidarın istihdam yaratacak projeler hazırlaması gerekir. TOKİ ile kalkınma olmaz. Fabrikalar yapılmalı. İktidarın uyguladığı teşvik bölgesel verilere göre hazırlanmalı. Burası fındık kenti, fındıkla ilgili yatırımlara teşvik verilmeli. Giresun ile Kocaeli aynı teşvik kapsamında olursa yatırımcı büyük pazarlara yakın olan ili seçecektir. Giresun’da tekstile teşvik vermek ne kadar doğru olabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Teşvik görmeli

Giresun’un fındık ve çikolata alanında teşvik edilmesine işaret eden Aksu, şunları söyledi: “Giresun ürettiği ürünler kapsamında teşvik görürse, hem bölgesel kalkınmayı sağlar, hem de ülke ekonomisine kaynak yaratır. Giresun bir üniversite kenti olmaya her yönüyle uygundur. Sağlık turizmi, doğa, yayla turizmi Giresun’un destek bekleyen önemli potansiyelleridir. Ordu Giresun Havaalanı’nın sağladığı avantajı yatırıma dönüştürmeliyiz. Var olan deniz taşımacılığını aktif hale getirip, Karadeniz Bölgemizi demir yoluna kavuşturmalıyız. Kendi potansiyelimizin kıymetini bilmeliyiz. Tarımda kendi kendine yeten ender ülke konumundan her şeyi ithal eder hale geldik. Bunlar sorgulanmalı ve acil önlemler alınmalı.”

Haberin Devamı

Alt ve üst yapıya büyük yatırım

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Giresun Belediyesi şehir genelinde alt ve üstyapı çalışmalarına belirli program dahilinde devam ediyor. Giresun halkına daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek için mesai saati gözetmeksizin belediye ekipleri farklı alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Belediye tarihinde alt ve üstyapıya en büyük yatırım son 9 yılda yapıldı. 2017 yılı içinde Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Kanalizasyon İşleri Şefliği tarafından 4100 metre kanalizasyon ile yağmursuyu hattı yapıldı. Kanal temizleme aracı ile şehir genelinde bulunan ana kolektör hatlarının rutin temizlikleri tamamlandı. Su Şefliği tarafından 5500 metre yeni su şebeke hattı döşendi. Şehrin ileriye dönük içme suyu sorunu yaşamaması için erken önlemler alınarak 2 adet yeni su kuyusu açma çalışmalarına başlandı. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından şehrin farklı noktalarında üst yapı çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda yıl içinde 20.000 ton asfalt, 8000 metreküp yol betonlama, 11.000 metreküp taş duvar, 500 metre perde duvar, 600 metre menfez, 3000 metre yol açma, 1100 metre ferforje, 120.000 metreküp parke yol ve kaldırım, 500 metre merdiven ve 2 yeni muhtarlık binası yapıldı.

Haberin Devamı

‘Üreten kadın gelişen toplum’

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Giresun Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan ‘Üreten Kadın Gelişen Toplum’ konulu toplantıya katılan Belediye Başkanı Kerim Aksu, kadınların ekonomik özgürlüğe kavuşması için çaba harcadıklarını söyledi. ‘Kadına İstihdama Farkındalık’ yemeğinde konuşan Başkan Aksu, “Hedefimiz kadınlarımızın ekonomik özgürlüğüdür. Kadınlar erkek şiddetine maruz kalmamalı, eşit şartlarda yaşamalıdır. Kadınlarımız bizim için Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi arkamızda değil, yanımızda duran ve bizimle eşit değerlere sahip olmalıdır. 2009 yılında Belediye Başkanı olduğumuzda ilk yaptığımız iş Proje Ofisi oluşturmak oldu. Hiç çalışmamış kadınlarımıza Teyyaredüzü ve Aksu Mahallelerimizde atölyeler oluşturduk. Hiç para kazanmamış bir kadının, para kazandığını görmek, eşine muhtaç olmadığını göstermek çok değerlidir. Onun için TKDK kurumumuzu tebrik ediyorum. Giresun Belediyesi’nde bugün 500 kadın arkadaşımız çalışmaktadır. Tüm Karadeniz Bölgesi’nde ilk kadın zabıta Giresun Belediyesi’nde çalışmaya başladı. Kadına şiddete hayır diyoruz. Asla biz başka toplumlar gibi kadınlarımızı ötekileştiren yok sayan bir toplum olmayacağız” dedi.

‘Gençliğe yatırım yapıyoruz’

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Giresun Belediyesi şehir genelinde bulunan çocuk oyun parklarında yenileme çalışmaları yapıyor. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü çocuk oyun parklarını daha güvenli, estetik ve modern hale getiriyor. Şehir genelinde bulunan parklar ekipler tarafından incelenerek ihtiyaçlar doğrultusunda planlama yapılıyor. Bu kapsamda kırılmış, eskimiş, yıpranmış ve eski sistemle yapılmış oyun aletleri sökülüyor. Kum veya toprak olan alt zeminler temizlenerek, kauçuk zemin kaplama ile yeniden düzenleniyor. Yenilenen alanlara çocuk oyun aletlerinin montajları yapılıyor. Ayrıca park içerisinde bulunan oturma bankları, çöp kovaları, ferforje demirler, yeşil alanlar ve park tabelaları da yenilenerek daha şık ve modern bir görünüme kavuşturuluyor.

‘Bu şehri muhtarlarla beraber yönetiyoruz’

‘Giresun göçü tersine döndürmeli’

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Merkez Mahalle Muhtarları ile bir araya gelip, değerlendirme yaptı. Aksu, demokrasinin en temel kurumu olan muhtarların 24 saat mahallesinde görev yaptığını, belediye yönetimi olarak muhtarlarla beraber daima görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Muhtarları dinleyen Başkan Aksu, “Değerli arkadaşlar bu şehri beraber yönetiyoruz. Muhtarlık müessesine en fazla önem veren belediye başkanı olduğumu söyleyebilirim. Öncelikle muhtarlarımızın kendilerine ait birer ofisi olmasını sağladık. Muhtar evleri vatandaşlarla sağlıklı bir şekilde buluşmanızı, iletişim kurmanızı sağlamak için yapılmıştır. Başkan yardımcılarımız, müdürlerimiz sizlerden gelen talepleri dikkatle takip ediyorlar” şeklinde konuştu.