Ekonomi Girişimci kadınlar artık ‘iş’e başlıyor

Girişimci kadınlar artık ‘iş’e başlıyor

20.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TİKAD, kadınların ekonomik hayata katılımı ve katkılarını artırmak için İstanbul Kalkınma Ajansı ve Galatasaray Üniversitesi ile işbirliğine gitti. TİKAD Yatırım AŞ ise başarılı projelere ortak olacak

Girişimci kadınlar artık ‘iş’e başlıyor

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ve Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) işbirliği ile kurulan Girişimci Kadın Merkezi (GİKAMER); kadınların ekonomiye sunduğu katkıyı artırmak için yola çıktı. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın projeler arasında seçerek hibe desteği verdiği GİKAMER, kadınların ekonomik hayata katılımlarının yanı sıra sahip oldukları bilgi ve deneyimi de geliştirmelerini hedefliyor. Bu hedefle GİKAMER, özellikle teknoloji, yenilik ve yaratıcılık odaklı girişimleri destekleyecek. Bu kapsamda 100 kadın girişimci 5 dönem 200 saat eğitim ve mentorluk hizmeti alacak.

Haberin Devamı

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, ekonomiye katkı sağlayan kadınların sayısını artırmak için harekete geçtiklerini ve onlara yatırım hayatları boyunca destek vereceklerine dikkat çekti. Bu eğitimler ardından da kadın girişimcileri yalnız bırakmayacaklarını ifade eden Bulut, “Öncelikle benim gibi pek çok kadının da yaşadığı finans sorunları konusunda kadınları destekleyeceğiz. TİKAD Yatırım AŞ olarak GİKAMER’den çıkan projeleri fonlayacağız. Kadınları borçlandırmayacağız, onlara ortak olacağız” vurgusunu yaptı.

‘Katma değer üretsin’

Toplam bütçesi 1 milyon 450 bin lira olan projeye, 1 milyon 270 bin liralık kaynak İSTKA tarafından oluşturuldu. Geri kalan miktarı ise TİKAD karşılayacak.

Nilüfer Bulut, uluslararası koşullarda rekabetçiliği olabilecek, katma değer üreten ve ihracat odaklı girişimlerin öncelikli destekleneceğini belirtirken, “Bir ihtiyacı tespit eden, bunun çözümüne odaklanan, zamanın koşullarına göre teknolojiyi odak alan projeler olmak üzere, her türlü fikre ve girişime açığız. TİKAD Yatırım AŞ olarak girişimcilerin 3 projesine destek veriyoruz. Ortak olarak bunları büyüteceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üniversite-iş ortaklığı

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Fatih Pişkin, girişimcilerin ülkelerin makroekonomik büyümelerine katkıda bulunduklarını ve toplumsal sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmekte temel belirleyici olduklarını söyledi. Pişkin, “Gençlere, kadınlara yapılan yatırım toplumun geleceğine yapılmış yatırımlardır. Kadın girişimciliğini teşvik etmeyi önemsiyoruz. GİKAMER ile girişimci kadınların finans kaynaklarına doğrudan erişimini sağlamak, fikirlerini hayata geçirmekte ihtiyaç duydukları danışmanlık gibi hizmetleri almalarını destekliyoruz” dedi.

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, “Üniversitemizin desteği ve TİKAD’ın deneyimi ile yararlı bir model olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Girişimci kadınlar artık ‘iş’e başlıyor

Beslenme ve e-spor gündemde

Girişimci kadınların gündeminde, dünyanın da gündemi olan sağlıklı beslenme, güvenli gıda, teknoloji ve dizayn konuları var. Buna göre, yeni bir dil öğrenme sorunu, artan yaşlı nüfusa yönelik çalışma, sürdürülebilir tarım, espor da kadınların çalışma alanlarından olacak.

Haberin Devamı

Eğitim alan kadınlardan Nazire Tepehan, gıda alanında girişimde bulunmak istiyor. Kendi bioçiftliğimi kurmak isteyen Tepehan, katkı maddesi olmayan üretim yapmak istediğini belirtiyor.

Haftanın 4 günü eğitimler için Kütahya’dan İstanbul’a gelen Hatice Duygu Doğan ise yaşlılık ekonomisini içeren bir lüks otel kurmak istiyor. Doğan, “Müşteri kitlesi 60 yaş üstü olacak. Yaşlı nüfusu hızla büyüyor. İnsanlar refah düzeylerini artırırken yalnızlaşıyorlar. İnsanlar yaşlandıklarında daha mutlu olabilecekleri otellere ulaşmakta problem yaşıyorlar. Bu otel aynı zamanda geleneksel tamamlayıcı tıbbı tedavilerin olduğu otel olacak” ifadelerini kullandı.

20 kadın eğitime başladı

Proje tamamlandığında, 100 kadın girişimci adayına toplam 540 saat süren girişimcilik, iş geliştirme, ürün geliştirme, ağ kurma gibi konularda eğitim ve mentorlük desteği sağlanmış olacak. Ayrıca girişimci kadınlad 14 adet ‘Başarı Akademisi’ toplantısı ile kadın girişimci adaylarının TİKAD üyesi başarılı iş kadınları ile bir araya gelmesi sağlanacak. Proje sonunda gerçekleştirilecek faaliyetler ile eğitime katılan kadınların en az 25’inin iş fikrinin iş planına dönüştürülmesi sağlanacak, bunlardan 10 tanesinin de şirketleşme süreci desteklenecek.