Gündem Girit’in hakkında bilmeniz gerekenler

Girit’in hakkında bilmeniz gerekenler

30.04.2018 - 19:39 | Son Güncellenme:

Girit bir ada olmakla birlikte Yunanistan'ın en büyük adası olarak bilinmektedir. Tarihte birçok devletin himayesi altına girmiş olan Girit Adasının Akdeniz için önemi büyüktür.

Girit’in hakkında bilmeniz gerekenler

Girit Adası tarihte birçok ülkenin eline geçmiştir. Roma, Venedik, Osmanlı Devleti gibi devletlerin hâkimiyetine girmiştir. Balkan savaşlarından sonra Girit Osmanlı Devleti’nin elinden tamamen çıkmıştır.

Haberin Devamı

Girit'in coğrafi konumu ve iklimi

Girit Adası hem coğrafi hem de jeopolitik konum açısından çok önemli bir noktadır. Girit bir ada olmasına rağmen dağlık bir yapıya sahiptir. Bunun nedeni de çok derin bir kaya kütlesinin üzerinde olmasıdır. Bölgenin büyük bir kesiminde Akdeniz ikliminin etkileri görülmektedir. Bitki örtüsü de yine Akdeniz ikliminin bitki örtüsü olan maki bitki örtüsüdür. Akdeniz iklimine uyumlu olan bitki ve besinlerin yetişmesi mümkündür. Özellikle zeytincilik yaygın olarak yapılmaktadır. Bölgede çok geniş bağlar bulunmaktadır.


Girit'in ekonomisi

Girit Adası için ekonomi daha önce tarıma dayalı olarak gelişmiştir. Buna bağlı olarak zamanla tarım ürünleri sanayisi de gelişmeye başlamıştır. Ayrıca en önemli ekonomik gelirlerinin başında turizm gelmektedir. Girit Adası turizm açısından dünyada büyük önem taşımaktadır. Her sene ülkeye binlerce turist akın etmektir. Hem tarihin izleri hem de adanın güzelliği turistlerin ilgi odağı olmasını sağlamıştır.

Haberin Devamı

Girit Türkleri

Girit Adası daha önce Osmanlı Devleti hâkimiyetinde olduğu için bölgede yaşayan birçok Türk halkı vardır. Osmanlı döneminde Girit Adasının Yunanistan' a bırakılmasından sonra iki devlet arasında nüfus mübadelesi sorunu yaşanmıştır. İstanbul'da yaşayan Rum halkı ve Girit Adasında yaşayan Türk halkı hâkim devletlerin değişmesi ile azınlık konumuna düşmüştür. Girit Adasında yaşaya Türklerin bir kısmı Anadolu'ya göç ederken bir kısmı burada yaşamaya devam etmiştir. Halkın bazı kesimleri Yunanistan halkı içerisinde milli benliklerini yitirmişlerdir. Ancak bazıları hâlâ milli benliklerini korumaya devam etmektedir. Burada yaşayan insanlar yine de hem dil hem kültür olarak Girit halkından etkilenmişlerdir. Milli benliklerini korusalar da etkilendikleri durumlar da söz konusu olmuştur.