Gündem Göbeklitepe’yi renklerle anlatacak

Göbeklitepe’yi renklerle anlatacak

09.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilinen din tarihini binlerce yıl öncesine taşıyan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, İngiliz ressam Ned Pamphilon tarafından bir dizi resim ile anlatılacak

Göbeklitepe’yi renklerle anlatacak

Ekimde İstanbul’da gerçekleştirmeyi planladığı, onlarca resimden oluşacak “History of the World” adlı sergisi için Londra’da hazırlıklarını sürdüren Pamphilon, “Piri Reis’in haritası nasıl dünya keşif tarihini değiştirdiyse Göbeklitepe de din ve medeniyet tarihini değiştirecek” dedi.
Daha önce yaptığı Atatürk, İstanbul ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili resimlerle dikkat çeken İngiliz ressam Ned Pamphilon, dünyanın din tarihini bilinenden binlerce yıl öncesine götüren Göbeklitepe için ilginç bir proje üzerinde çalışıyor. Anıtkabir’de ve Pasifik Okyanusu’nda seyreden TCG Gediz fırkateyninde yağlı boya tablo yaparak ilkleri gerçekleştiren Pamphilon, dünyanın en eski tapınağını renklerle yorumlayacak.

‘Çok şanslıyım’
Yapının milattan önce 10 bininci yıla kadar dayanmasının kendisini çok etkilediğini söyleyen Pamphilon, o dönemde yaşayan heykeltıraş ve sanatçıların çekiç ve çiviyle verdikleri şekilleri yağlı boya tablolarla anlatacak.
12 bin yıl önce Anadolu’da yaşayan insanların günümüze verdiği mesajı çok merak ettiğini söyleyen Pamphilon, “Göbeklitepe dünya kültür mirasının en önemli hazinelerinden biri. Türk insanı bu mirası dünyaya tanıtmak ve en iyi şekilde korumak zorunda. Ben çok şanslı bir insanım ki Türkiye ve Atatürk’le ilgili çalışmalar gerçekleştirirken Göbeklitepe karşıma çıktı. Uluslararası bir ressam olarak bu şansımı kullanmak ve o zaman yaşayan insanların düşüncelerini öğrenmek istedim. O yıllardaki bilim adamlarının yıldızları incelediğini düşünüyorum. Şekiller bugün incelediğinde eksi ve artı kutuplardaki enerji akımını bile simgelendiğini sanıyorum” dedi.

‘Dünyanın merkezi’
Günümüzde teknoloji bağımlılığının aydınlanmanın önüne geçtiğini söyleyen Pamphilon, “4 yıldır takip ettiğim Göbeklitepe’de yaşayan insanların gerçek aydınlanma noktasında olduklarına inanıyorum. Mısır’daki 3 piramidin dünyanın enerji dengesinin merkezi olduğu düşünülür. Ama ben de dünyanın enerji merkezinin Göbeklitepe olduğu tezine katılıyorum. Göbeklitepe dünyanın geçmişinde öyle bir kapı araladı ki şu anda bu kapının içinden neler çıkacağını düşünmek bile heyecan verici. Bu heyecanın Türkiye’den dünyaya yayılmasını görmek büyük bir keşif olacak. Piri Reis’in haritası nasıl dünyayı şaşırtıyorsa Göbeklitepe de şaşırtacak” dedi.