Gündem Göç yolunda dram!

Göç yolunda dram!

27.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’den kaçan binlerce kişinin Türkiye yolu tehlikelerle dolu... Hoşan ve Ali ailelerinin kurtuluş sevinci, ailedeki 3 küçük ferdin mayına basması sonucu büyük bir drama dönüştü

Göç yolunda dram

IŞİD kuşatması altındaki Kobani’den kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce Kürt’ün izlediği göç yolu mayın tehlikesini birkez daha gözler önüne serdi. Kuşatma altındaki evlerini bırakarak sınır kapısına kaçanlar arasında hattı geçerken mayına basanlar da vardı. Türkiye yolunu tutan Hoşan ve Ali ailelerinin kurtuluş sevinci, yaşları 11-14 arasında değişen aielinin 3 küçük ferdinin mayına basması sonucu büyük bir drama dönüştü.

Sakat kalma ihtimali var
Mayına basan 14 yaşındaki Nezar Mahmud Ali hayatını kaybederken 12 yaşındaki Diyar Ali Hoşan ve 11 yaşındaki Beşar Mahmud Hoşan’ın sağlık durumları ise kritik. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi süren 11 yaşındaki küçük çocuğun elleri ve yüzü tanınmayacak hale gelmiş. Ailesinin bir an olsun başından ayrılmadığı talihsiz çocuğun sağlık durumunun iyiye gittiği ancak sakat kalma ihtimalinin yüksek olduğu öğrenildi.
IŞİD zulmünden Türkiye’ye sığınmak için Kobani’den geçtiğimiz çarşamba günü küçükbaş hayvanlarını da yanlarına alarak yola çıktıklarını belirten Hasan Osman Şahin, sınıra yaklaştıklarında hayvanlarını kontrollü şekilde bir arada tutmaya çalışırken Nezar Mahmud’un mayına bastığını söyledi. Şahin, “Nezar, Diyar Ali ve Beşar Mahmud koyunların peşinden gidiyordu. Hayvanlarımızı satıp Türkiye’ye girmek istiyorduk. Ancak mayınlı bölgedeymişiz. Nezar fark etmeden mayına bastı. Üçü de havaya uçtu” diye konuştu.

‘Bizi kimse uyarmadı’
Şahin, bölgede mayınlı bölge konusunda hiçbir yetkilinin kendilerini uyarmadığını belirterek, “Nezar önceki gün hayatını kaybetti. Ailesi onu önce Türkiye’ye defnetmek istedi. Ancak daha sonra Kobani’de defnetti. Ölümden kaçarken mayına basarak öldü. Bizi kimse uyarmadı” diye konuştu.
Şahin, hayvanlarını sınır kapısında satabileceklerini öğrendikten sonra koyunlarıyla beraber yola çıktıklarını belirterek “Topraklarımızı savunmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Geri dönüp yaşadığımız yeri savunacağız” dedi.

Yazarlar