Gündem Google'ın doğum günü çarkıfeleğini çevir! 19. yaş günü için sürpriz

Google'ın doğum günü çarkıfeleğini çevir! 19. yaş günü için sürpriz

27.09.2017 - 18:01 | Son Güncellenme:

Google'ın doğum günü çarkıfeleği sürprizi internet kullanıcılarını heyecanlandırdı. Milyonlarca kullanıcı dün sabahtan itibaren anasayfalarında Google'ın doğum günü çarkıfeleğini gördü ve çevirerek şansını denedi. İşte Google'ın doğum günü çarkıfeleği açıklaması...

Googleın doğum günü çarkıfeleğini çevir 19. yaş günü için sürpriz

Google'ın doğum günü çarkıfeleği bugün en çok konuşulanlar arasına girdi. Google tam 19 yaşında oldu. Bugüne özel ise güzel bir Doodle oyunu ile kullanıcıların karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Google özel bir şirket olarak 4 Eylül 1998 tarihinde kuruldu ve 19 ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Bu dönemde Larry Page ve Sergey Brin 20 yıllık yani 2014 yılına kadar Google’da çalışmak üzere Eric Schmidt ile anlaştı. Kuruluşundan itibaren misyonu tam olarak “dünyadaki bilgiyi organize etmek, bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek”tir. Resmi olmayan sloganı ise ”Don’t be evil” (kötü olma)dır. Bu slogan google mühendisi Amit Patel tarafından bulunmuş ve Paul Buchheit tarafından desteklenmiştir. Şirketin merkezi Mountain View, California’dadır.

Google dünya çapında bir milyondan fazla sunucuyla çalıştığı tahmin edilmekte. Bir milyardan fazla arama isteğini işlediği ve kullanıcılara Google tarafından oluşturulan gün başına yirmi dört petabayt olduğu bilinmekte. Gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde ürünler, satın almalar ve ortaklık zincirinin meydana gelmesini sağladı.

Haberin Devamı

Googleın doğum günü çarkıfeleğini çevir 19. yaş günü için sürpriz

İŞTE GOOGLE'DAN DOODLE AÇIKLAMASI

Hayatın sürprizlerle dolu olduğunu ve Google'ın geçmişi onlarla dolu olduğunu söylüyor. Aslında onsuz burada olmazdık.

1997'de Google'ın kurucu ortaklarından Larry Page, Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar biliminde P.h.D'ye devam etmişti. Kampusdaki tüm öğrencilerin Google'ın diğer kurucu ortağı Sergey Brin rastgele Sayfayı göstermek üzere atandı. Bu şans karşılaşması, her şeyin başına geçen mutlu sürpriz oldu.

Buradan iki kişi ortak bir hedef düşünülerek bir araya geldi: dünyadaki bilgileri organize etmek ve onu evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı kılmak, bu da Google'ın misyon bildirgesi haline gelecek bir mantra. İkisi, Google'ın ilk ofisi; bir garaja tıkılıp çalışmak zorunda kaldılar.

Ardından yapılan milyarlarca arama, belki de en mutsuz olanı, son 19 yılda Google'ın nasıl büyüdüğü olmuştur. "Googol" (bir adet 1 ve ardından yüz sıfır) adı verilen Google, her yıl dünyadaki 123 dilde konuşan 160 ülkede 4,5 milyardan fazla kullanıcıya hizmet veren, her yıl kendi adaşı haline geliyor.

Bugünkü Doodle'ı tıkladıktan sonra sizi son 19 yılda başlattığımız 19 yeni sürprizini araştırmaya davet ediyoruz - yeni Search easter egg: Yılan Oyunu! Bu yüzden bir dönme ve bizimle kutlama için teşekkürler!

Haberin Devamı

GOOGLE ÜRÜNLERİ VE HİZMETLERİ

Reklam

Google gelirlerinin yüzde doksan dokuzuna yakınını kurumsal reklam programlarından elde etmektedir. Şirket, 2006 mali yılı için toplam reklam gelirini 10.492 milyar dolar olarak açıklarken, lisanslama ve diğer girdilerden sağladığı gelirin yalnızca 112 milyon dolar olduğunu belirtmiştir. Bu doğrultuda, çevrim içi reklam pazarında büyük komisyon ücretleri elde edebilmek için çeşitli yenilikleri yaşama geçirmiştir. Teknolojik olarak DoubleClick'ten yararlanan şirket, kullanıcıların ilgi alanlarına göre hedef reklamları belirleyerek; kullanıcıların amacına uygun içerikleri, onlarla buluşturmuştur.

Arama motoru

Google Arama, bir arama motoru uygulaması olup, şirketin en popüler uygulamasıdır. Kasım 2009'da comScore’un yayımladığı bir pazar araştırmasına göre, Google ABD'deki arama motoru sektörünün en çok kullanılan uygulaması olup, pazar payının %65.6'sını elinde tutmaktadır. Google milyarlarca ağ sayfası (web) dizinine sahiptir, böylece kullanıcılar anahtar kelimeler ve uygulamaların kullanımı yoluyla arzu ettikleri bilgilere ulaşmak için arama yapabilmektedir.

Haberin Devamı

Verimlilik araçları

Google kuruluşundan itibaren, standart ağ arama sistemlerinin yanında bir dizi verimlilik araçları da yayınlamıştır. Google'nin sağladığı ücretsiz bir çevrim içi posta uygulaması olan Gmail’in yalnız davet ile üye kabul eden beta sürümü 1 Nisan 2004'te başlatılmış, uygulama 7 Şubat 2007'de genel kullanıma açılmıştır.

Yatırım ürünleri

Google şirket pazarına 2002 Şubat'ında Google Arama Araçları (Google Search Appliance (İngilizce)) ile girdi, böylece daha büyük organizasyon yapılarına arama teknolojilerini sunmayı hedefliyordu. Daha küçük organizasyon yapıları için üretilen Mini'yi bundan üç yıl sonra kullanıma sundu. Ardından 2006'da Özelleştirilmiş Arama iş sürümünü (Custom Search Business Edition (İngilizce)) hizmete aldı. Bu versiyonda kullanıcılar reklamdan arındırılmış Google.com index'inden faydalanabiliyorlardı. Bu hizmet daha sonra 2008 yılında Google Site Araması olarak isimlendirilmiştir.

Haberin Devamı

Diğer ürünler

Google Çeviri, otuz beş farklı dil arasında çeviri yapabilen bilgisayar sistemli bir çeviri servisidir. İnternet tarayıcıları için hazırlanan bazı eklentiler, Google Çeviri'ye kolay erişim imkanı sağlamaktadır. Yazılımın kullandığı sistem dil bilimsel dizin teknolojisidir, özellikle Avrupa Parlamentosu ve BM tutanakları olmak üzere, profesyonel çeviri metinlerindeki çeviri sistemleri; program algoritması tarafından "öğrenilmektedir".

Yazarlar