Gündem Görme engellilere yapay zekâlı ‘göz’

Görme engellilere yapay zekâlı ‘göz’

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde görme engellilere ‘üçüncü göz’ olacak, çevredeki  insanları ve nesneleri tanıyabilen yapay zekâlı mobil yazılım geliştirildi.

Görme engellilere yapay zekâlı ‘göz’

Sistem, sesli komut sonrası cep telefonu ile çekilen fotoğrafları hem telefon hem de sosyal medyadaki fotoğraf arşivinden yapay zekâsı ile tarayarak doğru kişiyi tespit ediyor, kullanıcısına çevre hakkında bilgiler aktarıyor. Prof. Dr. İbrahim Körpeoğlu, Arnavutluk’tan gelen Erin Avllazagaj, Pakistanlı Hamza Khan ve Azerbaycanlı Gündüz Hüseynli isimli öğrencilerin ‘AndLit’ adlı bir teknoloji geliştirdiklerini belirtti. Görme engellilere büyük kolaylık sağlayacak teknolojinin bir kulaklık ve cep telefonlarına yüklenebilen mobil yazılımdan oluştuğunu anlatan Körpeoğlu, “Yazılım, bir kulaklık içinde yer alan kamera sayesinde ya da cep telefonlarına yüklenerek fotoğraf çekiyor ve fotoğraftaki yüzleri yapay zekâsı ile tanıyabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Kimliğini bildiriyor

Yazılımın, tanıma işlemi için telefondaki fotoğraf arşivini, kullanıcının ve arkadaşlarının sosyal medyadaki binlerce fotoğrafı barındıran veri tabanını kullandığını belirten Körpeoğlu şöyle devam etti: “Kim olduğu öğrenilmek istenen kişinin fotoğrafı çekildikten sonra yazılımın yapay zekâsı devreye giriyor ve binlerce fotoğraf arasındanp kişinin kim olduğu kullanıcıya aktarılıyor. Kişinin ismi, görme engelliye sesli olarak bildiriliyor.” l SELMA KASAP AA

Görme engellilere yapay zekâlı ‘göz’

Yazarlar