Siyaset "Görüşmeler fırsata dönüştürülmeli"

"Görüşmeler fırsata dönüştürülmeli"

18.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türk ve Amerikalı yetkililer arasında geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmeler, ABD’nin PYD/YPG’yi destekleme ve Amerikan topraklarındaki FETÖ şebekesine dokunmama politikası sebebiyle yaşanan güven bunalımının aşılması için fırsata dönüştürülmeli” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler fırsata dönüştürülmeli

Kalın, dün Daily Sabah gazetesinde yayımlanan, “Türkiye ABD’den ne bekliyor?” başlıklı yazısında, “Türk ve Amerikalı yetkililer arasında geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmeler, ABD’nin PYD/YPG’yi destekleme ve Amerikan topraklarındaki FETÖ şebekesine dokunmama politikası sebebiyle yaşanan güven bunalımının aşılması için fırsata dönüştürülmeli” ifadelerine yer verdi. “Tüm ülkeler bu hedefleri desteklediklerini söylüyor. Ancak sahadaki faaliyetleri farklı bir hikaye anlatıyor” yorumunu yapan Kalın, “Artık ABD’nin bu rotayı değiştirmesinin ve terör örgütleri yerine müttefikleriyle çalışmasının zamanı geldi” diye yazdı.

Haberin Devamı

Yeni vekâlet savaşı

Türkiye’nin önceliğinin, Suriye’de 7 yıldır devam eden kanlı savaşın sona ermesi ve özgür, istikrarlı, barışçıl ve müreffeh bir Suriye’nin kurulmasına vesile olacak bir siyasi geçişin sağlanması olduğunu ifade eden Kalın, “Bu aşamada mesele ABD için DEAŞ’ı yenilgiye uğratmak veya İran için Esad’ı iktidarda tutmak olmaktan çıkmış durumda. ABD’li yetkililer artık öngörülebilir gelecekte Suriye’de kalacaklarını ve İran’a karşı bir güç olarak sahada bulunacaklarını gizlemiyorlar. Böylece Suriye toprakları, ABD, İsrail ve bazı Körfez ülkeleri ile İran, Rusya ve Hizbullah arasında yaşanacak bir vekalet savaşının sahnesine dönüşüyor. Bu gelişmeler kimsenin çıkarlarına hizmet etmez. Zira bu güç gösterisinin kazananı olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ABD problem yaratıyor

Kalın, TRT World’de katıldığı programda “PYD/YPG politikasını zorla dayatarak, ABD, Suriye’nin içinde sosyal bütünlük ve Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından çok sayıda problem yaratıyor. Biz hepimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacağımızı taahhüt ettiğimizi söylüyoruz ama aslında PYD/YPG ile çalışmak Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atmak demek” diye konuştu. Kalın, “PKK, Suriye’de DEAŞ ya da rejimle savaşmakla ilgilenmiyor. PKK, orada kendi küçük devletini oluşturmak istiyor” dedi.

‘Rejimle temas yok’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Esad rejimiyle temasa geçilmesi” önerisinin sorulması üzerine Kalın, Türkiye’nin rejimle herhangi bir resmi temas kuracak pozisyonda olmadığını kaydetti. Kalın, rejimin meşru partner olmadığına inandıklarını dile getirerek, “O (Beşşar Esed), Suriye’yi birleştirecek, Suriye’yi ileri taşıyacak kişi değil” diye konuştu.