Gündem Gözümüze ilk çarpan çöp yığınları oldu

Gözümüze ilk çarpan çöp yığınları oldu

31.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye karasularındaki yunus ve balina gibi deniz memelilerinin koruma çalışmaları hakkında bilgi alışverişi yapmak için Monaco, Ukrayna ve Tunus’tan uzmanlar İstanbul’a geldi. Uluslararası uzmanlara göre deniz memelilerinin korunması için atılacak ilk adım, plastik kullanımını azaltmak ve deniz kirliliğini önlemek. Karadeniz’de yaygın yunus popülasyonu ile Akdeniz’de yaşam alanı bulan balinalarıyla Türkiye karasuları, uluslararası bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Gözümüze ilk çarpan çöp yığınları oldu

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayaka Amaha Öztürk’ün ev sahipliğinde Karadeniz’deki yunus türlerinin acil korunması hakkında farkındalığı artırmak için üç ülkeden uzmanlar buluştu.

Haberin Devamı

‘Plastik azalmalı’

Toplantıya ACCOBAMS hukuk danışmanı Tunus’tan Prof. Tullio Scovazzi, Monaco’dan Chedly Rais ve ACCOBAMS Bilimsel Komitesi Başkanı Yardımcısı Dr. Ayaka Amaha Öztürk katıldı. ACCOBAMS (Karadeniz, Akdeniz ve Yakın Atlas Okyanusu Deniz Memelilerinin Korunması Sözleşmesi) üyesi uzmanları, şimdiye kadar yapılan çalışmaları değerlendirirken alınacak önlemleri de ortaya koydu.

1996 yılında kurulan merkezi Monaco’da bulunan ACCOBAMS uzmanları, besin zincirinin üstündeki deniz memelilerinin korunması için alınacak ilk önlemin günlük tek kullanımlık plastiğin azaltılması ve deniz kirliliğinin önlenmesi sonucuna vardı.

‘Çöp önlenmeli’

Doğa koruma programı olan ACCOBAMS’ın sekreteryası adına konuşan Monacolu Florence Descroix Comanducci şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Akdeniz’de uzmanlarımız geçtiğimiz yıl sekiz uçak ve altı tekne ile 70 bin kilometrekare alanı 800 saat boyunca taradı. Balina ve yunus sayımı yaparken, yaşam alanlarının iyileştirilmesi için neler yapılabileceği araştırıldı. Karadeniz’de de aynı yöntemlerle sayım ve ölçüm yapılacak. Hazırlanacak raporu kamuoyuna sunarak bu canlıların ne kadar büyük bir riskte olduğunu anlatmaya çalışacağız. Havadan ve karadan gözlemlerimizde gözümüze ilk çarpan çöpler oldu. Deniz memelilerinin yaşam alanlarını ve hayatlarını tehdit eden ilk tehlike kirlilik. Plastik kullanımını azaltmak ve insansal çöplerin denizlere ulaşmasını engellememiz gerekiyor. Türkiye bu konuda önemli adımlar attı.”

‘Karadeniz kirleniyor’

Ukrayna’dan gelen Karadeniz Komisyonu üyesi İrina Makarenko, “Karadeniz altı ülkenin kıyılarıyla şekillenen ama hızla kirlenen bir su kütlesi. Dünyanın önemli yunus popülasyonuna ev sahipliği yapıyor, çünkü çok zengin balık çeşitliliği var. Bu yaz uluslararası bir gözlemle Karadeniz’deki yunusları sayacağız. Karadeniz’deki yunuslara zarar veren ve kirlilik, deniz trafiği, balıkçılık, su altı gürültüsü, turizm ve iklim değişikliği gibi etkilerini en aza indirmeye çalışacağız” dedi.

Gözümüze ilk çarpan çöp yığınları oldu