Genel Sağlık Greyfurt ilacınızı nasıl etkiler?

Greyfurt ilacınızı nasıl etkiler?

19.10.2018 - 16:55 | Son Güncellenme:

Kullandığımız ilaçların bazı gıdalarla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini biliyor muydunuz? Özellikle greyfurt meyvesi kullandığınız ilaçlarla ciddi anlamda etkileşime girebiliyor. İşte greyfurt meyvesinin kullandığınız ilaçlara etkisi.

Greyfurt ilacınızı nasıl etkiler

Greyfurt, tüm ilaçların neredeyse yarısını yıkmaktan sorumlu olan ince bağırsakta bir enzime müdahale eden bir tür bileşik içerir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak bu meyve, vücudunuzun emilim gücüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ve böylece ilaçları güçlü veya çok güçlü hale getirebilir.

Bazı ilaçları alırken greyfurt yemek vücudumuzu nasıl etkiler?

Eğer tansiyon ilacı, kalp ritim bozukluğu ilacı veya kolesterolünüzü azaltmak için bir statin kullandığınız sırada greyfurt tüketiyorsanız bu tüketim, ilacınızın etkilerini değiştirebilir.

Etkileşimin kapsamı, kişiye, ilaca ve içtiğiniz greyfurt suyunun miktarına veya yediğiniz meyveye bağlı olarak farklı olabilir.

En yaygın olarak, greyfurt suyunun varlığı, ilacın kan akışına girebilmesine neden olur.

Örneğin, (kolesterol düşürmek için kullanılan) bazı statin ilaçların yanında greyfurt suyu tüketirseniz, ilaç çok fazla kan dolaşımına maruz kalabilir. Böylece metabolize etme işlemi daha uzun sürer. Yani vücudunuzda daha uzun süre kalmış olur.

Haberin Devamı

Greyfurt, tüm ilaçların neredeyse yarısını yıkmaktan sorumlu olan ince bağırsakta hayati bir enzimi engelleyen eden bir bileşik içerir. Birçok ilaç, ince bağırsakta CYP3A4 adı verilen hayati bir enzim yardımıyla parçalanır. Greyfurt içindeki bileşik, bu işlemi engeller.

Greyfurt suyu, aynı ilacı alırken bile insanları farklı şekilde etkileyebilir. Ve sadece tek bir bardak meyve suyu, emilimini yüzde 47'ye kadar düzenleyen bağırsak enziminin üretimini azaltabilir. Bu nedenle greyfurt, ilaçlarınızın gücü üzerinde sürekli bir etkiye sahip olacaktır.

Sevilla portakalları (sık sık portakal marmelatı yapmak için kullanılır), pomelos ve tangelos (mandalina ve greyfurt arasında bir çaprazlama) genellikle greyfurt suyu ile aynı etkiye sahiptir.

Greyfurt her iki şekilde de çalışabilir. Bazen metabolizmayı engeller ve çok fazla ilacın kan dolaşımına girmesine izin verir. Bazen bunun tersi bir etkiye sahiptir ve bazı ilaçlarla kan akışındaki ilaç miktarını azaltır.

Bazı ilaçlar belirli bir enzim tarafından bozulur. Greyfurt suyu bu enzimin etkisini engelleyebilir. Bu, vücuttaki ilacın miktarında bir artışa yol açar ve daha fazla yan etkiye neden olabilir. Greyfurt suyu, bu taşıyıcıların etkisini engeller. Kan dolaşımındaki ilaç miktarını azaltır. Bu ilacın da işe yaramadığı anlamına gelir.

Haberin Devamı

Sevdiğiniz greyfurt, C vitamini ile dolu sağlıklı bir seçenektir ve ilaçlarınızı alırken greyfurt suyunun kullanılmaması için herhangi bir neden olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Doktorunuz, eczacınız ya da sağlık uzmanınız, eğer greyfurt suyu ya da meyvesi tavsiye edilirse, ilacınızı nasıl etkileyebileceği konusunda tavsiyede bulunmalıdır.

Yazarlar