Gündem Güllaç tarifi

Güllaç tarifi

24.05.2018 - 15:08 | Son Güncellenme:

Ramazan aylarında tutulan oruçları açmak için kurulan iftar sofraları, tatlı ve tuzlu pek çok yemek seçeneği ile donatılır. Gün boyunca aç kalınan saatlerin ardından midenin bayram ettiği iftar sofrasının vazgeçilmezleri arasında ise Ramazan tatlıları yer alır. Güllaç, Ramazan aylarında yapılabilecek en hafif tatlı alternatiflerinden biridir.

Güllaç tarifi

Güllacın ortaya çıkışı

Haberin Devamı

Günümüzden yaklaşık olarak 600 sene önce Osmanlı zamanında hayatlarını sürdüren insanların mısır nişastasını saklama çabalarıyla ortaya çıktığı bilinen güllaç, çuvallarla alınan nişastaların bozulmaması, rutubetten zarar görmemesi ve böceklenmemesi için akıllara gelen bir çözüm yoludur. Nişastayı biraz un ve su ile karıştırıp bozulmasını önlemek için yufka şekli vererek saklayan Osmanlı halkı, böylelikle nişastanın uçuşup dağılmasının önüne geçerek daha geç bozulmasını sağlamıştır.

Güllaç için gerekli malzemeler

On yaprak güllaç

İki su bardağı şeker

Bir buçuk litre süt

Çekilmiş ceviz

İsteğe bağlı olarak iki yemek kaşığı gül suyu

Güllacın üzeri için gerekli malzemeler

Ceviz

File fıstık

Nar taneleri

Güllacın hazırlanışı

Haberin Devamı

İki su bardağı şeker ile bir buçuk litre sütü bir tencereye alın ve şekerler sütün içinde tamamen eriyinceye kadar ısıtın. Isınan sütü oda sıcaklığında ılıması için beklemeye alın. Sütü ılıması için bekletmenizin nedeni, tatlınızın hamur gibi olmamasıdır. Sütünüz ılık bir kıvama geldiğinde tatlıyı tepsiye döşeyin.

Güllaç yapraklarını, parlak kısımları üste gelecek şekilde derince bir tepsiye yerleştirin. Yaprakların üzerine her tarafları ıslanacak şekilde 1-2 kepçe süt dökün. Beş kat güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrar edin. Beşinci katı da sütle ıslattıktan sonra en üst kata ceviz serpin ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde sütle ıslatarak serin.

Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadarını alın. Aldığınız sütün içerisine iki yemek kaşığı gül suyunu ekleyerek tatlınızın üzerinde gezdirin.

Hazırladığınız tatlıyı buzdolabında muhafaza edin. Buzdolabında en az 2 ya da 3 saat beklettiğiniz güllacınızı, üzerini süsleyerek servis edin.

Yazarlar