Gümüşhane'nin yöresel yemek tarifleri

Hamur işi yemeklerinin başkenti dersek abartmış olmayız. Yörede yetişen dut ve pazıyı hemen her yemekte görebileceğiniz, sağlıklı, yöresel tariflerle Gümüşhane mutfağı PembeNar’ da.

1

Ülkemizin doğası en güzel yemekleri en lezzetli ili Gümüşhane'ye özgü harika bir yemekle başlıyoruz:

Siron
 
Malzemeler 

1 kilogram un
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su
250 gram süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
Süslemek için istediğiniz kadar ceviz

Sironun yapılışı

Derin bir kap içerisine bir miktar su konulur. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır. Yufkalar 2 parmak genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme yoğurt su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar ısıtılır. Kaynatmamanız gerekmektedir. Bu karışım sironun üzerine dökülür. Daha sonra tavada eritilen tereyağı da sironun üzerine dökülerek ceviz ile servis edilir.