Gündem 11 aylık bebek neler yapabilir?

11 aylık bebek neler yapabilir?

26.04.2018 - 11:50 | Son Güncellenme:

Bebeğin ilk yaşını almasına bir ay zaman kaldı ve geçen sene boyunca çok fazla şey değişti. Dikkatli davranmazsanız, küçük çocuğunuza ayak uydurmakta güçlük çekebilirsiniz. Meraklı bebeğiniz ile maceralara çıkabilir, küçük dünyasını ona tanıtabilirsiniz.

11 aylık bebek neler yapabilir

Motor becerileri

Haberin Devamı

11. ayda bebeğiniz mobilyalara veya elinize tutunarak etrafta dolaşıyor olmalıdır. Tek başına birkaç geçici adımı denemek için elinizi bırakabilir veya hatta bağımsız olarak yürüyebilir.

Özellikle 11 aylık maceracılar, tırmanmanın keşfedilmesi gereken eğlenceli bir yol olduğunu düşünür. Korkulukların üstünden atlamak gibi kendilerini oldukça tehlikeli durumlara sokacaklardır. Bu küçük dağcılardan birine sahipseniz, sandalyeleri masalardan ve tezgahlardan uzağa taşıyın, böylece bebeğiniz kendine zarar vermeye yetecek kadar yükseğe çıkamaz. Bebeğiniz ayrıca çekmeceleri ve dolapları açmayı da çok sevecektir, bu nedenle ulaşabileceği tüm kimyasalları, temizlik ürünlerini veya kozmetik ürünlerini kilitlediğinizden emin olun.

Haberin Devamı

Bebeğinizin el-göz koordinasyonu geliştikçe, oyuncakların boyutlarına ve rengine göre düzenlenmesi, parçaların ayrılması ve bir araya getirilmesiyle işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmekten keyif alacaklardır. İç içe geçme bloklar ve bardaklar bu uğraşlar için mükemmel oyuncaklardır.

Yeme

Bebeğiniz şu dönemde kendi kendine beslenme adına bir kaşık kullanmayı keşfetmeye başlamalıdır. 11. ayda bebeğinizin öğünlerine çeşitli tahıllar, meyveler, sebzeler, peynir ve yoğurt, sığır eti, tavuk ve balık ekleyin. Sabah ve öğleden sonra için enerji dolu gıdalar hazırlayın ve bebeğinize gün boyu yetecek kadar enerji verin. Meyveler ve kuru tahılların hepsi iyi atıştırmalık seçenekleridir.

Bebeğinizin tat alma duygusu gelişiyor, bu yüzden yemek zamanı repertuarına farklı tatlar eklemeye devam edin. Eğer kaşığı sürekli iten seçici bir bebeğiniz varsa pes etmeyin. Yeni yiyecekleri denemeye devam edin. Bazen, bebekler yemekten önce 8 ile 12 kez bir yiyeceğe maruz kalmak zorundadırlar. Aynı zamanda, bebeğinizi asla yemeye zorlamayın. Küçük çocukların, midelerini dolduklarında kendileri için karar vermelerine izin vermek daha iyidir.

İletişim

On bir aylık bebek, benzersiz insanlar olduklarını fark edebilirler. Onların sevdikleri ve sevmedikleri konusunda güçlü bir hisleri vardır ve istediklerini elde etmek için duygularını kullanmayı öğrenirler. Bebeğiniz “hayır” kelimesini çoktan keşfetmiştir. Eğer öyleyse, muhtemelen çok duyuyor olacaksınız.

Haberin Devamı

İletişim 11 ayda daha olgun bir ritim almaya başlar. Bir soru sorduğunuzda, muhtemelen net bir şekilde olmasa da bir yanıt alırsınız. Bir nesnenin ismini söylediğinizde bebeğiniz onu işaret edebilir. Ayrıca, muhtemelen bebeğinizin daha uzun bir dikkat süresine sahip olduğunu ve birkaç saniyeden daha uzun bir süre size veya bir oyuna odaklanabileceğini fark edeceksiniz.

Bebeğinizin 11. ayına ilişkin ipuçları

Artık bebeğiniz 11.ayda sürünerek yürümekte veya ayağa kalkabilmektedir. Çim, halı ve zemin de dâhil olmak üzere birçok farklı doku türünü keşfetmesine izin verin.

Bebeğinizle her gün birlikte okuyun. Çocuğunuza resimlerdeki insanlara ve eşyalara işaret ederek ve onların ne olduklarını sorun ve isimlerini söyleyin. Ayrıca sayfaları çevirmesine izin vererek onu da dâhil edebilirsiniz.

İyi davranışları övgü ile takviye etmeye başlayın ve uygunsuz davranışları “hayır” ile düzeltin.

Haberin Devamı

Bebeğinizi giyinirken, yemek yerken ve yatmaya hazırlanırken daha bağımsız olmaya teşvik edin.

Eğer bebeğiniz iki ayak üzerinde geziyorsa, çorap ya da bir çift rahat bebek ayakkabısı giydirin. Bebeğiniz gerçekten yürümeye başlayana kadar evde ayaklarını korur.