Gündem 11 vekillik düşürüldü 9 isim aday olamıyor

11 vekillik düşürüldü 9 isim aday olamıyor

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin seçim tarihini 24 Haziran olarak belirlemesinin ardından partilerin aday belirleme çalışmaları da başladı.

11 vekillik düşürüldü 9 isim aday olamıyor

1 Kasım 2015 seçimlerinde 59 sandalye ile TBMM’de temsil hakkı kazanan HDP’de bir çok isim yeniden aday olamayacak. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilmesiyle Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu bir çok isim tutuklanırken dokuz ismin milletvekilliği yargı kararıyla düşürüldü. Kesinleşmiş hapis cezaları nedeniyle Selma Irmak ve Osman Baydemir’in milletvekilliklerinin dün düşürülmesiyle birlikte HDP’de 26. dönemde vekilliği düşürülen milletvekili sayısı 11’e çıkarken sandalye sayısı 48’e indi. HDP’de daha önce Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Besime Konca, Ferhat Encu, Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan’ın vekillikleri haklarındaki cezanın kesinleşmesi nedeniyle tekrar aday olamayacak. Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer ve Leyla Zana’nın vekillikleri ise devamsızlık nedeniyle düşürüldü.

Haberin Devamı

Hapis cezası kesinleşmesine rağmen henüz milletvekilliği düşürülmeyen Dilek Öcalan da yeniden aday olamayacak. Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili isim tartışmaları da sürüyor. HDP eş genel başkanlar ve milletvekilleri, bugün bir araya gelerek uygun ismi belirleyecek.

11 vekillik düşürüldü 9 isim aday olamıyor
‘Kapımız herkese açık’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İzmir’in Bayraklı ilçesinde sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi. İzmir’den seçim startını verdiklerini söyleyen Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Türkiye toplumunu kucaklayacak olan, barışı ve huzuru vadedecek olan, kadınların ve gençlerin sorunlarını benim sorunumdur diyecek bir adayla çıkmaya hazırlanıyoruz. Özellikle birinci turda kazanmayı önümüze hedef olarak koyuyoruz. İzmir’den başlayarak, tüm kadınlara ve gençlere, özellikle muhalif kesimlere, HDP’den aday adayı olun diyoruz. Kapımız herkese açık” dedi. İZMİR DHA