Gündem ‘2. el değil en üst modeli alacağız’

‘2. el değil en üst modeli alacağız’

24.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, satın alınacak Eurofighter savaş uçağı konusunda, ‘İlk aşamada 20, daha sonra da 20 olmak üzere 40 uçak almak isteğimizi ifade ettik. Kesinlikle ikinci el değil’ dedi.

‘2. el değil en üst modeli alacağız’

AYDIN HASAN- Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin İngiltere’den Eurofighter savaş uçağı tedariki planı konusuna açıklık getirdi. Yetkililer, “Tedarik konusunu İngiltere üzerinden ele alıyoruz. İngiltere bu konuda Almanya’nın itirazlarının kaldırılmasına yönelik yardımcı olacaklarını belirtiyor. Türkiye olarak ilk aşamada 20 daha sonra da 20 olmak üzere 40 uçak almak isteğimizi ifade ettik. Kesinlikle ikinci el değil. En üst modelini alma konusunda talebimiz oldu” dedi. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in resmî davetlisi olarak dün Ankara’ya geldi.

Haberin Devamı

‘Başka çalışma yok’

İki bakanın görüşme gündeminde; ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik ile savunma sanayi iş birliği konuları yer aldı. İki bakan, Türkiye’nin Eurofighter tedarik talebini de görüştü. MSB yetkilileri, “İkinci el Eurofighter alınacağına” iddiasına ilişkin değerlendirmelerin sorulması üzerine, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın uçak ihtiyacının karşılanmasına yönelik öncelikli olarak F16 tedarikine yönelik sürecin devam ettiğini, ABD ile teknik toplantıların tamamlandığını, süreci takip ettiklerini belirtti.

İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya ortak konsorsiyumu tarafından üretilen Eurofighter uçağının da incelendiğini aktaran kaynaklar, şunları söyledi: “F16 tedariki ve modernizasyonu süreci devam ederken üzerinde durduğumuz tek uçak Eurofighter. Bunun dışında herhangi bir çalışmamız yok. Eurofighter tedariki konusu iki bakan arasındaki görüşmenin gündeminde de yer almakta. Tedarik konusunu İngiltere üzerinden ele alıyoruz. İngiltere bu konuda Almanya’nın itirazlarının kaldırılmasına yönelik yardımcı olacaklarını belirtiyorlar. Türkiye olarak ilk aşamada 20 daha sonra da 20 olmak üzere 40 uçak almak isteğimizi ifade ettik. Alacağımız uçaklar kesinlikle ikinci el değil. En üst modelini alma konusunda talebimiz oldu.”

Haberin Devamı

Kaynaklar, Milli Muharip Uçağı Kaan’la ilgili olarak da “Kaan’ın ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor. Takvimlendirmeye göre, yerli motor 2028’de hazır olacak, 2032’ten itibaren de Kaan’ın envantere girmesi bekleniyor” bilgisini verdi. 

‘Kanı yerde kalmadı’

Tuğamiral ZekiAktürk, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde 20 Kasım’da bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada şehit olan Piyade Üsteğmen Abdullah Köse’ye bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileğinde bulunarak, “Çatışmada şehidimizin kanını yerde bırakmayan Kahraman Mehmetçik, 10 teröristi etkisiz hale getirmiştir” dedi. Aktürk, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil; 59’u son bir haftada olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar bin 927 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Aktürk, “Geçtiğimiz hafta 2 PKK’lı terörist teslim olmuş, yılbaşından bu yana teslim olan terörist sayısı 110’a ulaşmıştır” dedi.

Haberin Devamı

‘Atatürk tartışması dezenformasyon’

MSB kaynakları “Tuzla Piyade Okulunda bir grup teğmenin 10 Kasım’da Atatürk fotoğrafı takmayı reddettiği ve kavga çıktığı” iddiasını, “Dezenformasyonun bariz örneği” olarak nitelendirerek, konuyla ilgili adli ve idari sürecin başlatıldığını bildirdiler.

İncirlik iddiası

“İncirlik’e inen ABD uçaklarının Güney Kıbrıs üzerinden İsrail’e silah taşıdığı” iddiasına da kaynaklar, “Türkiye olarak Gazzeli kardeşlerimizin zararına olacak herhangi bir faaliyetin içinde olmamız veya bu faaliyetlere göz yummamız söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu                        konudaki duruşu bellidir” yanıtını verdi.

MSB Mobil kullanımda

Aktürk, “Resmî internet sayfamızda yer alan içeriklerin yanı sıra kullanıcıların anlık bildirimler ve duyurulara mobil cihazlardan hızlı erişim sağlayabileceği Millî Savunma Bakanlığı Mobil Uygulaması App Store ve Google Play üzerinden kullanıma sunulmuştur” dedi.

Haberin Devamı

‘2. el değil en üst modeli alacağız’

Güler: İş birliğimizi geliştirmek istiyoruz

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Birleşik Krallık ile başta Millî Muharip Uçağımız KAAN olmak üzere birçok alanda var olan iş birliğimizi Eurofighter Typhoon savaş uçakları gibi yeni konularda da geliştirmek istiyoruz” dedi. Güler, dün resmî davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps’i Millî Savunma Bakanlığı’nda askerî törenle karşıladı. MSB’den yapılan bilgilendirmeye göre; Güler ve Shapps, görüşmeler sonrasında imzaladıkları “Savunma İş Birliği Niyet Beyanı”nın ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Güler, şunları söyledi: “Birleşik Krallık ile başta Millî Muharip Uçağımız KAAN olmak üzere birçok alanda var olan iş birliğimizi Eurofighter Typhoon savaş uçakları gibi yeni konularda da geliştirmek istiyoruz.” Shapps da, “Karşılıklı pek çok iş birliği alanlarımızı ve ilişkilerimizi ele aldık. İlişkilerimiz Birleşik Krallık için çok önemlidir. Özellikle terörle doğru şekilde mücadele eden iki tecrübeli ülkeyiz” dedi. -ANKARA Milliyet