Gündem 200 iş insanıyla hedef 25 milyar dolar! Erdoğan'dan Körfez'e çıkarma

200 iş insanıyla hedef 25 milyar dolar! Erdoğan'dan Körfez'e çıkarma

17.07.2023 - 06:47 | Son Güncellenme:

Erdoğan 25 milyar dolar yatırım çekme hedefiyle bugün Körfez ülkelerine gidiyor. BAE’yi ziyaret eden Hindistan Başbakanı ticaretin dolar yerine rupi ile yapılması anlaşması imzaladı. Japonya Başbakanı da Körfez  turuna dün başladı.

200 iş insanıyla hedef 25 milyar dolar Erdoğandan Körfeze çıkarma

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye en az 25 milyar dolar doğrudan yatırım çekme hedefiyle bugün Körfez ülkeleri turuna çıkıyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) kapsayan gezinin ilk durağı Suudi Arabistan olacak. Erdoğan yarın Katar’a ve 19 Temmuz’da da BAE’ye ziyarette bulunacak.

Körfez turu öncesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BAE ve Katar’a gitmiş, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile bir araya gelerek yeni ekonomik iş birliği imkanlarını ele alıp yatırım mutabakatlarının teknik alt yapısını hazırlamıştı.

YATIRIMA DAVET

Yine bu ön ziyaretler kapsamında Suudi Arabistan’a giden Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da ikili görüşmelerin yanı sıra yatırımcı gruplarıyla toplantılar yapmıştı. Körfez ülkelerine yapılan bu ziyaretlerin “sıcak para arayışı” amaçlı olmadığını, sermaye gücü olan ülkeleri Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ettiklerini vurgulayan Cevdet Yılmaz, “Bütün ülkeler sermayeyi cezbetmeye çalışırlar. Biz de birebir çaba içindeyiz. Ağırlıklı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımları, proje bazlı destekler... Burada özel sektörü de ihmal etmiyoruz, özel sektörün de talepleri varsa onları da bir sistematik içinde elbette karşı tarafa iletiyoruz. Bizim yaptığımız, Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri öncesi teknik altyapıyı oluşturmak ve sonuç alıcı bir ziyaret olmasına katkıda bulunmak. Bunu da gayet iyi yaptığımızı düşünüyorum. İnşallah bu ziyaretlerin somut sonuçlarını hep birlikte göreceğiz ve ciddi anlamda ülkemize de bir katkı getireceğine ben gönülden inanıyorum” bilgisini paylaşmıştı.

Haberin Devamı

ENERJİ VE SAVUNMA

Körfez turuyla ilk etapta en az 25 milyar dolarlık yatırımı Türkiye’ye getirmek hedefleniyor. Görüşmelerde karşılıklı ticareti artırmak için atılacak adımlar yanında, yeni ortak yatırım imkânları da kapsamlı biçimde masaya yatırılacak. Bu kapsamda enerji ve savunma alanları başta olmak üzere, müteahhitlik, konut, dijital teknolojiler, enerji, turizm, sağlık, gıda, tarım, ulaşım, finans gibi alanlarda milyarlarca dolarlık iş birliği anlaşmalarının ele alınması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan ile dış ticaret hacminin 6 milyar dolardan en kısa sürede önce 10 milyar dolara, uzun vadede 30 milyar dolara, Katar ile 2.2 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaret hacminin 5 milyar dolara, BAE ile 10 milyar dolar olan dış ticaret hacminin ise 5 yılda 25 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.

‘UMUTLUYUM’ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vilnius’taki NATO Zirvesi dönüşünde Körfez ülkeleri turuyla ilgili açıklamasında umutlu olduğunu ifade ederek, “Ön ziyaretlerde arkadaşlarımız belli bilgilendirmeleri yaptılar. Yapacağımız ziyarette de Türkiye’ye verecekleri destekleri bizzat görme, yaşama imkânımız olacak. Daha önce yaptığım görüşmelerde kendileri söyledi. ‘Türkiye’ye ciddi yatırımlar yapmaya biz hazırız.’ Bunu bu ziyaretle birlikte de inşallah noktalamış olacağız. Bu yatırımlar belki bizde olacak, belki Suudi Arabistan’da, Katar’da, BAE’de olacak.”

‘TİCARET KERVANI’NDA 200 İŞ İNSANI OLACAK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bu ziyaretlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 200 iş insanının katılacağını açıkladı. Olpak, “İş dünyamızla Körfez ülkelerine çıkarma yapıyoruz. Büyük iş birliği fırsatları barındıran bölgede yapacağımız iş forumları ve toplantılar için iş insanlarımızdan çok yoğun bir ilgi var. Bu ilgi doğrultusunda; Cumhurbaşkanımızla birlikte üç günde üç ülkeye, DEİK olarak 200’den fazla iş insanımızdan oluşan dev bir ticaret kervanıyla hareket ediyoruz” dedi. Tur kapsamında çok verimli görüşmeler gerçekleştirmeyi beklediklerini dile getiren Olpak, “Müteahhitlik, konut, dijital teknolojiler, enerji, turizm, sağlık, gıda, tarım, ulaşım, finans gibi sektörlerde milyarlarca dolarlık iş birliği anlaşmalarını ve bununla birlikte kısa vadede karşılıklı yatırımların da önemli ölçüde artacağını öngörüyoruz... Ayrıca karşılıklı yatırımları sadece kendi ülkelerimizde değil başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde de yapmayı arzu ediyoruz... Hedeflediğimiz iş birlikleri, bölgedeki tüm ülkelerle karşılıklı ticaret hacimlerimizi de çok daha yükseğe taşıyacaktır” diye konuştu. -EKONOMİ SERVİSİ

Yazarlar