Gündem 2024 yılı hac kuraları çekildi! '2,5 milyona yakın adayımız var'

2024 yılı hac kuraları çekildi! '2,5 milyona yakın adayımız var'

02.11.2023 - 13:22 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 2024 yılı hac ibadetine ilişkin kura çekilişi gerçekleştirildi.

2024 yılı hac kuraları çekildi 2,5 milyona yakın adayımız var

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu yıl kuraya girecek en yaşlı hacı adayımız 114 yaşında, Diyarbakır ilinden. En küçük hacı adayımız ise henüz daha 1 aylık bile olmamış, 24 günlük. O da Batman ilinden. 24 gün ile 114 yaş arasında 2,5 milyona yakın hacı adayımız var" dedi. 

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 2024 yılı hac ibadetine ilişkin kura çekilişi gerçekleştirildi. Çekilişe, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile hacı adayları katıldı. Erbaş, bu yıl düzenlenen hac kurasının Filistin'de yaşanan can kayıplarının gölgesinde gerçekleştiğini belirterek, "Yüreklerimiz, yıllardır haksız, hukuksuz ve insafsız bir vahşete maruz kalan Filistinli kardeşlerimizin acısıyla yanıyor. Filistin'i işgal eden, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın hürmetini ihlal eden, Müslümanların harim-i ismetine musallat olan bir avuç azgın azınlık, tüm dünyanın gözleri önünde katliamlar, cinayetler işliyor. Küresel Siyonist teröristlerin kontrolündeki İsrail, emperyalistlerin himayesinde, tarihin en büyük katliamını yapıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'EN ADİL KURA SİSTEMİ BELİRLENDİ'

Hacı adaylarına ilişkin bilgileri paylaşan Erbaş, "2007- 2023 yıllarından beri bekleyen 2 milyon 337 bin 644 hacı adayının kaydı güncellenmiştir. 2024 yılında ise 135 bin 421 kardeşimiz ilk defa kayıt yaptırmış, böylece Türkiye genelinde toplam 2 milyon 473 bin 65 olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl kuraya girecek en yaşlı hacı adayımız 114 yaşında Diyarbakır ilinden. En küçük hacı adayımız ise henüz daha 1 aylık bile olmamış 24 günlük. O da Batman ilinden. Demek ki 24 gün ile 114 yaş arasında 2,5 milyona yakın hacı adayımız var. Malumunuz olduğu üzere hac ibadeti, ancak belli bir zaman diliminde ve sadece belirli mekanlarda eda edilmektedir. Kabe, Mescidi Haram, Mina, Müzdelife ve Arafat, sınırlı bir kapasiteye sahiptir. Bu yüzden zorunlu olarak kontenjan uygulamasına gidilmektedir. Bu çerçevede hac hizmetleri hususunda en yetkili birim olan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, vatandaşlarımız için en uygun ve adil yöntem olan katsayılı kura sistemini belirlemiştir. Bu sistem, bu zamana kadar tespit edilen ve adaleti en iyi sağlayan uygulamadır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu konuda her bir hacı adayımız müsterih olsun. Kurada adı çıkan hacı adaylarımız, bu seneki hac için kesin kayıt yaptırma hakkı kazanmış olacaktır. Kurada çıkacak olan kardeşlerimiz şimdiden tebrik ediyorum. Rabbim kolaylıkla, sağlıkla ve hayırlısıyla tamamlamayı da nasip eylesin" dedi.

Haberin Devamı

'SEVİNCİMİZ DE ÜZÜNTÜMÜZ DE BİZİ RABBİMİZE YAKLAŞTIRMALIDIR'

Erbaş, kura sonucu kimi hacı adaylarının sevinç, kimilerinin de hüzün yaşayacağını belirtip, "Hac ibadeti için yanıp tutuşan ama kurada ismi çıkmayan bir kardeşimiz, burada gösterdiği vakur tavrından dolayı Allah katında belki de fırsat bulup gidenlerden daha çok sevap kazanacaktır. Dolayısıyla bizim asıl gayemiz, daima Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Sevincimiz de üzüntümüz de bizi Rabbimize yaklaştırmalıdır. Ayrıca hac organizasyonunun bir de temsil yönü vardır. Bu sebeple hac süresince devletimizin kudretine ve milletimizin asaletine yaraşır hizmetler üretebilmenin mücadelesini veriyoruz. Esasen sunduğumuz hizmetlerin her yıl Suudi Arabistan yetkililerince takdir edilmesi, ödüllendirilmesi ve diğer ülkelere örnek gösterilmesi, bu temsil hassasiyetimizin bir semeresidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erbaş, konuşmasının ardından kura çekimi için noter huzurunda butona bastı. Kura sonucu hac ibadetini yapmak üzere seçilen 83 bin 500 hacı adayı, sonuçları saat 21.00'den itibaren e-Devlet Kapısı'nda görebilecek.

Yazarlar