Gündem 280 bin adaya ikinci şans

280 bin adaya ikinci şans

17.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversite hayali kuran yüz binlerce adaya ikinci şans tanıyan ek yerleştirmede aralarında tıp, hukuk, eczacılık, diş hekimliği gibi gözde bölümlerin yer aldığı 280 bin boş kontenjan bulunuyor. Ek yerleştirme ücreti 15 TL. Tercihler 20 Eylül’e kadar sürüyor. Adayların 24 tercih hakkı var

280 bin adaya ikinci şans

Merkezi yerleştirmede üniversitelerin ön lisans ya da lisans programlarından birini tercih edip de yerleşemeyen adaylar için ikinci şans olan ek yerleştirme tercihleri, 20 Eylül’e kadar yapılabiliyor. Adayların 24 tercih hakkı var. 15 TL olan ek yerleştirme ücreti, 21 Eylül saat 23.59’a kadar yatırılabilecek.

Haberin Devamı

Üniversitelerde merkezi yerleştirme sonuçlarına göre 89 bin 686’sı lisans, 38 bin 822’si önlisans olmak üzere 128 bin 508 kontenjan boş kalmıştı. Tercih yapan 1 milyon 206 bin 811 adaydan 857 bin 240’ı bir programa yerleşebildi, 349 bin 571 aday ise açıkta kaldı.

ÖSYM’nin 13 Eylül’de yayınladığı Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte boş kontenjan sayısı ön lisansta 139 bin 68, lisansta 141 bin 41 olmak üzere toplam 280 bin 109’u buldu. Yani boşta kalan adayların yaklaşık yüzde 80’inin üniversiteye girme şansı bulunuyor. Bu programlar arasında tıp, hukuk, eczacılık, diş hekimliği gibi gözde programların da yer alması, üniversite adaylarını umutlandırıyor.

Taban puana dikkat

Haberin Devamı

Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre tercih işlemleri şöyle:

- Ek yerleştirme tercih bildirimi TC kimlik numarası ve şifreyle ÖSYM'nin www.osym.gov.tr adresinden bireysel olarak yapılacak.

- Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

- Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Yani adayların programın taban puanı üzerindeki puanı varsa tercih yapması gerekiyor.

- Puanı oluşmayan programları, yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek.

- YKS’de özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar da ek yerleştirmede tercih yapabilecek.

- 2018-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle yerleşen (Ek yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, 2019-YKS’ye girdikleri takdirde, OBP’lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşecek. O nedenle ek yerleştirmede de adayların kazanıp da gitmeyecekleri programları tercih etmemeleri gerekiyor.

Tıp ve hukukta boş kontenjan var

Ek Yerleştirme Kılavuzu incelendiğinde dikkat çeken sonuçlar şöyle:

- Bu yıl ek yerleştirmede İstanbul, Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi adayların en çok tercih ettiği üniversitelerde boş kontenjan bulunuyor.

Haberin Devamı

- Tıp fakültelerinde 113 boş kontenjan var. Bunlardan 3’ü Bursa Uludağ’da. Yakın Doğu Üniversitesi’nin ücretli bölümünde 37 boş kontenjan var. Hukuk fakültelerinde 1283 boş kontenjan var.Bunun 13’ü İstanbul Üniversitesi’nde, 109’u Beykent Üniversitesi’nin ücretli programlarında, 59’u da Yeditepe Üniversitesi’nin ücretli programlarında olmak üzere, pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde boş kontenjan bulunuyor.

- Diş hekimliğinde 59, eczacılıkta ise devlet ve vakıf üniversitelerinde 55 kontenjan boş kaldı.

Köklü üniversiteler dolmadı

Adayların tercihlerinde ilk sıralarda yer alan köklü üniversitelerden İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ)Açık Öğretim Fakültesi hariç Edebiyat, Fen, Hukuk, İktisat, İlahiyat, İletişim, Tıp, İşletme, Siyasal Bilgiler, Ulaştırma ve Lojistik fakültelerindeki pek çok programında 366 boş kontenjan var. Bu yıl İÜ’den bölünen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da da 156 kontenjan boş kaldı. ODTÜ’de aralarında Moleküler Biyoloji ve Genetik, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği gibi programların yer aldığı 69 boş kontenjan bulunuyor. İTÜ’de 61 kontenjan boş kalırken, Boğaziçi’nde 46 boş kontenjan var. Ankara Üniversitesi’nde ise aralarında Eczacılık, Hukuk, Siyaset Bilimi gibi programların yer aldığı 383 boş kontenjan bulunuyor.

Haberin Devamı

YARIN: Hangi bölümlerde boş kontenjan var? Üniversiteler neden dolmadı?