Gündem 3'üncü doz aşı şart

3'üncü doz aşı şart

15.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 salgınında günlük aktif hasta ve vefat sayıları azalırken, sevindirici haber İngiltere’den geldi.

3üncü doz aşı şart

Mert İnan - Connecticut Üniversitesi Alerji ve İmmünoloji bölümünde görevli Prof. Dr. Derya Unutmaz, İngiltere’de Kovid-19’dan ölümlerin pandeminin başından bu yana ilk kez influenza (grip) virüsünün altına indiğini duyurdu. Benzer tablonun Türkiye’de de oluşması için mutlaka üçüncü doz aşılanma oranlarının yükselmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Unutmaz, Milliyet’e yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Koronavirüs pandeminin başlangıcından itibaren grip virüsüne nazaran çok daha ölümcül seyretti. Kovid-19 ile enfekte olan kişilerin ölüm oranına bakınca aşılar öncesi yüzde 2 gibi bir rakam karşımıza çıkıyordu. Bu oran influenzada 5 binde 1 civarında civarındaydı. Delta varyantının baskı olduğu dönemde ise Kovid-19’dan ölüm oranı binde 0.2’ye kadar gerilese de influenzaya nazaran yine fazlasıydı. Ancak Omicron varyantının baskın olmasıyla hem hastalık geçirerek, hem de aşılanma ile bağışıklık oranındaki artış İngiltere’ olumlu ve ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. İngiltere genelinde Kovid-19’dan ölüm riski, ilk kez, gripten ölüm olasılığının altına indi.”

‘Grip daha ölümcül’

Ortaya çıkan tabloda Omicron etkisine de değinen Prof. Dr. Unutmaz, İngiltere’de grip virüsünün daha ölümcül duruma geldiğine işaret ederek, şunları dedi:
“Bunun ana nedeni öngördüğümüz gibi aşılar ve Omicron’dan ciddi bir toplumsal bağışıklık oluşması. Aşılanmanın yüksek olduğu ülkelerde Kovid-19’dan ölüm riski çok yüksek olmayacak. Türkiye’de 3’üncü doz aşılamada maalesef istenilen düzeye gelemedik. Sağlık kurumlarında inaktif yerli ve yabancı aşı ile mRNA aşısı olmasına karşın, sırası gelip aşılanmaya gitmeyen milyonlarca insanımız var. Son 3 ayda Türkiye nüfusunun 3’te 1’i virüsle enfekte olup, Omicron ile bağışıklık kazandı. Ancak ne olursa olsun hem yeni varyant riski, hem de kronik hasta ve yaşlıların korunması için 3’üncü doz aşılamada oran yüksek olmalıydı.”

Haberin Devamı

‘Hastalık kanıksandı’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nilgün Demirci "Ne yazık ki Kovid-19'u kanıksamak ve alışmanın etkisiyle 3'üncü doz aşı 27 milyon 324 bin seviyesini geçmiş değil. Virüsten tam korunma için aşılamaların tam doz olarak yapılması gerekirken maalesef duyarsızlık gösterildiğine tanık oluyoruz" dedi. İstanbul Aile Hekimliği Derneği Bilim Komisyonu ve Aşı Çalışma Grubu Üyesi Uzm. Dr. Handan Karahan da "Türkiye’de 12 yaş üzerine aşılama oranları değerlendirildiğinde 3 doz Kovid-19 aşısı olanların toplam nüfusa oranı yüzde 32 seviyesinde. Dördüncü doz ve aşı olanların toplam nüfusa oranı ise sadece yüzde 9.5. Bağışıklama oranlarımız her geçen gün artmak yerine azalıyor. Yeni bir mutasyon olasılığı devam ediyor” uyarısı yaptı.