Gündem 4 milyon kadın indirdi

4 milyon kadın indirdi

02.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2018’de hayata geçirilen Kadın Acil Destek İhbar Sistemi yani bilinen adıyla KADES uygulaması 4 milyondan fazla kadın tarafından telefonlarına indirildi.

4 milyon kadın indirdi

Şiddet gören kadının acil durumlarda polise ulaşmasını sağlayan sistem, ‘panik butonu’ gibi çalışıyor. Sisteme kurulduğundan beri 536 bin ihbar gelirken, 318 bininin gerçek ve tehlike içeren ihbarlar olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

KADES uygulaması, on yıllarda giderek artan kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara en hızlı şekilde yardım edebilmek amacıyla geliştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uygulama bir çok şiddet olayında kadınların hayatlarını kurtardı. Sistemde, eşinden ya da başka birinden şiddet gören, şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar akıllı telefonlarından bir tuş ile Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ni ulaşabiliyor.

Tek tuşla

2018 yılında kullanılmaya başlayan KADES’le ilgili bilgileri geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu paylaştı. Bakan Soylu, “Kadınlarımız bunu cep telefonlarına indiriyorlar. Bir panik butonu gibi çalışıyor. Acil durumda tek dokunuşta 112 Acil Çağrı Merkezimize ihbar düşüyor. En yakın ekibi yönlendiriyoruz. 27 Ekim itibariyle 4 milyon 105 bin kadın bu uygulamayı telefonuna indirdi. 536 bin ihbar aldık. Ekiplerimiz hepsine gitti. Bunların 318 bini gerçek ve tehlike içeren ihbarlardı ve hepsine müdahale edildi. Küçük bir not, başarısından dolayı KADES uluslararası ödül aldı. Fransa ve Belçika da uygulamayı örnek aldı” açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

Uygulama nasıl kullanılır?

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getiriyor. Şiddetle karşılaşan kadın, acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşabiliyor. Çağrının ardından olay yerine en yakın ekip bölgeye sevk ediliyor.