Gündem 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

10.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı gecesi İstanbul Reina’da gerçekleştirdiği saldırıda 39 kişiyi öldüren ve 79 kişiyi de yaralayan Abdulkadir Masharipov ile saldırıda rol alan DAEŞ terör örgütü üyesi 56 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı.

40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

Saldırgan Abdulkadir Masharipov hakkında, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’, ‘39 kişiyi nitelikli şekilde kasten öldürme’, ‘79 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması’ suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 1555 yıldan 2 bin 397 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazılanan 90 sayfalık iddianamede 51’i tutuklu 57 şüpheli yer aldı. Saldırıda 39 kişinin öldüğü 79 kişinin ise yaralandığı kaydedilirken, aralarında Reina işletmecisi Mehmet Koçarslan’ın da bulunduğu 121 kişi ve bir işletme mağdur müşteki olarak yer aldı.
İddianamede olay günü şu şekilde özetlendi: “Yılbaşı günü Beşiktaş’taki Reina eğlence mekanına gelen DAEŞ mensubu şüpheli Abdulkadir Masharipov, DAEŞ’in talimatı AK-47 Kalaşnikof marka tüfekle insanların üzerine öldürme kastıyla ateş ederek 39 kişiyi öldürmüş, 79 kişiyi de yaralamıştır.”

‘Canlı bomba olsun’
İddianamede, Masharipov’un 27 Aralık 2016’da saat 23.57’de bir video çektiği, video görüntülerinde intihar eylemi yapacağını, oğlunun da büyüdüğünde kendisi gibi eylem yapması tavsiyesinde bulunduğunun tespit edildiği belirtilerek, söz konusu videonun dökümüne de yer verildi.

İkinci katliam önlenmiş

İddianamede, İstanbul doğumlu olduğu belirtilen 54 yaşındaki tutuklu şüpheli Celil Çelik hakkında çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Çelik için, “DEAŞ silahlı terör örgütü bünyesinde şüpheli Masharipov ile birlikte aktif faaliyet yürüten ve benzer eylem potansiyeli bulunan DEAŞ terör örgütü mensubudur” denildi. İddianamede Çelik’in, Kağıthane Şirintepe’deki evde 22 Şubat tarihinde yapılan baskınla gözaltına alındığı, ancak evdeki 4 kişinin kaçtıkları ve 2 adet AK47 marka kalaşnikof tüfek ele geçirildiği kaydedildi. Celil Çelik için 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

7 bin saatlik görüntü
İddianamede, Masharipov’un yakalanması için 7 bin 200 saatlik kamera görüntüsü izlendiği belirtildi. İstanbul’da tespit edilen DAEŞ’li teröristlerin barındırıldığı 152 adreste arama yaptırıldığı aktarıldı. Vatandaşlarca yapılan 2 bin 142 ihbarın değerlendirildiği, 61 DAEŞ şüphelisinin başta gözaltına alındığı ve 642 yabancı uyruklu kişinin sınır dışı edildiği kaydedildi.