Gündem ‘40 tane Eurofighter uçağı alacağız’

‘40 tane Eurofighter uçağı alacağız’

17.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine konuştu ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

‘40 tane Eurofighter uçağı alacağız’

ANKARA Milliyet -Eurofighter Typhoon’ savaş uçağının alınıp alınmayacağı sorusuna Güler şu yanıtı verdi: “Eurofighter ile ilgili çalışmamız var. Çok etkili bir uçak. Bu uçaklar İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Hem İngiltere hem İspanya ‘evet’ diyor, şimdi Almanya’yı razı etmek için onlar çalışıyorlar. O sorunu İngiltere ve İspanya ‘Biz çözeceğiz’ diyorlar. 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

S-400 füzelerine yönelik soru üzerine de Güler, “Bizler 7 gün 24 saat, 365 gün bu memleketin güvenliği için çalışıyoruz. S-400’ü alıp ‘bir fabrikanın köşesine’ teslim edemeyiz. Böyle bir şey asla yok. S-400’e ihtiyaç duyduğumuz anda düğmeye bastığımızda da ne olduğunu merak edenlerin hepsi görür” yanıtını verdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın “Niye kullanmıyorsunuz?” sorusu üzerine Güler, “Nereye kullanacağız, bu çamaşır makinası mı? Lütfen, anlayıp anlamadığınız her konuda bir fikir yürütmek zorunda değilsiniz” dedi. Güler, TSK envanterinde kimyasal silah olup olmadığına yönelik soruya da, “Kesinlikle böyle bir şey yok. Böyle bir şeye sahip olmayı da kesinlikle istemiyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘F-35 alınması taraftarı değilim’

Güler bir soru üzerine, F-35 uçakları meselesinin üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, “Şu anda Amerika’da dahi F-35’lerin çoğunun uçuşu kesilmiş durumda, İsrail F-35’lerini uçuramıyor ve bu konuda da sürekli Amerika’ya saldırıyor. Avrupa’daki birçok ülkede de anlaşılmayan, onların çözemediği aksaklıklar var. Açıkçası biz KAAN gibi bir uçağı artık şu anda hangardan çıkarmışız, 15-20 gün sonra uçuracağız. Biz hakikaten F-35 almalı mıyız? Yoksa KAAN uçağı için biraz daha sabretmeli miyiz? Benim şahsi görüşüm kesinlikle alma taraftarı değilim” dedi.