Gündem 5 aylık bebeklerin gelişim süreci

5 aylık bebeklerin gelişim süreci

30.04.2018 - 11:18 | Son Güncellenme:

5 aylık bebek gerek hareketleri, gerek uyku düzeni, gerekse beslenmesiyle oldukça farklılıklar gösterdiği bir dönem içerisindedir. Bebekle birlikte ebeveynleri de farklı deneyimler yaşanmaya başlayacaktır.

5 aylık bebeklerin gelişim süreci

5 aylık bebek neler yapabilir?

Haberin Devamı

5 aylık bebek artık başını dik tutabilmektedir, yuvarlanmaya çalışır ve bunu başarır. Neşe ile çığlıklar atabilir, kalabalık bir grup içerisinden annesini seçebilme yetisine artık sahiptir. Onun sesini ayırt edebilir. Çağırıldığı zaman o yöne doğru döner. Bir nesneye, oyuncağına doğru uzanabilir. Yardımsız oturabilme gücünü kendinde bulur.

5 aylık bebek beslenmesi

5 aylık bebek hâlâ anne sütü ile beslenmektedir. Ancak kısa bir süre sonra artık ek gıdalara geçiş dönemine başlayacaktır. Eğer anne sütünde azalma varsa mutlaka bu durum doktoruna iletilmelidir, gerektiği takdirde ek gıdalara geçiş bu dönemde yapılır.

5 aylık bebekte uyku düzeni

5 aylık bebek için uyku son derece önemlidir. Neredeyse günde 14 saatini uykuda geçirir. Uyku kalitesi son derece önemlidir. Öğle uykuları da bu aydaki bebekler için önemlidir. Uyuduğu odada ortam uygun olmalıdır. Gerek odasının nemi gerek evin sessizliği bir düzen içerisinde ayarlanmalıdır.

Haberin Devamı

5 aylık bebek artık etrafla ilgilenmeye başlamıştır. Sese karşı duyarlıdır, müzikten hoşlanır. Fısıldamalardan, tıkırtılardan etkilenmeye başlar. Küçük sesler çıkarmaya başlar. 5 aylık bebek artık gülümsüyordur mesela aynada kendisini gördüğünde gülümser. Gıdıklandığında gülmeye başlar. Artık agu dönemleri içerisindedir. Sağa sola dönme dönemleri başladığından düşme tehlikesine karşın yalnız bırakılmamalıdır. Yattığı yerde ters döner, yuvarlanarak düşebilir.

5 aylık bebekte oyun aktiviteleri

5 aylık bebek ayna önünde kendiyle konuşur, kendini görüp kahkahâlâr atar. İki eline verilen oyuncakları yer değiştirerek oynama becerisini kazanır. Zıplayan bir topa dikkatlice bakarak takip etmeyi öğrenir. Onun kelimelerinin annesi tarafından tekrarı hoşuna gidecektir. Parlak ışıklı oyuncaklar hoşuna gider.

5 aylık bebekte fiziksel gelişimler

5 aylık bebek renkleri ayırt etmeyi başarabilir. Nesnelere uzanma becerisini kazanmıştır. Hareketli cihazlara dikkat etmeye başlar özellikle televizyon ilgi odaklarıdır. Ancak bu dönemlerde doktorların tavsiyesi televizyondan uzak tutulması yönündedir. Bir şeyleri atıp tutmaya başlar. İşitme yetisi artık oldukça yüksek seviyelerdedir.

Haberin Devamı

5 aylık bebeğin büyümesinde ihtiyaçları

5 aylık bebek normal şartlarda anne sütü ile beslenmektedir. Ancak anne sütü azlığı varsa doktor kontrolünde ek gıdalara geçilebilir. Bebeğin güçlü kemiklere sahip olabilmesi için mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bunlar da doktoru tarafından verilir. C vitamini, kalsiyum, demir ve proteinler düzenli bir şekilde bebeğe verilmelidir. Bebeğin sağlıklı büyümesi için her detay önemlidir.