Gündem 5 günlük yağmur 5 günde bitti

5 günlük yağmur 5 günde bitti

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan İstanbul’da barajlardaki su oranı, eylül ayının son döneminde 5 gün süren etkili yağışlar sonrası arttı. Ancak o yağışlarda havzalara dolan su, İstanbul’a sadece 5 gün yetti.

5 günlük yağmur 5 günde bitti

Gülden Çoktan / İSTANBUL - İstanbul’daki barajlarda su oranı günden güne azalıyor. Barajlardaki su seviyesi yüzde 23’ün altına düştü. Megakent hasret kaldığı yağmura eylül ayının son günlerinde kavuşmuş, 5 gün süren etkili yağışlar sonrası barajlardaki su oranı yüzde 1 oranında artmıştı. Ancak o yağışlarda havzalara dolan su, İstanbul’a sadece 5 gün yetti.

Haberin Devamı

Bazı bölgelerde metrekareye 221 kilogram yağışın düştüğü İstanbul’daki barajların su seviyesi, tekrar yüzde 23’ün altına indi. Yağışların başladığı ilk gün barajların doluluk oranı yüzde 22,41 iken yağışların sona ermesiyle birlikte barajlardaki su miktarı gün be gün yükselerek yüzde 23,49’a çıkmıştı. Ancak geçtiğimiz hafta havanın yine yağışsız seyretmesiyle birlikte barajların doluluk oranı hızla yeniden yüzde 23’ün altına düştü. İSKİ’nin verilerine göre dünkü baraj doluluk oranı yüzde 22,8 olarak ölçüldü.

‘Kuraklık planı şart’

İstanbul’un su stresinden uzaklaşması için yıllık 1.5 milyar metreküp su bütçesine sahip olmak zorunda olduğunu söyleyen TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Bunun altında kalan her rakam stresli olacaktır.

Haberin Devamı

Yağışlar doğal olarak süreklilik arz etmez ve bir buçuk milyar metreküpe ulaşma noktasında barajlarda sadece pansuman gibi iyileştirmeler yapacaktır. İstanbul ne yazik ki bu yıl kuraklık sorununu sürekli öteledi. Şimdi bunun bedelini ödüyor ve stres yaşıyor. Biz meteoroloji mühendisleri odası olarak İstanbul’un bıçak sırtında bir yaz geçirecegini aylar öncesinden söyledik. Bu nedenle kuraklık eylem planı hazırlanıp hemen uygulanmalıydı. Yağışlı periyoda daha az stresli şekilde gelinebilirdi. Bu yıl ekstra yağış gözükmüyor. Yağışlı periyotta 1,5 milyar metreküp suyu barajlarda toplamayamazsak sorun devam edecektir” diye konuştu.

8 BARAJ YÜZDE 10’UN ALTINDA

- Büyükçekmece Barajı’nda yüzde 3,28

- Elmalı Barajı’nda yüzde 0,83

- Pabuçdere Barajı’nda yüzde 0,93

- Sazlıdere Barajı’nda yüzde 3,97

- Terkos Barajı’nda yüzde 9,74

- Ömerli Barajı 57,38

- Alibeyköy 4,22

- Darlık 18,85

- Kazandere 0,36

- Istrancalar 0,44