Gündem 7.7 ve 7.6'lık depremler akıllara Marmara'yı getirdi! Doğan Kalafat 2030 ve 2050'li yıllara dikkat çekti

7.7 ve 7.6'lık depremler akıllara Marmara'yı getirdi! Doğan Kalafat 2030 ve 2050'li yıllara dikkat çekti

22.02.2023 - 11:47 | Son Güncellenme:

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından akıllara olası Marmara depremi de geldi. Marmara'da beklenen olası depreme ilişkin CNN TÜRK'e özel açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Doğan Kalafat, bölge için 2030 ve 2050'li yıllara dikkat çekerek '7.1 ve 7.2 büyüklüğünde deprem olabilir' dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem, arkada hayatını kaybedenler ve yerle bir olan binalar bıraktı. Bu da akıllara olası Marmara Depremi'ni getirdi. Peki tehlike daha da arttı mı, en çok hangi iller etkilenir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'la konuştu.

Haberin Devamı

2030 VE 2050'Lİ YILLARA DİKKAT ÇEKTİ

Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Marmara içerisinde kırılmayan bir alan var. Buraya biz sismik boşluk diyoruz. Bu kırılmayan alan bir şekilde kırılarak enerjisini boşaltacak ve büyük bir deprem meydana gelecek. Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak. Ama bu hiçbir zaman 2090 yılında bu deprem kesinlikle olacaktır anlamına gelmiyor" dedi.

'İKİSİ DE DEPREM ÜRETECEKTİR'

Marmara'da büyük bir depreme yol açabilecek fay hattına ilişkin soruyu yanıtlayan Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Bir kol Kuzey Marmara'dan Tekirdağ önlerinden Kuzey Ege'ye bağlanmakta. Diğeri ise İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'ne bağlanmakta. Oradan da Güney Batı'ya inmekte. Bunların hangisinin çalışacağını bilmiyoruz. İkisi de deprem üretecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

7.7 ve 7.6lık depremler akıllara Marmarayı getirdi Doğan Kalafat 2030 ve 2050li yıllara dikkat çekti

DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLLER

Depremden en çok etkilenecek illeri de sıralayan Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Kuzey kol çalışırsa İstanbul yakın olduğu için daha fazla etkilenecektir. Ama güney kol çalışırsa Bursa, Yalova, diğer güneydeki yerleşim yerleri etkilenecektir" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Bu bölgenin deprem tehlikesi bellidir. Bertaraf etmek için riskleri azalmak lazım. Yapılarımızı depreme dayanıklı hale ya da kentimizi dirençli hale getirmek lazım" vurgusu yaptı.