Gündem ABD’den yapıcı mesaj: Pozitif gündemi ilerletelim

ABD’den yapıcı mesaj: Pozitif gündemi ilerletelim

06.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanması ve Türkiye’nin F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti tedarikinin Kongre sürecinin tamamlanmasının ardından Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerdeki hareketlilik yaşanıyor.

ABD’den yapıcı mesaj: Pozitif gündemi ilerletelim

AYDIN HASAN Ankara - MİT Başkanı İbrahim Kalın’nın Washington gezisinin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısı için ABD’ye gidecek. 7-8 Mart’ta dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak toplantılara, Fidan ile ABD’li mevkidaşı Antony Blinken başkanlık edecek. ABD’li yetkililer kritik toplantı öncesinde bir grup gazeteciye değerlendirmede bulundu. Toplantının iki ülke arasındaki pozitif gündemi ilerletmek açısından önemli bir fırsat sunduğunu vurgulayan yetkililer, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Biden, 2021 sonbaharındaki görüşmelerinde bir stratejik mekanizma geliştirmişlerdi. Terörle mücadele ve savunma konularının yanında ekonomik konular da ele alınacak. Bu mekanizmayı politikalarımızdaki farklıları yönetmek için kullanıyoruz. Farklıyız ama diyaloğu sürdürüyoruz. Zor konularda konuşmayı sürdüreceğiz” dediler.

Haberin Devamı

NÜKLEERDE İŞ BİRLİĞİ

ABD’nin Türkiye’ye LNG ihracatını artırma potansiyelinin olduğunu ve bunun için neler yapılabileceğinin de ele alınacağını aktaran yetkililer, ABD’nin Türkiye’nin doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 8’ini sağladığını söylediler. ABD’li yetkililer, yenilebilir enerji potansiyeli ve finansmanına ilişkin iş birliği anlaşmaları da olabileceğine işaret ettiler. Yetkililer, Rusya harici gaz ihracatının artırılması da dahil olmak üzere Türkiye’nin Avrupa’nın enerji tedarikçisi olarak rolünün ABD tarafından desteklendiğini ifade ettiler. Yetkililer, ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünü vurgularken, PYD konusunda politikanın değişmediğini ifade ettiler.