Gündem ABD’nin faaliyeti Türkiye’ye tehdit

ABD’nin faaliyeti Türkiye’ye tehdit

14.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye ait SİHA’nın ABD tarafından düşürüldüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz NATO’da nasıl beraberiz ya? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin? Aramızda güvenlik sorunu var. ABD’nin faaliyetleri Türkiye için olağanüstü bir tehdit” dedi.

ABD’nin faaliyeti Türkiye’ye tehdit

Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Joe Biden’ın önceki gün Türkiye’yi hedef alan açıklamasına tepki gösterdi; “Amerika’nın PKK’nın Suriye’deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler Türkiye’nin milli güvenliği için olağanüstü bir tehdit mahiyetine sahiptir” dedi. İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin konuşan Erdoğan “Gerginliğin artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endişeliyiz” dedi.  

Haberin Devamı

İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Afrika Birliği Başkanı ve Komorlar Birliği Devlet Başkanı Azali Assoumanı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Afrika İş Konseyi Başkanı Amany Asfour ve çok sayıda davetli katıldı. 

Türk milletinin Afrika halklarıyla kökleri 10. yüzyıla uzanan güçlü bağı bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıtaya yönelik kibirli bakış açılarını elimizin tersiyle ittik. Afrikalı kardeşlerimizle göz hizasında ilişki kurmaya, duygudaşlık geliştirmeye, birbirinizi daha çok anlamaya ihtimam gösterdik. Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir millet olarak, hiçbir ayrım yapmadan Afrika halklarını bağrımıza bastık. Afrika’nın benim gönlümdeki yeri ise çok müstesnadır. Afrika’da olumlu gelişmelerle birlikte üzücü hadiseler de yaşanıyor... Sudan’da, Gabon’da Nijer’de bir an evvel krizin sühuletle çözülmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.  

Haberin Devamı

Tahıl koridoru  

Afrikalı bazı liderlerin, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın, barışçıl yöntemlerle sona erdirilmesi yönünde başlattığı girişime önem verdiğini belirten Erdoğan, “Biz de savaşın ilk gününden beri barış için çalıştık. Çalışıyoruz. Karadeniz girişiminin uzatılmamasıyla bazı Afrika ülkelerinin endişelerinin arttığının farkındayız. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’le temaslarımızda bu kaygıların giderilmesi için neler yapabileceğimizi değerlendirdik, değerlendiriyoruz. İnşallah bu gayretlerimizden müspet netice alacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu. 

‘Bu nasıl politikacı bu nasıl yaklaşım?’

İsrail’in mazlum bir durumu söz konusu olmamasına karşın ABD’nin bölgeye uçak gemilerini göndermesinin barışa, sükunete, diyaloğa, diplomasiye ve taraflar arasında tansiyonun düşürülmesine hiçbir katkı sağlamadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Çok daha önemlisi ABD Dışişleri Bakanı benim Dışişleri Bakanımla görüşme yapıyor. ‘İsrail’e Dışişleri Bakanı sıfatıyla değil, bir Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum’ diyor. Bu nasıl bir politikacı? Bu nasıl bir yaklaşım? Bunu söylediğin zaman sana karşındakiler de şunu söylerse ‘Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum’ dersek ne diyeceksin? Bak, biz Yahudi öbür tarafta Türk, öbür tarafta şu, bu demiyoruz. Karşındakine insan sıfatıyla yaklaşacaksın. Ya o çocukların halini görmüyor musun? O şehit edilen yavruların halini görmüyor musun? Annelerinin, babalarının ne hale geldiğini görmüyor musun? Düşünün. Ben seninle Dışişleri Bakanı sıfatıyla değil bir Yahudi olarak konuşuyorum diyor. Biz, bugüne kadar hiç böyle yaklaşmadık.”

Haberin Devamı

DÜNYAYA ÇAĞRI:

Gazze’ye yardımı konuşmalıyız

İsrail ile Filistin arasında meydana gelen hadiselerin herkesi derinden sarstığını söyleyen Erdoğan, “Gazze’deki insani durumu kötüleştiren ablukanın, bölgeyi provokasyonlara açık hassas bir duruma getirdiği malumdur” dedi. İlaç, dayanıklı gıda, konserve, çocuk bezi, su, tıbbi malzemelerin de bulunduğu bir insani yardım uçağımızın El Aris Havalimanı’na indiğini, aynı şekilde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’ın da bu tür yardımları yaptığını belirten Erdoğan, “Ama bir de bakıyoruz ki Amerika buraya uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde acaba bunlar var mı? Eğer İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne zerre kadar saygınız varsa o zaman kusura bakmasınlar: herkes acaba biz buraya ne gibi bir yardımda bulunabiliriz, bunu konuşmaları lazım. Ama bunların böyle bir derdi yok. Tüm tarafları aklı selimle hareket ederek önce ateşkesi sonrasında ise kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD BAŞKANI BIDEN’A:

Müttefiklikle bağdaşmıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın Suriye konusundaki yaklaşımına tepki gösteren Erdoğan, “Biz de kendilerinin bölgedeki faaliyetlerini tehdit görüyoruz. Yani Amerika’nın, PKK’nın Suriye’deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler Türkiye’nin milli güvenliği için olağanüstü bir tehdit mahiyetine sahiptir. Biz, Amerika’yla NATO’da beraber değil miyiz? Beraberiz. Peki, bizim SİHA’mızı Amerika düşürdü mü? Düşürdü. E, biz senle NATO’da nasıl beraberiz ya? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin? Aramızda güvenlik sorunu var. Söz konusu açıklama müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuyla bağdaşmadığı gibi, Suriye’yi bölmeye çalışan terör örgütlerine de cesaret vermektedir. Tiyatro oynayanları, kendi senaryolarıyla baş başa bırakıp kendi milli güvenliğimizin gerektirdiği adımları atmayı sürdüreceğiz” dedi.