Gündem 'Açık liselere geçiş zorlaşacak'

'Açık liselere geçiş zorlaşacak'

17.08.2023 - 06:46 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açık liselere geçiş konusunda “Açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele etmiş olacağız” dedi. Yeni dönemde sınıf tekrarının geleceğini belirten Bakan Tekin, “Devamsızlıkla ilgili çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içerisinde olmasınlar” açıklamasını yaptı.

Açık liselere geçiş zorlaşacak

DİDEM ÖZEL TÜMER  - “Reform kavramı beni rahatsız ediyor” demesine karşın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni eğitim ve öğretim dönemi yaklaşırken peş peşe önemli kararları açıkladı. Milliyet’in manşetlerine taşıdığı özel okul ücretlerindeki, servis ve yemek ücretlerindeki fahiş fiyat artışları, üniversiteye hazırlık için açık liseye geçilmesi gibi konularda açıklamalar yapan Tekin, medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileriyle buluşmasında özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

SINIF TEKRARI GELİYOR: Yardımcı kitaplar, seçimlik dersler gibi konularla ilgili yaptığımız çalışmayı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Okul terkleriyle ilgili yaşanan sorunlar var. Onlarla ilgili değişiklikler eğitim öğretim yılı başlamadan önce mevzuat değişiklikleriyle kamuoyuyla paylaşılacak. Öğretmen arkadaşlarımızın dile getirdikleri hususlar oldu. Liselerde sınıf tekrarının olmamasından kaynaklanan sorunlardan söz edildi. Bizim de gündemimizdeydi. Bununla ilgili bir tedbir alacağız, yeni dönemde sınıf tekrarı mümkün olacak. 

Açık liselere geçiş zorlaşacak
Tekin, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

TEDBİRLER HAZIR: Özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen ortaöğretim öğrencilerinin arasında yaygınlaşmaya başlayan, pandemi ile başlayıp depremle devam eden süreçte açık liseye kaymalar söz konusuydu. Bir dizi tedbiri önümüzdeki günlerde mevzuat değişiklikleriyle almış olacağız. Bu bizim için çok önemli; hem örgün eğitim çağındaki bir gencimizi yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz, hem de açık okullara devam eden bu çocuklarımız özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği bu merdiven altı, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. Açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele etmiş olacağız. Açıkça söyleyeyim; pandeminin yarattığı kısıtlılıklar çerçevesinde özellikle açık lise sınavlarının elektronik ortamda yapma süreci vardı. Şimdi tekrar eski haline dönüştürüp açık liseye geçişleri bir prosese bağlamak istiyoruz. Zorunlu haller dışında örgün eğitim çağındaki çocuklarımızın açık liseye kayıt yapmalarını istemiyoruz. 

Haberin Devamı

YER DEĞİŞTİRMEDE BİR TAKVİM DAHA: Öğretmen arkadaşlarımıza yer değişikliği için yardımcı olacak bütün normları açtık. Buna rağmen yer değişikliğini yapamayan, bizim de hala boş normlarımızın oluştuğu okullar için önümüzdeki hafta sonu bittikten sonra yer değiştirme işlemleri için bir takvim daha başlatacağız. Hem il içi, hem iller arası, hem de mazerete bağlı yer değişikliği talepleri için bir kez daha kendilerine bütün okulları açarak yardımcı olacağız. 

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ REVİZE EDİLECEK: En çok üzerinde duracağım konu 2017 yılında üzerinde yüzlerce toplantı, çalıştay yaparak oluşturduğumuz; Öğretmen Yetiştirme Strateji Belgesi. Öğretmen yetiştirme süreci benim bu dönemde çözmek istediğim en temel problemlerden bir tanesi. Tepeden tırnağa revize etmek istiyoruz. Sürecin içinde öğretmen arkadaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesinden, öğretmenin sosyal statüsü ve itibarına kadar almak istediğimiz tedbirler var. 

Açık liselere geçiş zorlaşacak

Öğrencilerin üniversiteye hazırlık için açık liseye geçmek istemesini Milliyet manşetine taşımıştı.

ÖĞRETMEN ATAMALARI: Millî Eğitim Bakanı olarak Bakanlık bünyesinde çalışan öğretmen arkadaşlarımızın sayısının artmasını çok arzu ederim. Ama mevzu politize edilecek bir boyutta değil. Siyaset malzemesi yapılıp ‘bütün atanamayan öğretmenleri atayacağız’ diyen bir siyasetçi ya Türkiye’de rakamlar hakkında bilgi sahibi değil ya da popülizm uğruna insanların kaderleriyle ve gelecekleriyle oynuyor. ‘Atanamayan bütün öğretmenleri atayacağız’ demek, o gençlerin gelecekleriyle oynamak gibi bir şey. Yeni öğretmen ataması kuşkusuz olacak. Biz Bakanlık olarak hassas bir dil kullanmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca fazla sayıda arkadaşımızı istihdam etmek için çaba göstermeye devam edeceğiz. 

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU (ÖMK): Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını bekliyoruz. Arzum, ÖMK’nun öğretmenlerin talepleri doğrultusunda, belki biraz daha kapsamlı bir şekilde, çünkü bizim çok farklı sayıda kanuna derç edilmiş öğretmenlerimizi ilgilendiren hükümler var. En azından onların hepsi tek bir çatı kanunda birleştirilmesi. 

Sınıf tekrarı geliyor

SORUNLAR VAR: Yardımcı kitaplar, seçimlik dersler gibi konularla ilgili yaptığımız çalışmayı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Okul terkleriyle ilgili yaşanan sorunlar var. Onlarla ilgili değişiklikler eğitim öğretim yılı başlamadan önce mevzuat değişiklikleriyle kamuoyuyla paylaşılacak. Öğretmen arkadaşlarımızın dile getirdikleri hususlar oldu. Liselerde sınıf tekrarının olmamasından kaynaklanan sorunlardan söz edildi. Bizim de gündemimizdeydi. Bununla ilgili bir tedbir alacağız, yeni dönemde sınıf tekrarı mümkün olacak.

Haberin Devamı

Devamsızlığa af yok

ÇOK CİDDİYİZ: Devamsızlıkla ilgili önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içerisinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına…

Deprem bölgesinde eğitim öğretim dönemine hazırlık

192 bin öğretmenin tamamı arandı, barınma ve diğer ihtiyaçları kontrol edildi. 

Çelik yapı şeklinde 400 civarında derslik inşa ediliyor. 

İkinci fazda toplam 4 bine yakın çelik yapı yapılacak. 

45 bin dersliğin onarımı tamamlandı. 

Yaz aylarında isteğe bağlı telafi programları organize edildi. 

Eğitim döneminde 4 hafta zorunlu telafi programı başlayacak. 

LGS için kontenjan oluşturuldu. 

LGS yerleştirmeleri bittikten sonra, pansiyonlu okullardaki kontenjan paylaşılıyor 

Özel okullar kalan kontenjanları için depremzede öğrencilere yardımcı olacak 

‘Mevzuat dışına çıkana ceza uygularız’

ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ: Geçen hafta Özel Öğretim Kurulları Yönetmeliği’nde bir değişiklik yaptık. Velilerin eleştirileri vardı; özel okul ücretleri sınırlandırıldı ama özel okullardaki servis ve yemek ücretlerinde fahiş zamlar yapıldığı için zor durumda kalıyorlar. Sorunların çözümü için özel okul temsilcileriyle bir araya geldik. Onların da talepleri oldu. Talepleri yönetmelikte gerçekleştirerek bu sektördeki sıkıntıyı da çözmeye çalıştık. Yönetmeliğimiz velileri de, özel okulları da tatmin edecek bir orta yol… 

DENETLEYECEĞİZ: Daha önce TEFE-TÜFE oranında artışlar yapılabiliyordu, sonra deprem süreci, pandemi süreci sebebiyle orada fiyat skalasının oluşturulmasında farklı parametreler devreye girdi. Özel okullar kendi maliyetlerini, giderlerini karşılayamadıkları için bunları farklı yollarla karşılama uğraşına girdi, yani okul servisleri ve yemek ücretleriyle... Dolayısıyla, biz şimdi ücretlerle ilgili TEFE-TÜFE ilkesini getirdikten sonra özel okullar, derneklerin bize taahhüdü, servis ve yemek ihtiyacıyla ilgili konularda da makul düzeyde yapacaklar, biz de kendilerini denetleyeceğiz. Bu denetimin dışına çıkmak isteyen, bize taahhütlerini veya bizim mevzuatımızın dışında yollara tevessül etmek isteyen özel okullara karşı da biliyorsunuz hem özel öğretim kurumlarıyla ilgili yasal düzenlemelerimizde hem de yönetmelik düzeyindeki ikincil mevzuat düzeyimizde cezalandırma mekanizmalar var, idari cezalar uygulayabilecek durumdayız.