Gündem ‘Açılış tarihi Erdoğan’a bağlı’

‘Açılış tarihi Erdoğan’a bağlı’

08.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çamlıca Camii’nde inşaat çalışmalarının birkaç ay içinde biteceği ancak açılış tarihine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar vereceği belirtildi.

‘Açılış tarihi Erdoğan’a bağlı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Pazar günü Çamlıca Camii inşaatına yaptığı ziyaretin ardından İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Milliyet’e konuştu. Külünk, “Olumlu sona yaklaşıyoruz. Birkaç ay içerisinde inşaat biter ancak biter bitmez açılış yapılacak anlamında değil. Cumhurbaşkanımızın karar vereceği tarihte açacağız. Cumhurbaşkanımız incelemesi sonucu memnun kaldı. Detayları tenkit etmedi ancak tavsiye talimatlarını aldık” dedi.

Haberin Devamı

135 milyon TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın proje ile ilgili duygu ve düşüncelerini de paylaştığını anlatan Külünk, “Sayın Erdoğan’ın detayları, ayrıntıları görme konusundaki meziyeti bu ziyarette bir kez daha ortaya çıktı. Caminin altında yer alacak İslam Eserleri Müzesi konusunda da cumhurbaşkanımıza bilgiler sunduk. Sayın Erdoğan, inşaatın genel gidişatı ve projenin geldiği aşamadan memnuniyetlerini dile getirdi. Cumhurbaşkanımızın gözüne batan, tamamlanmasını istediği kısım ve ayrıntıları titizlikle not ettik. Ancak bu konudaki detayları sizinle paylaşamam. Ziyaret son derece olumlu bir havada gerçekleşti. Cumhurbaşkanımızı açılış öncesi ağırlamaktan onur duyduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla temeli 6 Ağustos 2013’te atılan Çamlıca Camii’ndeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Aynı anda 37 binden fazla kişinin ibadet edebileceği caminin inşaatı birkaç ay içerisinde tamamlanmış olacak. Çamlıca tepesinde 57 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde yapımı devam eden proje hayata geçtiğinde bünyesinde 3 bin 40 araçlık otopark, bin kişilik konferans salonu, 2 bin 750 metrekarelik kütüphane, 3 bin 435 metrekarelik sanat galerisi ile 10 bin 950 metrekarelik müze ve sanat atölyelerini barındıracak. “Osmanlı Selatin Cami” mimarisi olarak adlandırılan yapının bünyesinde ayrıca botanik bahçesi, yürüyüş yolları, seyir terasları ve dinlenme mekanları da olacak. Yapılması planan yürüyüş yollarında biri ise toprak parkur olacak ve camiye gelenler ibadet ettikten sonra çıplak ayakla yürüyüş yapıp stres atacak.

Haberin Devamı

Kule de yıl sonunda tamamlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün ziyaret ettiği Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi inşaatında da sona yaklaşılıyor. Kulenin yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Çamlıca tepesindeki onlarca radyo ve TV vericisinin kaldırılması amacıyla başlayan projeye Mart 2016’da başlanmıştı. Kule inşaatında şu anda elektronik aletlerin yerleştirilme işlemi devam ettiği belirtilirken, kulenin betonarme ve çelik konstrüksiyon bölümünde ise kaplama ve giydirme işlemleri sürüyor. Tamamlandığında toplam yüksekliği 388.5 metre olacak kulenin zirvesi deniz seviyesinden 576.5 metre yüksekliğe ulaşacak. Kule her biri 4.5 metre yüksekliğinde ve 4 katı yerin altında 53 kattan oluşacak. İstanbul’un sembolü olması beklenen yeni kulede 39 ve 40’ıncı katlarda, deniz seviyesinden 393.5 ve 398 metre yükseklikte birer restoran olacak. Ayrıca kulenin 33 ve 34’üncü katlarında, deniz seviyesinden 366.5 ve 371 metre yükseklikte iki seyir terası bulunacak. Kuleye iniş ve çıkışta hızlı ve modern asansörler kullanılacak. Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’nin hizmete girmesiyle Çamlıca’da görüntü kirliliği yaratan TV ve cep telefonu vericisi taşıyan kuleler sökülecek.

Haberin Devamı

‘Açılış tarihi Erdoğan’a bağlı’

Kuleyle elektromanyetik kirlilik ortadan kalkacak.