Gündem ‘Adaletsiz bir vergi sistemi uygulanıyor’

‘Adaletsiz bir vergi sistemi uygulanıyor’

10.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vergi sistemini eleştiren Özel, “100 liralık verginin 68 lirası bu memlekette dolaylı vergilerle toplanıyor. Şaka gibi ama toplanan 100 liralık verginin 68 lirası toplanırken fabrikatör müsünüz? Fabrikada işçi misiniz? Aranızda hiçbir fark yok” dedi.

‘Adaletsiz bir vergi sistemi uygulanıyor’

İstanbul DHA - CHP lideri Özgür Özel, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yaptı. Özel konuşmasında Türkiye’deki vergi sistemini eleştirerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Diyanet İşleri Başkanlığı yaklaşan Ramazan’dan dolayı tanımı, ‘bir kişinin karnını doyurması için gerekli bir günlük ihtiyaç olan para’ olan fitreyi, geçen sene 70 lira olarak hesaplamıştı. Dün 130 lira olarak ilan etti. Bir yandan TÜİK orada duruyor. Bir yandan da Diyanet İşleri Başkanlığı, bu ülkede bir kişi oruç tutmuyorsa, kendisi yerine oruç tutan bir kişinin fitresini vermek, onun bir günlük gıda ihtiyacını karşılamak için gerekli parayı 130 lira olarak hesaplıyor. Bir yandan Recep Tayyip Erdoğan’ı dinleyip 3 çocuk sahibi olan beş kişilik bir ailenin 130 liradan bir aylık ihtiyacının 19 bin 500 lira olduğu gerçeği var. Yoksullukla mücadelenin en temel yolu adaletli bir vergi sistemi inşa etmektir. Türkiye’de 5 dilimli vergi sistemi uygulanmakta ve aslında servet vergilendirilmek yerine dolaylı vergiler üzerinden zengin ve fakir ayırt etmeyen eşitsiz, adaletsiz bir vergi sistemi uygulanmaktadır. Bununla ilgili rakamlara bakılacak olursa 100 liralık verginin 68 lirası bu memlekette dolaylı vergilerle toplanıyor. Şaka gibi ama toplanan 100 liralık verginin 68 lirası toplanırken fabrikatör müsünüz? Fabrikada işçi misiniz? Aranızda hiçbir fark yok.”

Haberin Devamı

DİSK’in talebine destek

DİSK’in ‘vergide adalet’ talebine destek veren Özel “Benim de büyük bir gururla son adımlarına, son kilometrelerine eşlik ettiğim ‘Vergide Adalet Eylemi’ son derece önemlidir. DİSK’in bu talebini sahipleniyoruz. 5 maddeden oluşan önerileri kanun teklifi olarak Meclis’e sunduk” dedi.

‘Türkiye ittifakı’ çağrısı

Yerel seçim ittifaklarına da değinen Özel, “Sahada, sandıkta kim ‘dur’ diyecekse bu iktidara onun adaylarına destek veriyorum. Ben Cumhur İttifakı’nın sömürü düzenine karşı, karşısında kazanacak ve bir mesajla da bu iktidara artık ‘dur’ diyebilecek bir yerel örgütlenmeyi, yerel seçim başarısını yüreklendiriyor, bunun arkasından da toplumsal muhalefetin güç kazanacağına inanıyorum diyen herkesi öyle ittifak isimlerine değil, ittifak kelimesi yoruldu ama illa ki kullanacaksak Türkiye İttifakı’na davet ediyorum” ifadelerini kullandı.