Gündem ‘Adayım demem parti karar verir’

‘Adayım demem parti karar verir’

10.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seçim sonrası ilk kez konuşan Kılıçdaroğlu, kurultayda aday olup olmayacağına ilişkin, “Ben çıkıp adayım demem. Partinin yetkili organları karar verecek” dedi. Kılıçdaroğlu, değişim çağrısı yapan İmamoğlu için “Aday olabilir ama önceliğimiz İstanbul” diye konuştu.

‘Adayım demem parti karar verir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam Sözcü TV canlı yayınında soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

PİŞMANLIĞIM YOK:(Cumhurbaşkanı adaylığından sonra pişman olduğunuz bir an var mı?) Pişmanlığım olmadı. Yapılan her şey doğruydu aslında. Benim açımdan yani, diğer liderler için bir şey söylersem doğru olmaz.

KAZANACAĞIMIZA İNANIYORDUK: Yeteri kadar anlattık mı? Tartışılabilir. Toplumun her kesimiyle diyalog kurduk. Toplumun her kesimini kucaklamaya çalıştık. Yeteri kadar oldu mu, olmadı mı, bu tartışılabilir. Ama önemli adımlar attığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Biz kazanacağımıza inanıyorduk.

AĞIR YENİLGİ DEĞİL: Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi tablosu olarak görmek, o asla ve asla benim kabul edeceğim bir şey değil. Evet kazanamadık doğrudur ama bunu ağır bir yenilgi olarak kamuoyunun önüne koymak... Eksiğim olabilir ama samimiyetimden hiçbir vatandaşımın endişe duymasını istemem.

Haberin Devamı

KURULTAY YEREL SEÇİMDEN ÖNCE: Kurultayımızı toplayacağız. Yetkiyi tümüyle partililerimize, parti üyelerimize bıraktık. Bu çerçevede bir yol, yöntem çizdik. Kurultay yerel seçimden önce olacak.

GENEL BAŞKANLIK ÖNEMLİ DEĞİL: (Siz aday olacak mısınız?) Bizim birinci önceliğimiz ülkemizdir. İkinci önceliğimiz partimizdir. Üçüncü önceliğimiz ise ondan sonra gelirse genel başkanlık gelir. Genel başkanlık bizde çok önemli bir kurum değildir.

KİMSENİN KAZIK ÇAKACAK HALİ YOK:(CHP ne zaman iktidar olacak?) Bu bir demokrasi yarışıdır. Çıtamızı yükselttik. Kazandık mı? Hayır. Bundan sonraki süreç bayrağı teslim alanlar elbette daha ileriye taşıyacaklardır. Bizim umutsuz olma gibi bir hakkımız yok. (Bayrağı teslim alanlardan kastınız ne?) İl başkanları değişecek, ilçe başkanları değişecek, herkes değişecek. Hiç kimsenin kazığı çakacak hali yok. Aday olup olmamanın hiçbir önemi yok. Ben gidip de ben adayım demem. Ben bugüne kadar hiç çıkıp ben adayım demedim. Bu partinin yetkili organları kimin aday olup olmayacağı kimi seçip seçmeyeceğine onlar karar verecektir. Bu partide herkes gelip genel başkanlığa aday olabilir. (Siz değişimin önünü açmazsanız, el vermezseniz?) Niye vermeyeyim. Bu partinin bir sağduyusu vardır. Delege dediğimiz kişi de sıradan bir insan değildir. Hayatımda şu ana kadar hiçbir delegeye telefon edip gel bana oy ver demedim. Demem de. Delege gelir kimi arzu ediyorsa seçer. Ben kurultay kararı aldım, buyrun herkes çalışsın. İlla ben olacağım diğerlerin tamamını reddedeceğim, benim kitabımda o yok.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU’NUN DEĞİŞİM ÇAĞRISI: Değişim arzusu gayet güzel, partinin merkez yönetimi değişti mi, değişti. Meclis grubunda değişiklik oldu. Kongre kararını aldık. Gayet güzel bir çağrı. Hayatın kendisi değişim üzerine inşa edilmiştir.

ÖNCELİĞİMİZ İSTANBUL: Belediye başkanları seçildikleri beldeye hizmet etmek zorundalar. Birinci öncelikleri budur. Çünkü halk onları kendilerine hizmet etsin diye seçti. Ben CHP Genel Başkanı olarak İstanbul Büyükşehirin ne olması gerektiğini de düşünmek zorundayım. (Seçimden önce terk edilmemeli görüşündesiniz) Başka ne olabilir? İşin kuralı budur. Biz kazandığımız bir büyükşehir belediyesini başka bir partiye neden verelim? (Kurultayda İmamoğlu size ben aday olmak istiyorum derse hayır belediyeye devam et mi dersiniz?) Hayır. Aday olabilir. Ben akılcı düşünüyorum. Niye İstanbul’u veriyoruz? Bana akılcı bir gerekçe sunmaları lazım. Ben de diyeyim ki çok iyi, hemen bunu yapalım. Ben partinin sadece bugünü değil geleceğini de düşünmek zorundayım. Belediye başkanlarımızın hepsi çok değerli. Başarılı hizmet veriyorlar. Arkadaşlarımız genel başkan olabilirler. Ben niye genel başkanlığa adaysınız demem. Tam dersine olmak istiyorsa gelir. (Ekrem Bey böyle bir taleple gelse) Ben İstanbul sorununun çözülmesini isterim. Benim birinci önceliğim o.

Haberin Devamı

TÜZÜK KURULTAYI İÇİN İMZA GÜNÜ

CHP’de “Demokrasi ve Adalet Hareketi”nin Ankara’da bugün yapılacak toplantısında, olağanüstü tüzük kurultayı için imza sürecinin başlatılması ve ilk imzanın atılması bekleniyor.

Demokrasi ve Adalet Hareketi, CHP Genel Merkezi’nden gelen “tüzük” açıklamasını “memnun edici” bulsa da, olağanüstü tüzük kurultayının toplanmasında ısrarcı. Hareketin öncülerinden eski Manisa il Başkanı Semih Balaban, “Tüzük dışında başka bir hedefimiz başka bir amacımız yok” dedi. CHP’de olağanüstü tüzük kurultayının toplanması için 1357 delegeden 271’inin imzası yetiyor. Balaban, bugün Ankara’da yapılacak toplantıya ve toplanacak imzalara ilişkin de şunları söyledi: “İmza süreci başlatılabilir. 15 gün içinde yeterli imzalar noter huzurunda toplanıp Genel Merkez’e teslim edilir. Bu halde Genel Merkez, 45 gün içinde tüzük kurultayını yapmak durumunda. İmza süreci başlasın, bu olağan kurultaydan önce tüzük kurultayı bu delegasyon ile yapılsın şeklinde karar çıkar diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

İMAMOĞLU’NA KARŞI KARADENİZ HAMLESİ

CHP’de “değişim” bayrağı açan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu arasında şimdilik “derinden” yürütülen strateji savaşında, Kılıçdaroğlu ekibi yeni bir hamleye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, Karadenizli olan İmamoğlu’na karşı, Karadeniz il başkanları devreye sokulacak. Haziran’ın sonunda Karadeniz Bölgesindeki il başkanlarıyla toplantı yapılması planlanıyor. İmamoğlu’nun ekibi ekim ya da kasım başında kurultayın yapılmasını istiyor. CHP Genel Merkezi’nde de kurultay için kasım ayına işaret edilse de yerel seçim sonrasına kalabileceğini ifade edenler de var.  -MEHTAP GÖKDEMİR Ankara