Gündem Ahlat Ağacı Cannes'da büyük ilgi gördü

Ahlat Ağacı Cannes'da büyük ilgi gördü

19.05.2018 - 18:10 | Son Güncellenme:

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni eseri Ahlat Ağacı tamamlandı. Hatta Cannes Festivali'ne bile çıktı. Oldukça parlak bir kadrosu olan filmin oyuncuları kimler? Ahlat Ağacı nasıl bir film oldu? Konusu nedir?

Ahlat Ağacı Cannesda büyük ilgi gördü

Nuri Bilge Ceylan kimdir?

Haberin Devamı

1959 doğumlu Nuri Bilge Ceylan Boğaziçi Üniversitesi'nden elektrik elektronik mühendisi olarak mezun olmuş ancak mesleki hayatına farklı bir yoldan devam etmiştir. Mimar Sinan Üniversitesi'nde 2 yıl sinema eğitimi almıştır. 1995 yılından beri aktif olan yönetmenin ilk filmi bir kısa film olan Koza'dır. Ondan sonra 7 film daha çekmiştir. Koza ve altı diğer filminin kurgusu ve senaryosu da kendisine aittir. Ahlat Ağacı ise yönetmenin 8. filmidir.

Ahlat Ağacı'nın oyuncuları kimler?

Filmin ana karakteri Sinan rolünü oynayan Doğu Demirkol'dur. Kadroda Demirkol ile beraber Murat Cemcir (İdris), Bennu Yıldırımlar (Asuman), Ahmet Rıfat Şungar (Rıza) gibi birçok ünlü isim yer almaktadır.

Ahlat Ağacı bir baba-oğul hikayesi mi?

Haberin Devamı

Film, Sinan adlı edebiyat düşkünü bir genç üzerinden ilerliyor. Ana karakterimiz; doğduğu yoksul köye dönerek, yazdığı bir kitabı bastırabilmek için çabalıyor. Ancak burada babasının borçlarıyla karşılaşıyor. Hikaye bu şekilde ilerlese de filmde daha çok Sinan ile babası arasındaki sıkıntıları gözlemliyoruz. Bir bakıma Ahlat Ağacı bir baba-oğul hikayesi. Hatta film daha tamamlanmadan önce Nuri Bilge Ceylan, Ahlat Ağacı ile ilgili şöyle bir yorumda bulundu: ''Sevelim veya sevmeyelim, bazı özelliklerimizi babalarımızdan alırız. Zayıflıklarımızı, alışkanlıklarımızı ve daha birçok şeyi. Filmde, babanın ve oğlunun aynı kaderi paylaşmasıyla oluşan kısır döngüyü acı veren deneyimlerden oluşan bir seriyle anlatacağız.''

Cannes'da Ahlat Ağacı

Ahlat Ağacı, bu yıl 18 mayısta 71. defa düzenlenmiş olan Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimini yaptı. Altın Palmiye'ye aday olan filmin oyuncuları da birçok ödüle aday gösterildiler. Cannes'da kırmızı halıya çıkan ekip uzun süre ayakta alkışlandı. Ahlat Ağacı ile aday olunan diğer ödüller ise şunlar:

-Cannes Film Festivali Jüri Ödülü

-Cannes Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü

-Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü

-Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu

-Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu

-Cannes Film Festivali Büyük Ödülü