Gündem ‘Aile Enstitüsü’ ve Bilim Kurulu yolda

‘Aile Enstitüsü’ ve Bilim Kurulu yolda

23.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü.

‘Aile Enstitüsü’ ve Bilim Kurulu yolda

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Bakanlığının bütçe teklifini sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, aile yapısının ve değerlerinin güçlendirilmesi, ailenin risklerden korunmasına ilişkin politika geliştirmek, veri üretmek amacıyla Aile Enstitüsü ve Bilim Kurulu kurulacağını söyledi. Göktaş, “Aile ve Gençlik Fonu” ile yeni evlilikleri teşvik ederek gençlere destek olacaklarını, fon aracılığıyla gençlerin girişimlerine, gelişimlerine ve sosyal risklerden koruması projelerine de destek verileceğini söyledi. Göktaş, ilgili kanun teklifinin Meclis’ten geçmesinin ardından 2024’ün ilk yarısında pilot uygulamaların deprem bölgesinden başlayacağını anımsattı. 

Haberin Devamı

Mahallede kreş 

Göktaş, Mahalle Odaklı Kreş Modeli’ni başlatacaklarını aktararak, “Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştıracağımız bu modelle özellikle kadınların ev veya iş hayatı arasında bir tercih yapmak zorunda olmalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Şiddetle mücadele 

Kadına yönelik şiddetin hukuken, ahlaken asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Göktaş, “Kadına yönelik şiddet fiziksel, psikolojik ve ekonomik boyutları olan can yakıcı bir durum. Mücadelemizi sıfır tolerans ilkesiyle, kararlılıkla sürdürüyoruz. 6284 sayılı kanun ile kadına yönelik şiddetle mücadelede dünyada eşi benzeri az bulunan bir hukuki düzenlemeye sahibiz” görüşünü dile getirdi. Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik 2024 yılı faaliyet planını bu hafta kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdu. Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nın üçüncüsünü 2024 yılının ilk yarısında yapacaklarını belirten Göktaş, “Mevcut koşulları göz önünde bulundurarak genişlettiğimiz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi’ni,birkaç gün içerisinde yayımlayacağız” dedi. 

Haberin Devamı

‘Mağdurların yanındayız’

Göktaş, 112’si Bakanlığa bağlı 149 kadın konukevinden 3 bin 650 kadının yararlandığı bilgisini verdi. Göktaş, erken yaşta ve zorla evlilikleri önlemek için de acil eylem planları yürüttüklerini dile getirerek, “Kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik her türlü şiddet, istismar ve ihmal vakalarının hukuki süreçlerini 81 ilde 350 avukatımızla titizlikle takip ediyor, davalarda mağdurların yanında yer alıyoruz” diye konuştu. Göktaş, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik yardımlara ilişkin ise, “2022 yılı itibarıyla sosyal yardımların
farklı kalemlerinden 4.4 milyon hane yararlandı” bilgisini verdi.