Gündem AK Parti vitrininde ince ayar! Erdoğan’dan 'yenilik-deneyim' dengesi

AK Parti vitrininde ince ayar! Erdoğan’dan 'yenilik-deneyim' dengesi

09.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesi parti yönetiminde değişiklik yapmak üzere gittiği olağanüstü kongrenin yankıları sürüyor.

AK Parti vitrininde ince ayar Erdoğan’dan yenilik-deneyim dengesi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Partinin kongreden sonraki en yüksek karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı yeni listeyle birlikte yüzde 65 oranında değişti ancak Erdoğan’ın 18 kişilik A Takımı olan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) kapsamlı değişikliğe gitmemesi parti kulislerinde Erdoğan’ın “yenilik-deneyim” dengesini gözettiği ve “yerel seçim öncesi teşkilatlanmada risk almak istemediği” yorumları yapıldı. Erdoğan’ın MYK’da asıl değişikliği yerel seçimler sonrası başlatılacak olağan kongre sürecinde yapabileceği değerlendirmeleri yapıldı.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın, 75 kişilik MKYK listesinde yüzde 65’e varan bir değişikliğe giderken, yeni MKYK listesinde sembol bazı isimlere yer vermemesi dikkati çekti. Eski Meclis Başkanı ve son Başbakan Binali Yıldırım, eski Ekonomi Bakanı Nurettin Canikli, Kürt sorunu ile ilgili tartışmalarda öne çıkan isimlerden biri olan eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, eski İstanbul Milletvekili Metin Külünk, eski Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve eski Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar listeye giremedi.

RENKLİ İSİMLER

Yeni MKYK’da ağırlıklı olarak kadın, gençlik kolları ve teşkilâtlarda görev yapmış isimler yer aldı. Akademisyen Hasan Basri Yalçın, belgeselci Serdar Kılıç, televizyon programcısı Hayati İnanç, görme engelli Cemal Donat, eski Süper Lig hakemi Kuddusi Müftüoğlu, MSB eski özel kalem müdürü Remzi Albasan AK Parti’nin yeni yönetim kadrosuna katılan isimler oldu.

Haberin Devamı

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Manisa Milletvekili Ahmet Mücahit Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski metin yazarı ve eski milletvekili Hüseyin Besli’nin oğlu Ömer Faruk Besli ve türkücü Mahmut Tuncer’in oğlu Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer de yeni MKYK’ya giren dikkat çekici isimler arasına girdi.

YAŞ ORTALAMASI 51

Yeni MKYK’nın yaş ortalaması 51 olurken; en yaşlı üye 72 yaşındaki Yerel Yönetimler Başkanı da olan Yusuf Ziya Yılmaz; en genç üye ise 20 yaşındaki milli yüzücü Umut Arman Sonay oldu.