Gündem Akdeniz’de Atak-2 gücü

Akdeniz’de Atak-2 gücü

06.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın üçüncü büyük ağır taarruz helikopteri Atak-2, test uçuşunu başarıyla geçti. 2025’te TSK’nın envanterine girmesi beklenen Atak-2, TCG Anadolu’nun yanı sıra Akdeniz’de görevli Türk firkateynlerine de konuşlanacak.

Akdeniz’de Atak-2 gücü

AYDIN HASAN- Türkiye, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın önemli hava projeleri içinde yer alan ATAK-2 ile Rusya’nın Mİ-28 ve ABD’nin Apache (Apaçi) helikopterinden sonra ağır sınıf taarruz helikopteri üreten üçüncü ülke oldu.

Haberin Devamı

Türk ordusunun envanterinde bulunan Atak T129 helikopterleri, TUSAŞ ile İtalyan firması AgustaWestland tarafından ortak üretilmişti. 22 Şubat 2019 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında ağır sınıf taarruz helikopteri sözleşmesi imzalandı. T929 ATAK-2’nin prototipi, T129 Atak-1 ve T625 Gökbey projeleri kapsamında kazanılan teknolojik bilgi birikim ve operasyonel tecrübe sonucunda, 4 yıl gibi kısa bir sürede üretildi. 2025 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girecek Atak-2’nin donanmanın hizmetine verilecek deniz varyantları da üretilecek. Atak-2, TCG Anadolu’nun yanı sıra Akdeniz’de görevli Türk firkateynlerinde de konuşlu olacak. Böylece, ağır taarruz helikopteri ile Türk savaş gemilerinin operasyon kabiliyeti artacak.

Haberin Devamı

Akdeniz’de Atak-2 gücü

İlk test uçuşu yapıldı

Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (ASTH) projesi kapsamında çalışmalar 2019 Şubat ayında başladı. Montaj faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri başlatılan Atak-2, ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan ilgili testleri başarıyla tamamlayarak projenin en önemli virajlarından biri olan motor çalıştırmasını da 23 Nisan 2023 tarihinde başarıyla tamamladı.

Bu tarihten itibaren yerde motor çalıştırma testlerini icra eden Atak-2, 28 Nisan itibarıyla tekerlerini yerden tamamen kesti. Piste ilk uçuşu için çıkan Atak-2, 10 dakika havada kalarak emniyetli bir şekilde inişini gerçekleştirdikten sonra yaptığı taksiyle birlikte uçuşunu tamamladı. Atak-2, tüm sistemleriyle beklendiği gibi çalıştı ve ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

Menzili 556 kilometre

Üst irtifa limiti 20 bin feet olan Atak-2, 172 knot hızda uçuş yapabilme kabiliyetine sahip. Temel özellikleri şöyle:

* Maksimum Seyir Hızı: Saatte 296 kilometre

* Azami Kalkış Ağırlığı: 11-12 ton

* Menzil: 556 kilometre

* Havada Kalış: 2.5 Saat