Gündem Akşam fazla kaçırdıysanız

Akşam fazla kaçırdıysanız

01.01.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılbaşı sofrasında fazla kaçıranlara yılın ilk gününde öneriler: Güzel bir kahvaltıyla güne başlayın, öğün atlatmayın, su tüketimini artırın...

Akşam fazla  kaçırdıysanız

Yılbaşı gecesi yemek ve içkiyi fazla kaçırdıysanız bu önerilere kulak verin... Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, dün gece yılbaşı sofrasında fazla kaçıranlara, ertesi gün öğün atlamamaları önerisinde bulundu.
Arıburnu, “Sabah kahvaltıyı atlamak size cazip gelse de, yeni yılın ilk gününe sağlıklı bir öğün ile başlamak rutininize geri dönmenize ve gün boyunca daha sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olur” dedi.

Haberin Devamı

‘Bol su tüketin’

Arıburnu, “Güzel bir başlangıç için kahvaltınızda protein içeriği yüksek olan yumurtayla, lif ve c vitamini açısından zengin olan kırmızı biber, maydanoz, roka gibi yeşiklliklere yer vermelisiniz. Kendinizi aç bırakmayın, öğün atlamayın. Su tüketiminizi artırın. Tetikleyicilerden kurtulun, mutfağınızı temizleyin” önerilerini sıraladı.

Arıburnu, şöyle devam etti: “Vücudumuzun su dengesi, solunum, ter ve idrar ile oluşan sıvı kaybının yerine konmasıyla sağlanır. Yetişkin bireyler metabolizma atığı olarak günde yaklaşık 2 2,5 litre su kaybederler. Bundan dolayı da genel öneriler günlük 2,5 litre su içmeniz yönündedir. Fakat böyle özel günlerde artan çay, kahve, alkol tüketimi vücudumuzdaki su atılımını daha da arttırır. Bu sebeple 1 Ocak günü su tüketmeyi ihmal etmemek hatta artırmak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu suyu yerine koymanızı sağlarken, kalori alımınızı azaltmanıza ve dinlenme enerji harcamalarınızı geçici olarak artırmanıza da yardımcı olur.

Haberin Devamı

Öğle ve akşam yemeklerinizde, yılbaşı gecesi fazlasıyla çalışan sindirim sisteminizi bugün daha da yormamak için, kolay sindirilecek besinler tercih edin. İki ana öğünde de zeytinyağlı sebzeler tüketmeye, probiyotik içeriği yüksek olan yoğurt ve kefir tüketmeye özen gösterin. Hafif beslenirken karbonhidrat tüketmeyi de ihmal etmeyin, karbonhidrat kaynağı olarak tam tahılları tercih edin, porsiyon miktarını küçük tutun.”