Gündem Alabaş bitkisinin faydaları

Alabaş bitkisinin faydaları

19.04.2018 - 11:03 | Son Güncellenme:

Alabaş Türkiye’de çok bilinmese de Kohlrabi adıyla yurt dışında oldukça tanınan ve sevilen bir sebze. Ülkemizde de daha çok Marmara ve Karadeniz bölgesinde üretilen Alabaş bitkisi içerdiği vitamin ve mineraller kadar antioksidan içeriği de dikkat çekiyor. Alabaş bitkisi hipertansiyon, kalp ve astım gibi pek çok hastalığın tedavisinde destek olarak da öneriliyor. İşte Alabaş bitkisinin faydaları...

Alabaş bitkisinin faydaları

Alabaş Nedir?

Haberin Devamı

Alabaş lahanagiller familyasına ait bir besindir. İçerisinde bulunan birçok vitamin sayesinde vücuda yararlı olabilmektedir. Öncelerde ülkemizde çok olmasa da artık günümüzde yaygınlaşmıştır. Yurt dışında cennet topuzu anlamına gelen bir adla da anılan bu sebze A, B, C gibi vitaminleri bünyesinde barındırıyor. Beyaz ile yeşil arasında bir renge sahip olan bu sebzenin en büyük artısı ise yaz kış demeden 12 ay boyunca yetiştirilebilmesi. Ayrıca potasyum ve kalsiyumu da bünyesinde bulunduran Alabaş, demir ihtiyacını da iyi şekilde karşılıyor.

Alabaş Birçok Fayda Sağlıyor

Zengin bir antioksidan kaynağı olan alabaş kanser hastalığından korunmak için yenebilecek sebzelerden. Kilo vermek isteyenler için de ideal olan bu besin lifli bir yapıya ve düşük kaloriye sahiptir. Bunlara ek olarak kalp ve sinir hastalıklarına, katarakt, felç gibi rahatsızlıklara, hipertansiyona, astıma, kansızlığa, böbrek taşlarına faydalı olduğu belirtiliyor. Emziren anneler için ise iyi bir süt yapıcı besin olarak karşımıza çıkıyor. Romatizma kaynaklı ağrıları hafifletiyor. Bağışıklığı kuvvetlendiren bu besin ayrıca okul çağındaki çocukların zekalarının ve hafızalarının da kuvvetlenmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Alabaş Nerelerde Yaygındır?

Genellikle Marmara ve Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilir ve buraların pazarlarında görmek mümkündür. Buna ek olarak artık Türkiye’nin birçok yerinde de bulunabilmektedir.

Çok Fazla Tüketilmesi Zarar Verebilir

Alabaş bitkisi vücutta iyot emici bir özellik göstermektedir. Tiroit sorunları yaşayanların tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir. Haftada ikiden fazla tüketilmemesi özellikle troit rahatsızlığı olanlar için önemli bir uyarıdır. Troit rahatsızlığı olanlar doktorlarına danışarak bu sebzeyi diyetlerine ekleyebilir ve faydalarından yararlanabilirler.