Gündem Alerji için duş almak gerekli midir?

Alerji için duş almak gerekli midir?

28.04.2018 - 13:59 | Son Güncellenme:

Bahar aylarının gelmesiyle beraber polen sezonunun açıldığı bilinir. Polenden nasıl korunabileceğimiz sorusu akıllarda yer edinmektedir. Polen alerjisinden korunmanın birçok yolu vardır. Duş almak polen alerjisinden kurtulmanın en pratik yolu olarak zihnimize kazınmıştır.

Alerji için duş almak gerekli midir

Alerjinin Tanımı

Haberin Devamı

Alerji etrafımızda bulunan ve alerjen diye kavramlaştırdığımız bir sakıncası bulunmayan maddelerin belli olmayan bir şekilde vücuda alınması sonucuyla bağışıklık sistemi alınan bu maddelere karşı bir normal olmayan bir tepki vermesi olarak bilinir. Bazı bireyler bu tepkiler görülürken bazı bireylerde görülmemesinin nedeni henüz bilinmiyor.

Bahar aylarının kendini göstermesiyle beraber bazı insanlar bu güzel mevsimin tadını çıkarırken bazı insanlarda bahar alerjisi olarak bilinen bir sorunla uğraşabilirler. Bahar alerjisi bireyin hayat standartlarını düşürebilir.

Polenlerin Yayılması

Bireyin bahar mevsimini eziyet hâline dönüştüren polenler aynı zamanda çiçek tozları olarak da bilinen bitkilerin dişi olmayan tohumlarıdır. Bazı polenler böcekler tarafından taşınabilir. Taşınan bu polenler havaya dağılmadığından alerjiye sebep olmayabilirler. Bunun aksine küçük polenler havaya dağıldığından birçok kişiyi etkileyebilir. Erken saatlerde polenler daha fazla bulunabilir. Bahar mevsiminde polenler sıcaklık ve rüzgarla daha da artabilir.

Haberin Devamı

Alerjiden Korunma Yolları

  • Alerjisi olan birey zorunlu olmadıkça evden çıkmamalıdır. Evden çıktığı zamanlarla mümkünse bir maske takabilir.
  • Polenler sabahın erken saatinde daha çok bulunduğundan yaşanılan ortamı öğle vaktinde havalandırmak gerekebilir.
  • Duş almak korunma yollarında önemli bir faktör olduğu bilinir. Dışarda bulunan polenlerin hem vücuda hem de saçlara temas eden polenlerin temizlenmesi için duş alınabilir.
  • Hayvanların tüylerine polenler yapışabilir. Bu yüzden alerjiye sahip kişiler bahar mevsiminde hayvanlardan uzak durması tavsiye edilir.
  • Çamaşırları evde kurutma alerjiye maruz kalma riskinizi azaltabilir. Kurutma makinelerini bu gibi durumlarda kullanmak daha avantajlı olabilir.

Alerjinin Tedavisi

Alerjinin tedavisinde öncelikli olarak bireyde alerjiye sebep olan şeyi bulmaktır. Birey alerjiye neden olan şeyi keşfettikten sonra o şeyden uzaklaşması gerekir. Polen alerjisinin tedavisinde de birçok ilacın olduğu bilinir. Göz damlası, alerji hapı ve iğneler tedavide kullanıldığı bilinir. Bir hekime danışıp bu ilaçlardan hangilerini kullanılabileceği hekime sorulabilir. Tedavide kullanılan ilaçlar etkisini bir ya da iki hafta içerisinde gösterebilir. İlaçların bahar dönemi boyunca kullanılması gerektiği bilinir. Polen miktarının az olduğu zamanlarda da kullanılması gerekebilir. Polen alerjisini artıran birçok etmen bulunduğu bilinir. Sigara dumanı, parfüm kokusu, toz ve sıcaklık değişimleri gibi faktörler alerjinin etkisini artırabilir.