Gündem Son dakika: 3 ilde orman yangını! Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

Son dakika: 3 ilde orman yangını! Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

17.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını saatlerdir sürerken, Çanakkale ve Muğla'dan da korkutan haberler geliyor. Adalet Bakanı Tunç da yangınlardaki soruşturmalara ilişkin son bilgileri aktardı.

Çiğdem Yılmaz - Hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığı bugünlerde, özellikle Akdeniz ve Ege’de çok sayıda orman yangını yaşanıyor. Hava sıcaklığının 40’ı bulduğu Hatay’ın Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde dün öğlen saatlerinde 2 kişinin bahçesindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateş ormana sıçrayarak hızla yayıldı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri ve yangın söndürme uçakları ile helikopter sevk edildi. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesine karşın alevler, yaşam alanlarına doğru genişledi.

Soğukluk, Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edildi. Yangına 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 450 personel ile müdahale edilirken, gece görüşlü helikopterler de çalışmalara katıldı. Bölgede yaşayanlar da söndürme çalışmalarına destek verdi. Ancak alevler tüm çabaya karşın hızla büyüdü. Yangında can kaybı olmazken, 7 ev yandı 4 araçta da hasar oluştu. Olay yerine gelen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, bölgedeki diğer mahallelerin de güvenlik nedeniyle tahliye edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

DEPREM YIKTI ALEVLER YAKTI

Yangının çıktığı bölgede evinin olduğunu söyleyen Yeter Aydoğan gözyaşları içinde, “Kardeşim ve babam evde onlara ulaşamıyorum. Bütün hayvanların yangının içinde kaldı. Kim ne derse desin bir daha orman kimsenin gelip piknik yapmasına, gelip içmesine izin vermeyeceğim” dedi. Soğukoluk Mahallesi’nde oturan Tülay Tatlıdil, “Evimiz orada köyün çevresi yangın sarmış durumda. Orası köy evimiz. Ablamın evi depremde yıkılınca oraya yerleşti. Köy şu an tahliye edildi” diye konuştu. Feride Özer de şunları söyledi: “Evim depremde yıkıldı enkazdan çıkıp köy evine yerleştim şimdi de yangına yakalandım.”

TAŞIDIKLARI EŞYALARI YANDI

Ali Bozkurt , “İskenderun Merkez’deki evimiz depremde ağır hasar aldı. Arsamıza konteyner koyduk. Eşyalarımızı oraya taşıdık. Onlar da orada yandı. Var olan her şeyimiz konteyner ile birlikte yandı. Konteynerın parasını henüz ödemedik. Kaçtık canımızı zor attık. Keşke cüzdanımı alabilseydik.”

Haberin Devamı

AĞAÇ KESME MOTORUYLA...

Orman yangını sırasında alevlerden kaçan komşularına yardım etmeye çalışan Yiğit Dingil (24) ayağını kırdı. Ayağı alçıya alındıktan sonra taburcu olan Dingil, DHA’ya “Yangın bir anda büyüdü. Komşularımızın hepsi yaşlı veya hasta. Kimse kaçamıyordu. Elime ağaç kesme motoru aldım, evlere yakın yerlerdeki ağaçları kesmeye başladım. Daha sonra komşularıma koşup, otomobile bindirmeye çalıştım. O sıra ayağım kırıldı. Zorlu bir şekilde yangın bölgesinden uzaklaştım. Evler alevler altında, perişan durumdayız” dedi.

Son dakika: 3 ilde orman yangını Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

‘YANGINA SEBEP OLAN 2 KİŞİ YAKALANDI’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün akşam Hatay’ın Belen ilçesine giderek ekiplerin yangına müdahalesini yerinden takip etti. Yerlikaya ve Yumaklı, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yumaklı, yurt genelinde gün içinde çıkan 19 orman yangınından 16’sının kontrol altına alındığını, Hatay, Mersin ve Çanakkale’dekilere müdahalenin sürdüğünü bildirdi. Belen’deki yangına 8 dakika içerisinde müdahale edildiğini belirten Yumaklı, dün gece itibariyle yangında yaklaşık 230 hektarlık alanın etkilendiğini söyledi. Yumaklı, Çanakkale’deki yangında ise yaklaşık 500 hektarlık alanın etkilendiğini aktardı.

Haberin Devamı

Yerlikaya ise Belen’deki yangının Armutçuk mevkiinde 2 kişinin bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için ateş yakması sonucu çıktığını açıkladı. Başatılan adli süreç kapsamında söz konusu 2 kişinin gözaltına alındığını belirten Yerlikaya, yangında can kaybının olmadığını, 7 evin yandığını, 4 araçta da hasar oluştuğunu ifade etti.

Çanakkale ve Mersin’deki yangınların çıkış nedeninin araştırıldığını söyleyen Yerlikaya, “Çanakkale’de Kemerköy mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızı tedbir amaçlı oradan boşalttık. Valilik tüm vatandaşlarımızı misafir ediyor yurdumuzda. Mersin Gülnar Kavakoğlu Mahallemizde de orman yangını çıktı. 25 konut burada tahliye edildi, tedbir amaçlı. Maalesef 5 ev yandı” ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "10-17 Temmuz 2023 Tarihleri Arasında Muğla/Fethiye, Mersin, Çanakkale, Hatay/Belen, Muğla/Milas, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir/Urla ve Antalya il/Manavgat ilçelerinde meydana gelen orman yangınları sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir. Ayrıca yangın meydana gelen diğer il ve ilçelerde şüphelilerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: 3 ilde orman yangını Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

ÇANAKKALE'DE YANGIN

Çanakkale’de dün örtü yangını olarak çıkıp, ormana sıçrayan yangın, saatlerdir sürüyor. Merkeze bağlı Kemel köyü tedbir amacıyla boşaltılırken, gece 1 gece görüşlü yangın helikopteriyle müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarında günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden kullanılmaya başlandı. Alevlere 13 helikopter, 5 uçak 60 arazöz 19 su ikmal aracı ve çok sayıda personelle müdahale ediliyor.

Haberin Devamı

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde, dün saat 16.30 sıralarında örtü yangını çıktı. Yerleşim yerlerine yakın bölgede çıkan yangında, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Köylülerin ihbarı üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler, 7 helikopter, 4 uçak, 1 komuta aracı kamu ve özel sektör ait iş makineleri yönlendirildi. Havanın kararmasının ardından 1 gece görüşlü yangın söndürme helikopteri gece boyunca yanan alevlere müdahale etti. Söndürme çalışmalarına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nden çok sayıda ekibin yanı sıra, çevrede oturan köylüler de kendi su tankerleriyle destek verdi. Balıkesir ve Bursa'dan gelen takviye ekiplerle 50'nin üzerinde arazöz ve 500'den fazla personel yangına söndürmeye çalışmalarına katıldı.

Son dakika: 3 ilde orman yangını Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

ALEVLER 2 KÖYE SIÇRADI; KEMEL KÖYÜ TAHLİYE EDİLDİ

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın Kemel ve Yukarı Okçular köylerindeki ormanlara da sıçradı. Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınına havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel köyünde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir" denildi. Tedbir amaçlı 211 nüfuslu Kemel köyündeki vatandaşlar tahliye edildi. Vatandaşlar tedbiren otobüslerle il genelindeki çeşitli Kredi ve yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirildi. Gece saatlerinde Kemel köyüne gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki bölgede incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

VALİ AKTAŞ: YARALI VE CAN KAYBIMIZ YOK

Yangını, tedbir amaçlı boşaltılan Kemel köyünde takip eden Vali İlhami Aktaş, "Dün saat 16.30 sıralarında Çanakkale merkeze bağlı yaklaşık 5 köyümüzü ve civarını etkileyen örtü yangınıyla başlayıp, daha sonra ormana sıçrayan bir orman yangını söz konusu oldu. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Şu anda kadar köylerimizden birisini vatandaşımızın can güvenliği açısından boşalttık. Tüm arkadaşlarımız, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmektedirler. Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale daha da artarak devam edecek. Yaralı ve can kaybımız yok" dedi.

Son dakika: 3 ilde orman yangını Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

MUĞLA'DA ORMAN YANGINI

Muğla’nın Datça ilçesinde bir restoranda başladığı ileri sürülen yanın önce makilik alana, ardında ormana sıçradı.

Saat 15.08’de başlayan yanına Datça Hızırşah Mahallesi Asardibi mevkiindeki yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri hem havadan hem karadan müdahale ediyor.

MERSİN'DE YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Mersin'in Gülnar ilçesi Kavakoluğu Mahallesi'nde dün saat 18.00 sıralarında çıkan orman yangını, bugün saat 13.00 sıralarında kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Mersin, Gülnar’daki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Hatay Belen, Çanakkale, Adana Karaisalı ve Mersin Mezitli’deki yangınları kontrol altına alma çalışmalarımız aralıksız sürüyor” ifadelerini kullandı. 

Son dakika: 3 ilde orman yangını Vatandaşlar tahliye edildi, gözaltılar var

BALIKESİR'DE YANGIN KONTROL ALTINDA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde turistik Cennet Tepesi’nin alt kısmındaki çamlık alanda dün akşam henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Geceyi aydınlatan alevler, orman ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla 1 saatte kontrol altına alındı.

MANAVGAT'TA KORKUTAN YANGIN

Antalya’nın Manavgat ilçesinde boş bir arazide çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle yerleşim yerlerine sıçramadan söndürüldü. İtfaiye, bölgede yaptığı incelemede çaydanlık, et ve ekmek buldu. Olay yerinin yakınında bulunan güvenlik kamerasını izleyen polis ise itfaiye ekipleri geldiğinde yangının ortasında olan ve “Motosikletten sigara atıp yaktılar kaçtılar” diye bağıran R.S. isimli kadının yangının çıkmasına neden olduğunu tespit etti.