Gündem Altın Lale için 186 film yarışacak

Altın Lale için 186 film yarışacak

14.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

38. İstanbul Film Festivali’nin programı açıklandı. 5-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak festivalde bu yıl Türkiye ve dünya sinemasından 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin toplam 186 filmi gösterilecek...

Altın Lale için 186 film yarışacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin bütün programı ve yarışmalarında yarışacak filmler dün Taksim’deki The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 5-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak 38. İstanbul Film Festivali’nde 12 gün boyunca, 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin toplam 186 filmi gösterilecek.

Haberin Devamı

Basın toplantısında konuşan isim İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’di. Taner, “Dijitalleşme hayat pratiklerimizi, kültür-sanata yaklaşımımızı değiştirdi ama özünde bazı özlem ve ihtiyaçlarımızın aynı olduğuna inanıyorum: Türkiye’den ve uluslararası arenadan özenle seçilmiş yapımlardan oluşan bir program görmek, bize düşünsel açıdan zevk veren bir kültürel-sanatsal etkinlikte, fiziksel olarak var olmak” dedi.

‘Kadın yönetmen yok’

Festival direktörü Kerem Ayan da sözlerine ana sponsor yokluğuyla başladı ve “Bir sene boyunca çok çalışıyoruz, ana sponsorumuzun olmaması bizi üzüyor” ifadelerini kullandı. İzleyicinin festivali 38 yıldır ayakta tuttuğunu vurgulayan Ayan, “Seneye ulusal yarışmaya İstanbul prömiyeri şartı gelecek. Vizyona girmiş filmler başvuramayacak. Mümkünse Türkiye prömiyerini de tercih edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadın sinemacılarla ilgili bir bilgi de paylaşan Ayan, “Bu yıl ulusal yarışmada kadın yönetmenlere yer veremedik. Kadın yönetmen olarak tek bir başvuru aldık. O da, ilk film yarışmasında. Kadınların erkeklerden daha zor film yaptığını bu kadar sert gördüğümüz hiç olmamıştı” dedi. Ayan, sinema sektörünü eşit şartlar konusunda adım atmaya davet etti.

Altın Lale için 186 film yarışacak

Festivalin dün açıklanan uluslararası yarışmasında 10 ülkeden 12 film yer alıyor. Altın Lale ödüllü yarışma Lynne Ramsay’nin başkanlığındaki jürinin değerlendireceği filmler arasında Türkiye’den Tarık Aktaş imzalı ‘Nebula’ ve Rûken Tekeş imzalı Hasankeyf belgeseli ‘Aether’ de bulunuyor. Yarışmada dikkati çeken filmler arasında ayrıca Cannes’da Belirli Bir Bakış’da bulunan Ali Abbasi’nin yönettiği ‘Sınır’ ve İngiliz sinemasının en heyecan veren isimlerinden Peter Strickland’in yönettiği ‘Lanetli Kumaş’ ve Berlin’den ödüllü belgesel ‘Ağaçlardan Bahsetmek’ de yer alıyor.

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için 9 film yarışacak. Ümit Ünal’ın başkanlığını üstleneceği jürinin değerlendireceği filmlerden biri Emin Alper’in Berlin’de yarışan ve üç besleme kız kardeşin hikâyesini konu alan ‘Kız Kardeşler’ olarak dikkati çekiyor. Ali Vatansever’in Toronto’da dünya prömiyerini yapan filmi ‘Saf’ ve Venedik’te izleyiciyle buluşan Emre Yeksan imzalı ‘Yuva’ ve uluslararası yarışmada da yer alan ‘Nebula’ da ulusal yarışmada listede. Yarışmadaki diğer filmler ‘Aden’ (Barış Atay), Kardeşler (Ömür Atay), Güvercin Hırsızları (Osman Nail Doğan), Görülmüştür (Serhat Karaaslan), İçerdekiler (Hüseyin Karabey) olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Altın Lale için 186 film yarışacak
Açılış filmi Edmond

Festivalin açılış filminin Alexis Michalik’in yeni filmi, Fransa yapımı ‘Edmond’ olacağı bilgisi de dün duyuruldu. Film, Edmond Rostand’ın ünlü oyunu ‘Cyrano de Bergerac’ın yazım sürecine odaklanıyor.

Filmler nerede gösterilecek?

İstanbul Film Festivali’nde filmler bu yıl Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (Salon 7, Salon 3), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu (Salon 8) ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere 8 salonda gösterilecek. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarında izleyicilerle buluşacak. Festival biletleri 23 Mart’ta Biletix satış kanalları ile Beyoğlu’nda Atlas ve Kadıköy’de Rexx sinemalarında ana gişelerden satılacak.