Gündem ‘Ani ölümlerde otopsi yapılmalı’

‘Ani ölümlerde otopsi yapılmalı’

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Genç yaşta kalp ölümleriyle bağdaştırılan kalp kasının aşırı kalınlaşması hastalığının (Hipertrofik kardiyomiyopati-HKM) genetik olduğuna dikkat çeken kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi, birinci dereceden yakınlarını HKM nedeniyle kaybedenlerin mutlaka kardiyolog gözetiminde olması gerektiğini söyledi.

‘Ani ölümlerde otopsi yapılmalı’

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi, genç yaşta birçok sporcunun sahada yaşamını yitirmesine HKM’nin neden olduğu görüşünde. HKM’ye kalp kasının aşırı kalınlaşmasının yol açtığını belirten Prof. Dr. Sipahi, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Risk yüzde 50’

“Aynı rahatsızlığın HKM nedeniyle ölenlerin birinci derece yakınlarında görülme olasılığı yüzde 50. Bu hastalığın neden olduğu ani ölümleri azaltmak için ölen kişiye mutlaka otopsi yapılarak ölüm nedeni ayrıntılı incelenmeli. Fenerbahçe’de oynayan Kayhan Kaynak, HKM’den ölmüştü. Ümit Özat da bir zamanlar sahada ciddi sorunlar yaşamış ve onda da sorunun kalp kası iltihabı olduğu düşünülmüştü. Fenerbahçe taraftarı Koray Şener ne kadar spor esnasında kaybedilmese de, en büyük ihtimal HKM’dir. Esas kalp krizi dediğimiz tablo bu. Ani gerçekleşen ölümlerde otopsi yapılmalı. Bu otopsinin merhumun yakınlarına faydası büyük olacaktır.”

Kalp rahatsızlığı yaşayan atletler de HKM’den sonra en sık görülen hastalığın kalbi besleyen damarların doğuştan anormal olması olduğunu savunan Prof. Dr. Sipahi, “Bu hastalıkların aslında sporla bir alakası yok. Spor bu hastalıkların oluşmasına neden olmuyor. Spor bu hastalıkların ani ölümle sonuçlanmasını tetikliyor. Öldüren spor değil, altta yatan kalp hastalığı. Yakınlarda kalp krizi geçirmiş olan biri, koşu bandına çıkarsa elbette bu kişinin ölüm riski vardır” dedi.