Gündem Ankara’da kazanan olmadı

Ankara’da kazanan olmadı

16.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı seçiminde Kılıçdaroğlu çok az oy farkıyla Erdoğan’ı geçti ama AK Parti de milletvekili sayısında CHP’yi geride bıraktı.

Ankara’da kazanan olmadı

Başkent Ankara’da cumhurbaşkanı ile milletvekili seçiminde yaşanan kıyasıya yarışın kazananı olmadı. Millet İttifakı’nın Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’nın Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçiminde çok az oy farkıyla ancak yüzde 50 oy oranının altında geçti. AK Parti ise milletvekili sayısında CHP’yi geçti. Ancak Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın çıkardığı milletvekili sayısında ise eşitlik sağlandı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’nın resmi ve kesin olmayan verileri üzerinden dün yaptığımız değerlendirmelere göre; başkent Ankara’da cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde açık bir biçimde galibin olmadığı bir seçim yarışı yaşandı.

Ankara’da kazanan olmadı

1. Bölge’de etkili

İçinde Çankaya gibi önemli bir ilçenin yer aldığı Ankara 1. Bölge’de CHP’nin üstünlüğü, Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu’nun öne geçmesinde etkili oldu. Kılıçdaroğlu, Ankara’da yüzde 47.31 oranında oy alırken, Erdoğan’ın oyu yüzde 46’da kaldı. Sinan Oğan ise yüzde 6.39 oranında oy aldı. Erdoğan’ı az bir farkla geçen Kılıçdaroğlu’nun oyu, yüzde 50 oy oranının da altında kaldı.

Ankara’da üç seçim bölgesi ve 36 milletvekilliği bulunuyor. Milletvekili seçimine göre; CHP birinci bölgede yüzde 41.58’lik oy oranıyla altı milletvekili çıkardı. AK Parti yüzde 24.97 ile dört milletvekili, İYİ Parti yüzde 12.96 ile iki milletvekili ve MHP yüzde 8.22 ile bir milletvekili çıkardı. Daha önce HDP’nin bir milletvekili çıkardığı birinci bölgede, yüzde 4.5 oranında oy alan Yeşil Sol Parti, milletvekili çıkaramadı.

Haberin Devamı

Ankara’da kazanan olmadı

2. Bölge’de AK Parti

Ankara 2. Bölge’de, AK Parti yüzde 41.73’lük oy oranıyla altı milletvekili çıkardı. CHP yüzde 20.67 üç, İYİ Parti yüzde 11.98 ile bir, MHP yüzde 11.51 ile birmilletvekili çıkardı. Ankara 3. Bölge’de de, AK Parti yüzde 32.21 ile beş millevtekili çıkararak birinci sırada yer aldı. CHP yüzde 27.83 ile dört milletvekili, İYİ Parti yüzde 13.79 ile iki milletvekili, MHP yüzde 10.80 ile bir milletvekili çıkardı.

AK Parti, 15 milletvekili ile 13 milletvekili çıkaran CHP’yi Ankara listesinde parlamentoda geçti. Ancak Cumhur İttifakı’nın 18, Millet İttifakı’nın da 18 milletvekili çıkarması seçimde bir anlamda beraberliğe neden oldu.

Ankara’da kazanan olmadı

Sadullah Ergin seçildi

Ankara 1. Bölge’de CHP’nin altı, AK Parti’nin dört, İYİ Parti’nin iki ve MHP’nin bir milletvekili çıkardığı görüldü. CHP listesinden Gamze Taşçıer, Deniz, Demir, gazeteci Okan Konuralp ve Sadullah Ergin seçilmiş durumda. Eski Adalet Bakanı Ergin’in adaylığı CHP’de tartışma konusu olmuştu.

Haberin Devamı

AK Parti’den Tuğrul Türkeş ile Jülide Sarıeroğlu da seçilmiş milletvekili arasında yer alıyor.

İYİ Parti’den Koray Aydın ile Eşref Fakıbaba da seçilen milletvekilleri arasında görünüyor.

Ankara’da kazanan olmadı

Ankara’da kazanan olmadı

3. Bölge’de AK Parti altı, CHP üç, MHP ve İYİ Parti birer milletvekili çıkarmış durumda. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin birinci sıradan, Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek beşinci sıradan milletveki seçildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 3. Bölge birinci sıradan milletvekili seçildi. AK Parti’den seçilen diğer isimler Leyla Şahin Usta, Ömer İleri, Asuman Erdoğan ve Ahmet Fethan Baykoç oldu. Erkan Haberal, MHP listesinden, Kürşad Zorlu ise İYİ Parti listesinden milletvekili oldu.

Ankara’da kazanan olmadı

Erdoğan’ın yüzü bu seçimde de güldü

AYDIN HASAN Ankara - Sağın kalesi konumundaki İç Anadolu Bölgesi; CHP’nin güçlü olduğu Ankara Birinci Bölge ile Eskişehir bir yana bırakıldığında Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a güçlü desteğini sürdürdü. Erdoğan; cumhurbaşkanı seçiminde Konya, Kayseri ve Sivas gibi illerde yüzde 60- 70 bandında oy aldı.

Haberin Devamı

İç Anadolu bölgesinde; üç seçim bölgesine sahip Ankara ile Aksaray, Çankırı, Eşkişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illeri yer alıyor. Bölge içinde yer alan Ankara Birinci Bölge ile Eskişehir’de CHP başarı kazandı.

Ankara’da kazanan olmadı

AK Parti birinci

Cumhurbaşkanı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı az bir farkla geçtiği Ankara genelinde AK Parti, yüzde 32.97 oranla birinci parti oldu.

CHP, hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçiminde sadece Eskişehir’de AK Parti’yi geçti. Eskişehir’de Kılıçdaroğlu yüzde 50.30, CHP ise yüzde 34.08 oranında oy aldı. AK Parti, milletvekili seçiminde Eskişehir dışındaki bütün illerde birinci oldu.

Cumhurbaşkanı seçiminde MHP’nin güçlü olduğu coğrafyada partisinin oylarının çok üstünde bir oy alan Erdoğan, Ankara ve Eskişehir dışında İç Anadolu bölgesindeki bütün illerde yüzde 50’nin üzerinde çoğunlukla yüzde 60- 70 bandında bir oy aldı. Erdoğan; Aksaray’da yüzde 71.5, Çankırı’da 72.13, Karaman’da 61.28, Kayseri’de 63.33, Kırıkkale’de 59.66, Kırşehir’de 54.11, Konya’da 68.94, Nevşehir’de 62.88, Niğde’de 58.49, Sivas’ta 69.40, Yozgat’ta 72.70 oranında oy aldı. Erdoğan’ın oyları, Cumhur İttifakı’nın bazı yerlerdeki düşüşlere rağmen sağın kalesindeki konumunu önemli ölçüde koruduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Ankara’da kazanan olmadı

4 bakan seçildi

İç Anadolu Bölgesi’ndeki Kayseri’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara 2. Bölge’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ankara 3. Bölge’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Eskişehir’de Enerji Bakanı Fatih Dönmez AK Parti’nin birinci sıra adayı olarak milletvekili seçildi. Milli görüşün lideri ve eski Başbakan merhum Necmettin Erbakan’ın seçim bölgesi Konya’da AK Parti’nin bariz üstünlüğü görüldü. AK Parti, 9 millevtekili ile yarışı önde bitirdi. MHP 2, CHP 2, İYİ Parti 1 ve Yeniden Refah Partisi de 1 milletvekili çıkardı.