Gündem Ankara'daki zirvede Ukrayna gerginliği! Şentop'tan çok sert tepki

Ankara'daki zirvede Ukrayna gerginliği! Şentop'tan çok sert tepki

04.05.2023 - 18:07 | Son Güncellenme:

Karadeniz Ekonomik İş Birliği Parlamenter Asamblesi 30'uncu Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi’nde, Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Tımofeva’nın konuşması sırasında Ukrayna heyeti bayraklı protesto girişiminde bulundu. Meclis Başkanı Şentop müdahale etti.

TBMM Başkanı ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Başkanı Mustafa Şentop, KEİPA 61'inci Genel Kurulu Oturumu Açılış Töreninde açıklamalarda bulundu. Şentop, 30'uncu yıl dönümün ve 61'inci Genel Kurulun KEİPA, bölge ve ülkeler için hayırlı olmasını dileyerek, "Hepimizin malumu olduğu üzere, Türkiye'de 6 Şubat 2023 tarihinde büyük bir deprem felaketi yaşandı. Deprem büyük bir alanı etkiledi ve eşi görülmemiş bir yıkıma neden oldu. Yaşanan bu felaketinin ardından siz kıymetli dostlarımız Türkiye'nin, Türk halkının yardımına koştunuz, büyük bir dayanışma örneği sergilediniz. Gerek gönderdiğiniz ayni ve nakdi yardımlar, gerek arama-kurtarma faaliyetleri için gönderdiğiniz ekiplerin çalışmaları, bir nebze olsun acılarımızın hafifletilmesini sağladı. Bu süreçte gösterdiğiniz bu kıymetli dayanışma ve yaptığınız yardımlar, Türk halkı tarafından takdirle karşılandı. Bu vesileyle hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

'DİYALOG KANALLARININ AÇIK TUTULMASINA İHTİYAÇ DUYULMAKTA'

Şentop, parlamenter diplomasinin öneminin, bölgede özellikle son dönemlerde değişen jeopolitik dinamikler dikkate alındığında daha net bir şekilde ortaya çıktığını kaydederek, "Bölgemizdeki sorunları ortak bir irade ortaya koyarak ve iş birliği içinde hareket ederek çözüme ulaştırmamız her zamankinden daha acil bir ihtiyaçtır. Bölgede yaşanan sorunları diplomatik mekanizmalarla ve diyalog yoluyla çözüme kavuşturmamız kalkınmanın, barışın ve istikrarın yalnızca bölge ülkelerinde değil, aynı zamanda Avrupa kıtasında ve küresel ölçekte temin edilmesi için elzemdir. Bölgemizde barışın ve istikrarın tesis edilmesi, kalkınmanın sürdürülebilir bir şekilde sağlanması, öncelikle siyasi anlamda güvenin inşa edilmesine bağlıdır. Bunun için önyargıların ve yanlış algılamaların önüne geçilmesine ve diyalog kanallarının açık tutulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda parlamentolar arasında iş birliğinin güçlendirilmesi, hükumetler arasında güvenin ve iş birliğinin tesis edilmesi noktasında da önem arz etmekte. Zira parlamentolar, farklı tarafları bir araya getirme ve uzlaşma sağlama konusunda uzmanlaşmış yapılardır. Bu mülahazalar doğrultusunda, hem Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi şemsiyesi altındaki çabalarımızı hem de parlamentolarımız arası ilişkileri daha ileri boyutlara taşımamız gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Şentop, KEİPA'nın, yürüttüğü çalışmalarla bölge ülkelerini yakından ilgilendiren konularla ilgili raporlar ve tavsiye kararlarıyla bölgedeki iş birliği sürecinin geliştirilmesine yardımcı olduğunu kaydederek, "Bugün için KEİPA, Karadeniz havzasındaki üzücü gelişmeler nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olsa da teşkilatımızın ortak hedeflerine daha da yakınlaşmasını sağlamak için bütün üye ülke parlamentolarıyla yakın iş birliğimizi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz. Türkiye olarak, bu platform altındaki ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. KEİPA 61'inci Genel Kurulu kapsamındaki çalışmalarımızın ülkelerimizin ve bölgemizin kalkınması, refahı ve barışı için somut sonuçlar ortaya koymasını diliyorum. Toplantılarımızın verimli bir şekilde geçeceğine ve burada yapacağımız istişarelerin iş birliğimizin güçlendirilmesi başta olmak üzere ülkelerimizin refah ve kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

UKRAYNA PROTESTO GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Karadeniz Ekonomik İş Birliği Parlamenter Asamblesi 30'uncu Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi’nde, Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Tımofeva’nın konuşması sırasında Ukrayna heyeti bayraklı protesto girişiminde bulundu. Ukrayna heyeti, Rus heyetinin arkasında Ukrayna bayrağı açtı. Bu sırada iki ülkenin heyetleri arasında tartışma ve arbede yaşandı. Rus heyetten biri, Ukrayna bayrağını alarak salondan çıkardı.

Bu sırada TBMM Başkanı Mustafa Şentop, iki gruba da uyarıda bulunarak müdahale etti. Şentop, "Kime söz verildiyse o konuşacak. Bu toplantının huzurunu kimseye bozdurmam. Herkes görüşünü, fikrini sözleriyle ortaya koyabiliyor, buna bir mani yok. Ama eylem yapmaya kalkılırsa bu tür toplantılar o zaman parlamenter toplantı olmaktan çıkar, sokak hareketlerine dönüşür. Söz vermedim ben bu nasıl bir şey? Söz vermeden konuşmak isteyen dışarıya çıksın dışarıda konuşsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şentop'un müdahalesiyle gerginlik sona ererken, toplantı devam etti.,

ŞENTOP'TAN PAYLAŞIM

Şentop yaptığı paylaşımda, "TBMM’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz KEİPA Başkanlar Zirvesi’nde, Ukrayna parlamenter heyetinden bazı kişilerin provokatif, fiziki saldırı içeren eylemlerinin asla kabul edilemeyeceğini ifade etmek isterim.

Bölgemizdeki sorunları diyalog temelinde çözme amacıyla bizleri bir masada buluşturan KEİPA’da, böylesine talihsiz ve kabul edilemez bir olayı yaşamış olmaktan ayrıca üzüntü duydum. Türkiye’nin sağlamaya çalıştığı barış ortamını bozan bu davranışı kınıyorum." ifadelerini kullandı.

ŞENTOP, ERMENİSTAN PARLAMENTO BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 61'inci Genel Kurulu Oturumu Açılış Töreni'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şentop, KEİPA üyesi ülkelerden biri olan Ermenistan'ın Parlamento Başkanının talebi üzerine baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Şentop, Türkiye ile Ermenistan arasında bir normalleşme süreci olduğunu, özel temsilcilerin, ilgili kurumların temas halinde olduğunu ve görüşmelerin sürdürüldüğünü belirtti. 

Şentop, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinin de çeşitli seviyelerde sürdürüldüğünü kaydederek, "Bu kadar zor bir dönemden geçtiğimiz bu ağır şartlar altında yaşadığımız bir süreçte Güney Kafkasya'da kalıcı bir barış çok önemli, kıymetli hale gelmiştir. Nihayetinde Azerbaycan'ın da işgal altında olan topraklarını yaklaşık 30 yıl sonra işgalden kurtarması böyle bir barış sürecinin de önünü açmıştır. Bölgenin sorunlarını bölge ülkeleri kendi aralarında samimi bir diyalog zemininde çözmelidir, iyi niyetle hareket ederek çözmelidir. Bu yapılmadığı takdirde o zaman başka ülkelerin kendi menfaatleri, çıkarlarına göre bölgeyi dizayn etme yolları açılmış oluyor. Ben, olumlu ve iyi bir görüşme geçtiğini ifade edebilirim. Kendilerinin iyi niyetle bu normalleşme süreci için çalıştıklarını, hükümet ve parlamento düzeyinde bu normalleşme sürecini geliştirmek ve bölgede kalıcı bir barışı sağlamak konusunda samimiyetle çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi" ifadesini kullandı.

'OLUMLU BİR GÖRÜŞME OLDU'

Şentop, Ermenistan'da açılan 'Nemesis Anıtı' ile ilgili, "Kendisi bu konunun hükümetin tutumuyla, politikasıyla ilgili olmadığını, buna tepki gösterdiklerini ifade etti. Ermenistan-Azerbaycan, Ermenistan-Türkiye ilişkilerini normalleştirebilmek kolay bir süreç değil. Buna karşı çıkan başka ülkeler ve Ermenistan içerisinden farklı unsurlar var olabilir. Bunların Nemesis Anıtı sürecini tahrik ettiğini söylediler. Ama ilişkileri geliştirme ve normalleştirme yönünde bir gayretle, samimiyetle çalışacaklarını ifade etti. Olumlu bir görüşme oldu" diye konuştu. 

'BU PLATFORM BUNLARIN YAPILACAĞI BİR PLATFORM DEĞİL'

Şentop, Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Tımofeva’nın konuşması sırasında Ukrayna heyetinin bayraklı protesto girişimine ilişkin, "Rus heyetinin başkanı hanımefendi konuşmaya başlayınca Ukrayna heyetinden kişiler pankart açmaya, bayrak açmaya ve yüksek sesle konuşmaya başladı. Ben buna müdahale ettim. Arkadaşlarımızın da müdahalesiyle bunu yatıştırdık. Parlamenter asamblenin çalışmaları ve varoluş amacı doğrultusundaki konuları asgari müşterekler üzerinden dile getirmek gerekir. Bunu da içeride tartışma sırasında söyledim. Bu olmasa bile her ülke kendi tezini, başka ülkeye dair eleştirisini burada açıkça ifade ediyor. Dolayısıyla görüşlerin, tezlerin, fikirlerin sözlü olarak ifade edildiği bir ortamda bu tür gösterilere, şovlara gerek yok. Bunlara da müsaade etmemek lazım. Bunları kendilerine açık bir şekilde de ifade ettim. Ama daha sonra da, ben ayrıldıktan sonra da bu tür bazı eylemlerin, provokasyonların devam ettiğini duydum. Az önce bazı heyet üyeleriyle de görüştüm. Bunları yanlış buluyorum. Sözlü olarak tezlerinizi burada açıklarsınız; ama diğer hususlar sokaklarda olabilir, ama bu platform bunların olacağı, yapılacağı bir platform değil. Bunu çok yakışıksız bulduğumu, kınadığımı ifade ettim. Şimdi tekrar burada da ifade etmek isterim" dedi.

Haberin Devamı

'KARADAĞ'LA İLİŞKİLERİMİZİ MÜMKÜN OLAN HER ALANDA DAHA DA ARTIRMAYI ARZU EDİYORUZ'

Şentop, Karadağ Meclis Başkanı Danijela Durovic ile de görüştü. Görüşme sonrası konuşan Şentop, "Karadağ, Türkiye için her zaman önemli bir dost olmuştur" dedi. Şentop, Karadağ'daki Boşnak ve Arnavut akraba topluluklarının iki ülke arasında köprü olduğunu söyledi. Şentop Türkiye'nin, Karadağ'ın AB üyelik sürecini desteklediğini ifade ederek, "AB'ye katılım sürecinizin yeni dönemde daha da hızlanacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Karadağ'ın bir arada yaşama kültürü açısından bölgeye rol model teşkil eden bir ülke olduğunu belirten Şentop, "Karadağ'la ilişkilerimizi mümkün olan her alanda daha da artırmayı arzu ediyoruz" diye konuştu. Şentop, 2022 yılında 204 milyon olan ikili ticaret hacminin, 2023 yılı sonunda 250 milyon hedefine ulaşacağı beklentisini de ifade etti.

Türkiye'de meydana gelen depremler nedeniyle üzüntülerini ifade eden Karadağ Meclis Başkanı Danijela Durovic ise "Bölgemizde barış ve sükunetin yanında olmaya devam edeceğiz ve örnek teşkil edeceğiz. Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuğunu destekliyoruz ve tebrik ediyoruz" dedi. 

'FAS'IN SAHİP OLDUĞU İSTİKRAR ORTAMININ DİĞER BÖLGE ÜLKELERİNE DE TEŞMİL ETMESİNİ İÇTENLİKLE ARZULAMAKTAYIZ'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, KEİPA toplantısı kapsamında Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Rachid Talbi Alami ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Şentop, Fas'ın, Arap alemi, İslam dünyası, Akdeniz havzası ve Afrika'nın kilit önemde bir ülkesi olduğunu belirterek, "Fas, bölgesinin istikrarı ve refahı bağlamında da kritik bir önem arz etmektedir. İlişkilerimizde de Fas'ın bu yönünü her zaman göz önünde bulunduruyoruz. Fas'ın sahip olduğu istikrar ortamının diğer bölge ülkelerine de teşmil etmesini içtenlikle arzulamaktayız" dedi.

Türkiye ve Fas arasındaki münasebetlerin güçlenerek sürmesinin, halklar ile sınırlı kalmayarak bölgenin barış, istikrar ve refahına katkı sağlayacağını ifade eden Şentop, "Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha iyi seviyelere taşımamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda öncelikle ticaret ve yatırım ilişkilerimizin, karşılıklı yarar anlayışı içerisinde daha iyi seviyelere taşınması gerektiği kanaatindeyiz. Parlamentolarımız arasındaki temas ve ziyaretleri de artırmamız gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Rachid Talbi Alami de Türkiye ile Fas arasındaki iyi ilişkiler neticesinde ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini ifade ederken, yatırımların karşılıklı olarak artırılabileceği üzerinde durdu.

İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Şentop, Sırbistan Meclis Başkanı Vladimir Orlic ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Şentop öncelikle, Belgrad'da bir ilköğretim okulunda yaşanan ve sekiz öğrencinin ile 1 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Şentop, uluslararası asamblelerin giderek büyük öneme sahip olduğuna şahitlik edildiğini belirterek, KEİPA'nın Kafkasya ve Balkanları da kapsayan geniş Karadeniz coğrafyasında barış ve istikrara önemli katkılarda bulunduğuna inancını ifade ederek, "Sırbistan Meclisiyle hem ikili ilişkimizi hem de KEİPA başta olmak üzere farklı parlamenter asambleler bünyesindeki iş birliğimizi ilerletmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Şentop ayrıca, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini ifade ederek, "İkili ticaret, yatırım ve turizm rakamlarında yukarı yönlü gelişmeler bizi ziyadesiyle memnun ediyor" diye konuştu.

Sırbistan Meclis Başkanı Vladimir Orlic de Türkiye ile her alanda iş birliğinin artırılmasını istediklerini ifade ederek, ticaret hacminin 5 milyar dolara yükseltilmesi için çalışacaklarını söyledi. Orlic, "İki ülke arasında altın çağ yaşıyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'NİN SAĞLAMAYA ÇALIŞTIĞI BARIŞ ORTAMINI BOZAN BU DAVRANIŞI KINIYORUM'

KEİPA toplantısında Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Tımofeva'nın konuşması sırasında, Ukrayna heyetinin bayraklı protesto girişiminde bulunmasını ve sonrasında yaşanan gerginliği kınayan Şentop, "TBMM'nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz KEİPA Başkanlar Zirvesi'nde, Ukrayna parlamenter heyetinden bazı kişilerin provokatif, fiziki saldırı içeren eylemlerinin asla kabul edilemeyeceğini ifade etmek isterim. Bölgemizdeki sorunları diyalog temelinde çözme amacıyla bizleri bir masada buluşturan KEİPA'da, böylesine talihsiz ve kabul edilemez bir olayı yaşamış olmaktan ayrıca üzüntü duydum. Türkiye'nin sağlamaya çalıştığı barış ortamını bozan bu davranışı kınıyorum" dedi.