Gündem Antalya gezilecek yerler

Antalya gezilecek yerler

28.04.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:

Subtropikal sıcak iklimi ve yakınlardaki antik alanların bolluğu ile Antalya, Türk Rivierası'nın en önemli turistik beldesidir. Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde restore edilmiş surlarla çevrili eski şehir, limana bakan alçak bir uçurumun zirvesini kaplar.

Antalya gezilecek yerler

Antalya’yı yaşamak

Haberin Devamı

Antalya’da gezilecek yerler yazılara dökülemez aslında, hayalinizde canlandıramayacağınız mavi yeşil turkuaz renklerdeki denizlerini, berrak suların diplerini, manzarasını yaşayarak öğrenmeniz gerekir. Yine de kültürel amaçlı gezileriniz için birkaç ipucu verebiliriz.

Antalya Körfezi'nde yer alan Türkiye'nin batı Akdeniz kıyı şeridindeki en büyük şehir olan Antalya, hem güzel hem de şık bir şekilde modern. Özünde Kaleiçi'nin tam anlamıyla korunmuş eski şehir bölgesi -kelimenin tam anlamıyla kale içinde-, sarma kuleleri üzerinde iyi restore edilmiş Osmanlı evlerinde atmosferik bir konaklama imkânı sunmaktadır. Bu restore edilmiş ve gizemli Osmanlı dönemi mimarisine hayran kalacaksınız.

Kaleiçi

Zarif eski Osmanlı evlerinin çoğunun bulunduğu bu korunan bölgeyi gezerken restore edilen ve pansiyonları, butik otelleri ve mağazaları görürsünüz. Doğuda, Hesapcı Sokak'ın tepesinde, Roma İmparatoru'nun MS 130 yılında Antalya'ya yaptığı ziyaret için yaptırdığı “Üç Kapı” olarak bilinen anıtsal Hadrian Kapısı bulunuyor. Kaleiçi'nin güneybatı ucunda panoramik deniz manzaralı geniş, çekici, çiçeklerle dolu Karaalioğlu Parkı’nı gezebilirsiniz. Parkın köşesinde MS 1. veya 2. yüzyıldan kalma 14 metre yüksekliğindeki kule Hıdırlık Kalesi yükselir. Bir türbe olarak inşa edilmiş ve daha sonra, körfezin üzerindeki mükemmel konumu nedeniyle, bir gözetleme kulesi ve deniz feneri olarak kentin savunmasında önemli bir rol oynamıştır.

Haberin Devamı

Roma Limanı

Antalya’da gezilecek yerler dendiğinde diğer bir adres Roma Limanıdır. Roma limanı, Antalya'nın Konyaaltı Plajı'nın ucundadır, Liman 1980'lerde restore edilmiş ve şimdi yatlar ve gezi tekneleri için bir yat limanı hâline gelmiştir. Bir asansör, Cumhuriyet Meydanı'nın batı ucundaki uçurumdan limana iner. Liman çay bahçeleri, barları, restoranları ve kafeleri ile kaplıdır.

Antalya Arkeoloji Müzesi

Bölgesel Kazılar Salonu, Likya'daki antik şehirlerden (Patara ve Xanthos gibi) ve Frigya'dan eserler sergilerken, Tanrılar Salonu, mükemmel durumda 15 Olimpiyat tanrısının güzel heykellerini sergiler. Aralarında Dans Eden Kadın gibi önemli heykeller de bulunmaktadır. Antalya’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken müzede eşsiz rölyefler ve lahitler de sergilenmektedir.

Haberin Devamı

Yivli Minare

13. yüzyılın başlarında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından yaptırılan bu yakışıklı ve kendine özgü “yivli” minare, Antalya'nın sembolüdür. Bitişikteki cami de (1373) hâlâ kullanımdadır. Yivli Minare kompleksi içinde bir el sanatları merkezi, muhtemelen 13. yüzyıldan kalma bir semavi manastır olan, restore edilmiş Mevlevi Tekkesi ve 1400’lü yıllardan kalma 2 türbe de bulunmaktadır.

Kesik Minare

2. yüzyıla ait bir Roma tapınağı olarak inşa edilmiş olan kilise, 6. yüzyılda Bizans Kilisesine, daha sonra da üç yüzyıl sonra bir camiye dönüştürülmüştür. Yine 1361'de tekrar kiliseye dönüştü, ancak 19. yüzyılda çoğu yakıldı. Kalıntılar çitle çevrilmiş, ancak dışarıdan Roma ve Bizans mermeri parçaları görmeye devam edebilirsiniz.

Antalya’da gezilecek yerler tabii ki bu kadarla kısıtlı değil ancak burada daha çok tarihi - kültürel gezi amaçlı Antalya’yı tanımak isteyenler için birkaç alternatif belirttik. Keyifli geziler!